INFOGRAFIC Cele mai bune cartiere ȋn București, raportat la calitate-preț. Unde sunt cele mai ieftine apartamente

INFOGRAFIC Cele mai bune cartiere ȋn București, raportat la calitate-preț. Unde sunt cele mai ieftine apartamente

Foto Celine Dincă

Profit.ro
Profit.ro
scris 24 feb 2021

Cele mai bune zone de locuit ȋn București și în împrejurimi, din punct de vedere al indicelui calitate-preț, din cele 32 ȋn care este ȋmpărțit orașul, sunt cele aflate spre periferie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC.
6 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Astfel, Eroii Revoluției, Popești-Leordeni și Pantelimon sunt primele trei cartiere pe care ar trebui să le aibă ȋn vedere cei care ȋși caută o locuință sau vor să investească ȋn Capitală, arată o analiză.

Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online

"Deja există, la nivelul pieței, date despre cartierele cele mai sigure, mai aglomerate, mai moderne sau cele mai ieftine. Indicele calitate-preț merge mai departe de atât și ia în considerare zece factori de analiză a calității imobiliare a unei zone, cât și prețurile comparabile per mp util pentru construcții noi, iar de aici apar și surprizele.

Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online? CITEȘTE ȘI Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online?

Cu cât indicele la nivel procentual este mai mare, cu atât echilibrul dintre calitatea zonei și prețul aferent imobilelor noi este mai bun – aceasta reflectându-se într-o investiție profitabilă pentru un potențial cumpărător. Astfel, punând ȋn balanță toate aceste elemente, am conturat un top al zonelor din București care să ȋi ajute pe cei care vor să se mute sau să investească inteligent ȋn domeniul imobiliar, ȋn Capitală”, spune Cristian Nicola, fondatorul Investpoint.

VIDEO Un duplex de la nivelul superior al unui complex rezidențial nou din Brașov, cu panoramă superbă către Tâmpa și zona istorică CITEȘTE ȘI VIDEO Un duplex de la nivelul superior al unui complex rezidențial nou din Brașov, cu panoramă superbă către Tâmpa și zona istorică

#

Zonă

Indicele Preț calitate

1

Eroii Revoluției

154%

2

Popești-Leordeni

147%

3

Pantelimon

145%

4

Drumul Taberei

143%

5

Chiajna-Roșu

138%

6

Obor

133%

7

Militari

130%

8

Voluntari

125%

9

Apărătorii Patriei

124%

10

Titan

124%

11

Bucureștii Noi

123%

12

Crângași

118%

13

Theodor Pallady

109%

14

Colentina

107%

15

Ferentari

107%

16

Băneasa

107%

17

Rahova

103%

18

Vitan

102%

19

Aviației

100%

20

Tineretului

99%

21

Cotroceni

98%

22

Pipera

97%

23

Ghencea

97%

24

Tei

91%

25

Berceni

90%

26

Herăstrău

88%

27

Iancului

84%

28

13 Septembrie

82%

29

Piața Unirii

77%

30

Primăverii

75%

31

Piața Romană

65%

32

Piața Victoriei

60%

Cei 10 factori de analiză a calității luați ȋn considerare ȋn realizarea topului sunt enumerați mai jos (factorii au punctaje de la 1-minim la 10-maxim):

  • procentul de spațiu verde al zonei (parcuri, zone înverzite)
  • ȋn cât timp se poate ajunge la cea mai apropiată stație de metrou
  • distanța față de Piața Victoriei – conectivitatea față de centrul Bucureștiului (zona centrală de birouri)
  • distanța (în minute de mers pe jos) de cel mai apropiat hipermarket
  • valoarea accelerației solului în cazul unui seism major (conform harta risc seismic București)
  • nivelul de zgomot mediu la nivelul zonei, în special pe timp de noapte (conform harta zgomotului pe timp de noapte de pe site-ul PMB)
Succesul Wörwag Pharma: de la farmacie la companie farmaceutică internațională CITEȘTE ȘI Succesul Wörwag Pharma: de la farmacie la companie farmaceutică internațională
  • densitatea medie pe mp pe zonă (nivelul aglomerării urbane)
  • numărul construcțiilor noi din zona analizată (ex: 30% dezvoltat între 1960-1990, 60% dezvoltat 1990-2010 și 10% dezvoltat între 2010 și 2020)
  • numărul de unități de învățământ (grădinițe, școli, universități) ce deservesc zona
  • numărul de spitale/policlinici ce deservesc zona.
Câți bani generează industria jocurilor de noroc la bugetul de stat CITEȘTE ȘI Câți bani generează industria jocurilor de noroc la bugetul de stat

Ȋn ceea ce privește prețurile medii pentru apartamente noi de două camere, cele mai ieftine apartamente se găsesc în cartierele Chiajna-Roșu, Ferentari și Popești Leordeni. Costurile pe metru pătrat util sunt de 840 euro, 980 euro, respectiv 1.040 euro. Aceasta ȋn timp ce prețul mediu pe București, pentru apartamentele noi, de două camere, este de 1.640 euro/mp.

Cele trei zone din București cu cel mai bun standard al locuirii, din punct de vedere imobiliar, sunt Cotroceni, Primăverii și Herăstrău. Principalele elemente care au stat la baza ȋntocmirii acestui clasament sunt procentul de spațiu verde al zonei, distanța față de metrou, centru, hypermarket, riscul seismic și nivelul de zgomot al cartierului, aglomerarea urbană, vechimea construcțiilor precum și abundența sau absența unităților de învățământ și a policlinicilor/spitalelor.

INFOGRAFIC Cele mai bune cartiere ȋn București, raportat la calitate-preț. Unde sunt cele mai ieftine apartamente

De ce țin bucureștenii cont atunci când ȋși aleg locuința

"Din experiența studiilor de fezabilitate efectuate de-a lungul anilor, am observat că obișnuința este cel mai important factor în alegerea unei locuințe. Astfel, dacă o persoană s-a obișnuit în zona Romană-Victoriei și s-a familiarizat cu magazinele, parcurile și zonele de interes ale cartierului, este foarte dificil să facă mutarea spre Popești-Leordeni sau Chiajna-Roșu – chiar dacă nivelul prețurilor nu este comparabil. Un exemplu elocvent se referă la persoanele în vârstă, ce preferă să locuiască în cartierele centrale ale Bucureștiului, în locații scumpe, dar neamenajate, în ciuda raționamentului care ne arată că dacă s-ar muta spre o zonă periferică ar avea destui bani pentru un apartament nou și ar rămâne cu un surplus de lichidități. Pentru aceștia, calitatea vieții în zonele centrale nu poate fi compensată cu sumele de bani sau confortul interior al unui apartament nou în zonele periferice ale Bucureștiului”, explică Cristian Nicola. 

viewscnt
Afla mai multe despre
zone de locuit
bucuresti
apartamente