FOTO Țiriac ridică sute de apartamente unde voia mall

FOTO Țiriac ridică sute de apartamente unde voia mall
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mar 2023

Omul de afaceri Ion Țiriac intenționează să se apuce de construit pe fosta platformă Lemexim din Brașov.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acesta a venit în fața Comisiei Tehnice Amenajare a Teriroriului și Urbanism cu documentația de arhitectură, a studiului de însorire aferent proiectului „Construire ansamblu de clădiri, funcțiuni comerciale, prestări servicii, locuire colectivă, dotări complementare, anexe tehnice, parcaje, amenajări interioare, organizare de șantier, realizare accese, etapizat”. Ansamblul rezidențial pe care vrea să își construiască Țiriac se va numi CIVIS, conform BizBrașov.

FOTO Gabriel Popoviciu, autoexilat la Londra din 2017 - pas spre lansarea celui mai impunător proiect rezidențial al său CITEȘTE ȘI FOTO Gabriel Popoviciu, autoexilat la Londra din 2017 - pas spre lansarea celui mai impunător proiect rezidențial al său

În 2007, Țiriac a vrut și platforma Tractorul, dar a pierdut licitația în fața celor de la Flavus Invest, care au revândut ulterior platforma către cei de la Immochan. Aceștia au construit Coresi, unul dintre cele mai moderne cartiere din țară, în urma unor investiții de 350 de milioane de euro, conform sursei citate.

În urmă cu un an, Profit.ro a anunțat că Ion Țiriac pregătește depunerea actelor de autorizare pentru construcția a două ansambluri rezidențiale, cu câteva sute de apartamente fiecare, în Brașov și Timișoara, pe terenuri pe care înainte de criza imobiliară din 2008 intenționa să facă mall-uri. Într-un val următor de investiții este programată și construcția unui proiect în locul fostei fabrici de ascensoare IFMA din București, unde ar putea fi ridicat un turn cu peste 50 de etaje.

Proprietarii de imobile istorice vor aștepta și mai mult pentru a vinde CITEȘTE ȘI Proprietarii de imobile istorice vor aștepta și mai mult pentru a vinde

VEZI AICI GALERIE FOTO Cel mai mare proiect imobiliar gândit de Ion Țiriac

Proiectul diviziei Țiriac Imobiliare va fi realizat pe terenul de circa 2,5 hectare al fostei fabrici Lemexim. Înainte de criza imobiliară din 2008, Țiriac, alături de grupul spaniol Riofisa, planificase investiții de 150 de milioane de euro în realizarea unui mall și a unui cartier rezidențial, însă planurile inițiale au fost abandonate.

Fostul mare tenisman brașovean Ion Țiriac a cumpărat alături de spaniolii de la Riofisa activele fabricii Lemexim a omului de afaceri Ioan Neculaie.

În 2007, Țiriac Holding, prin Masterange Imobiliare, și compania spaniolă Riofisa anunțau că vor demara construcția unui proiect imobiliar la Brașov pe suprafața de teren pe care s- a aflat compania Lemexim, cumpărată pentru 8,1 milioane de euro. Valoarea anunțată a proiectului, care urma să se numească Leisure and Shopping Center, era de 150 de milioane de euro, iar finanțarea urma să fie asigurată de către cei doi parteneri în cote egale.

Proiectul viza construcția unui mall și a unui imobil de apartamente și birouri. Mall-ul urma să aibă două etaje și o suprafață comercială totală de 47.000 de metri pătrați, în timp ce clădirea de locuințe și birouri trebuia să se ridice pe 11 niveluri, suprafața destinată apartamentelor fiind de aproximativ 25.000 de metri pătrați.

În paralel cu proiectul din Brașov, Țiriac va construi un ansamblu rezidențial și la Timișoara în locul fostului Abator Orășenesc, o construcție monument istoric realizată în 1904-1905. Și aici era planificată realizarea unui mall în parteneriat cu Riofisa.

INFOGRAFIC Timișoara - orașul cu cele mai accesibile chirii. Capitala și Clujul concurează pentru cel mai scump oraș pe piața chiriilor CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Timișoara - orașul cu cele mai accesibile chirii. Capitala și Clujul concurează pentru cel mai scump oraș pe piața chiriilor

„ Proiectele se vor adresa segmentului de piață mid-high. Anul acesta depunem actele pentru autorizații de construire pentru ambele proiecte. Numărul de locuințe va fi stabilit după aprobarea indicatorilor urbanistici, dar va fi de ordinul sutelor în fiecare proiect. Dacă rămân foarte mari costurile de construcție și puterea de cumpărare nu se ajustează, atunci cererea va fi mult mai mică. Nu putem construi un proiect neprofitabil. Credem că într-un an și jumătate vom obține autorizația de la Brașov și în maxim doi ani și la Timișoara, deci am putea începe în 2023-2024“, declara atunci și Petru Văduva, CEO-ul Țiriac Holding. 

Ion Țiriac a mai spus în urmă cu aproape un an că Europa nu o să aibă niciodată prețuri atât de mici la locuințe ca cele din România, drept urmare crede că încă 20 de ani, imobiliarele în România pot să fie o investiție foarte promițătoare.

„Nu mă văd foarte optimist în privința viitorului economic al globului. Rusia și Ucraina livrau 25% din cerealele omenirii. Acestea nu mai sunt. India spune că le face ea, dar până le face și la ce preț? Românii trebuie să se pregătească pentru vremuri un pic mai grele. Europa este un continent extraordinar de sărac: nici petrol, nici uraniu, nici gaz. Noi am exportat tot timpul know-how, artă și viață. Rusia ne-a ținut până acum cu marea parte din energie“, a menționat Ion Țiriac.

Omul de afaceri este în etapa de definitivare a unui concept arthitectural și pentru proiectul mixt pe care îl pregătește în locul fostei Întreprinderi de Fabricație și Montaj Ascensoare (IFMA), de lângă Podul Grant din București. Fosta fabrică a fost demolată în 2019 și 2020, iar construcția ar putea fi realizată după definitivarea proiectelor din Brașov și Timișoara.

„Încă lucrăm la conceptul arhitectural: avem 2-3 variante. Discutăm pe diverse soluții. Un turn de peste 50 de etaje implică anumite soluții tehnice și trebuie să fim siguri că piața acceptă un astfel de produs în zonă“, a spus Răzvan Enache, managing director al Țiriac Imobiliare.

Ion Țiriac vrea să realizeze și un complex sportiv lângă patinoarul Allianz-Țiriac Arena din Otopeni, inaugurat în 2016.

Cel mai recent proiect al diviziei este turnul de birouri Țiriac Tower, construit în apropiere de sediul Guvernului, în zona Piața Victoriei, cu 3 corpuri de clădire de 5, 8, respectiv, 12 etaje plus cinci în subsol. Proiectul urmează să îi aducă omului de afaceri câte 3,9 milioane de euro pe an, conform oficialilor companiei.

Investitorul se află în etapa avizării și cu un mega proiect imobiliar pe care vrea să îl dezvolte în locul reprezentanțelor Țiriac Auto din zona Expoziției a Bucureștiului. Acesta ar putea cuprinde 27 de tronsoane de clădiri de până la 20 de etaje cu locuințe, birouri, un mall și un hotel, în imediata vecinătate a centrului expozițional Romexpo din Capitală.

viewscnt
Afla mai multe despre
ion tiriac
tiriac auto
tiriac tower
stejarii