Gradul de accesibilitate pentru achiziția unei noi locuințe în Bucuresti s-a înrăutățit în acest an. Numărul proiectelor finalizate, influențat de problemele de pe piața forței de muncă

Gradul de accesibilitate pentru achiziția unei noi locuințe în Bucuresti s-a înrăutățit în acest an. Numărul proiectelor finalizate, influențat de problemele de pe piața forței de muncă
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 mar 2018

Gradul de accesabilitate a achiziționării unei noi locuințe în Bucuresti a suferit o ușoară înrăutățire la începutul acestui an, fiind însă mai bun comparativ cu ianuarie 2016.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În prezent, sunt necesare 117 salarii medii pentru achiziționarea unui apartament nou cu două camere în București, comparativ cu 114 salarii în ianuarie 2017. În ianuarie 2016, indicatorul era de 119 salarii.

În 2008, când a fost înregistrat un boom imobiliar, erau necesare 395 de salarii, arată studiul de piață Residential Market Beat 2018 întocmit de către compania de consultanță imobiliară Coldwell Banker România..

Chiar și în aceste condiții, încrederea investitorilor în piața rezidențială locală se află la cel mai ridicat nivel din istoria modernă a pieței, iar peste 20 de proiecte rezidențiale ar urma să livreze fiecare cel puțin 200 de locuințe în acest an în București și împrejurimi, dublu comparativ cu situația înregistrată în 2017.

Numărul finalizărilor de proiecte va fi însă influențat de dificultățile întâmpinate pe piața forței de muncă în construcții (confruntată cu o lipsă de angajați) și de respectarea ritmului de dezvoltare asumat de către investitori.

Banca Transilvania a primit aprobările Băncii Naționale a României și Consiliului Concurenței pentru achiziția Bancpost CITEȘTE ȘI Banca Transilvania a primit aprobările Băncii Naționale a României și Consiliului Concurenței pentru achiziția Bancpost

Din cele peste 14.000 de locuințe noi aflate în acest moment în construcție în București și împrejurimi, 46,3% țintesc segmentul middle market.

Cea mai mare pondere a unităților care ar urma să fie livrate în 2018 pe piață se adresează în continuare segmentul mass market. Acestea reprezintă aproximativ 51,5% din ofertă, procentul fiind însă în scădere cu opt procente comparativ cu anul anterior, pe fondul creșterii numărului de proiecte destinate segmentului middle market.

Cele mai multe proiecte de acest tip sunt dezvoltate în marile cartiere bucureștene sau în zonele mărginașe ale orașului. Zona de vest a Bucureștiului va aduce cele mai multe livrări de locuințe din acest an, aproximativ 37,3%, în timp ce zona de nord a orașului va cuantifica 22,2% din locuințele finalizate. 

Față de anii anteriori, în 2018 se va înregistra și o diminuare semnificativă a numărului de unități rezidențiale low market, componentă a segmentului mass market, până la cel mai scăzut procent înregistrat până în prezent – 6,8%, față de 18,2% în 2017 și 35% în 2014.

viewscnt
Afla mai multe despre
piata imobiliare
apartamente
constructii
bucuresti