INFOGRAFIC Peste 58% dintre locuințele vândute în România în primul trimestru au fost cumpărate cu cash

INFOGRAFIC Peste 58% dintre locuințele vândute în România în primul trimestru au fost cumpărate cu cash
scris 24 mai 2023

Peste 58,2% dintre locuințele vândute în România în primul trimestru din 2023 au fost cumpărate cu fonduri provenind exclusiv din resurse proprii, fără a se apela la o finanțare ipotecară.

Astfel, procentul locuințelor cumpărate printr-un credit ipotecar la nivel național în primele trei luni din 2023 a fost de cel mult 41,8%, proporția fiind în realitate mai redusă, ținând cont că totalul ipotecile intabulate în perioada amintită include și creditele de consum cu ipotecă și refinanțările ipotecare.

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Primarul Nicușor Dan cere revocarea a aproape 400 de autorizații de construire și desființare emise de Primăria Sectorului 2 în ultimele 7 luni CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Primarul Nicușor Dan cere revocarea a aproape 400 de autorizații de construire și desființare emise de Primăria Sectorului 2 în ultimele 7 luni

Dintre cele mai mari piețe rezidențiale regionale din România, cel mai mare procent de locuințe cumpărate cu cash s-a înregistrat în Brașov, unde peste 69,5% dintre casele și apartamentele vândute în primele trei luni din 2023 au fost cumpărate cu cash. Concomitent, cel mai mic procent de tranzacții realizate exclusiv din resurse proprii a fost înregistrat în Cluj, de peste 51,6%, sub 48,8% dintre locuințele tranzacționate aici fiind cumpărate printr-un credit ipotecar, relevă un raport realizat de către compania de consultanță imobiliară SVN Romania pe baza statisticilor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

INFOGRAFIC Peste 58% dintre locuințele vândute în România în primul trimestru au fost cumpărate cu cash


Peste 50,2% din tranzacțiile cu locuințe încheiate în București și Ilfov în trimestrul I au fost încheiate exclusiv din fonduri proprii, în timp  ce un procent de cel mult 49,8% dintre locuințele vândute au fost cumpărate prin credit ipotecar.

”România are un potențial de dublare sau triplare a pieței ipotecarelor în următorul deceniu, ținând cont că ocupăm penultimul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al procentului pe care creditarea îl deține din PIB. Dacă la noi acest procent este în jurul valorii de 10%, media UE este de aproximativ 20%, în timp ce în unele state se ajunge și la 40%. Credem în potențialul pieței și astfel am decis să ne extindem la nivel regional, având în plan să deschidem birouri în mai multe centre regionale mari din țară”, a declarat Cătălin Marin, managing partner SVN Romania | Credit & Financial Solutions.

FOTO Hercesa și fondul Bluehouse demarează construcția a 482 de apartamente lângă stadionul Steaua, parte a unui proiect uriaș inițiat în 2006 CITEȘTE ȘI FOTO Hercesa și fondul Bluehouse demarează construcția a 482 de apartamente lângă stadionul Steaua, parte a unui proiect uriaș inițiat în 2006

Aproximativ 44,2% din locuințele vândute în primele trei luni din 2023 la nivelul județului Timiș au fost achiziționate prin credit ipotecar, Timișul fiind a doua cea mai mare piață ipotecară la nivel național după numărul de ipoteci noi înregistrate în 2023, după regiunea București – Ilfov. Clujul se clasează pe treapta a treia, urmat de Constanța și Brașov în clasamentul regiunilor cu cele mai multe ipoteci noi în primele trei luni din acest an.

Volumul creditelor ipotecare noi acordate în primul trimestru din 2023 s-a ridicat la aproximativ 1,1 miliarde  de euro, potrivit datelor Băncii Centrale, volum care este cu 1,3% comparativ cu perioada similară din 2022.

2023 a debutat cu o creștere anuală de 21,1% a valorii totale de credite ipotecare noi acordate comparativ cu luna ianuarie a anului anterior. Februarie a adus o scădere de 0,9% în timp ce în martie s-a înregistrat o scădere anuală de 9,3% a totalului de credite ipotecare noi acordate comparativ cu martie 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
case
credit
apartament