INFOGRAFICE Chiriile au scăzut. Schimbare de interes în rândul românilor către achiziții

INFOGRAFICE Chiriile au scăzut. Schimbare de interes în rândul românilor către achiziții
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 mar 2024

În luna februarie a acestui an au fost cu 2% mai puține interacțiuni între chiriași și cei care publică anunțuri. Totodată, comparând luna februarie cu luna ianuarie a acestui an, s-a observat o scădere de 3% a interacțiunilor dintre chiriași și cei care oferă spre închiriere imobile.

Prețurile solicitate pentru chiriile din cele 10 orașe cu cele mai multe anunțuri au înregistrat o creștere de 15% de la un an la altul (februarie 2024 vs. februarie 2023), în timp ce prețurile solicitate de la o lună la alta (februarie 2024 vs. ianuarie 2024) au scăzut cu 3%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
EXCLUSIV FOTO Tranzacție surpriză - Celebra familie austriacă Julius Meinl cumpără un hotel-emblemă din centrul Bucureștiului. Cea mai mare investiție pe Bulevardul Magheru în 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Tranzacție surpriză - Celebra familie austriacă Julius Meinl cumpără un hotel-emblemă din centrul Bucureștiului. Cea mai mare investiție pe Bulevardul Magheru în 5 ani

„În prezent asistăm la o încetinire a ritmului de creștere a prețurilor chiriilor. Această tendință este alimentată de o cerere ușor în scădere și de o schimbare de interes în rândul românilor, care își îndreaptă atenția și mai mult către achiziții, în defavoarea chiriilor. Am remarcat, de asemenea, creșteri mai însemnate ale prețurilor chiriilor din orașele mai mici în comparație cu cele din orașele mai mari. Această evoluție reflectă dinamismul pieței imobiliare, în special în zone precum Craiova sau Oradea”,  a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Cum au evoluat prețurile chiriilor în București

Comparativ cu luna februarie 2023, în februarie 2024 prețurile medii pentru chirii au crescut cel mai mult (+15%) la categoria apartamentelor cu trei camere, unde prețul mediu a fost de 759 de euro. De asemenea, prețul mediu pentru închirierea apartamentelor cu două camere a fost de 550 de euro în luna februarie 2024, cu 14% mai mare față de cel din februarie 2023. Totodată, prețul mediu pentru închirierea garsonierelor din Capitală a crescut tot cu 14% de la un an la altul, având o valoare medie de 345 euro.

La fel ca în ultimele luni, sectorul 1 din Capitală este în continuare cel mai scump sector din București, cu apartamente care se închiriază la un preț mediu de 773 euro, în timp ce sectorul 4 rămâne cel mai ieftin sector și în luna februarie 2024,cu prețuri medii de 448 euro. Astfel, cei care își doresc să locuiască cu chirie în sectorul 1 al Capitalei plătesc cu 73% mai mult decât cei din sectorul 4 al Bucureștiului.

Conform datelor Storia, în luna februarie apartamentele de închiriat din sectorul 5 au înregistrat cea mai mare creștere de preț comparativ cu anul trecut (+22%), urmate de apartamentele din sectorul 6 (+20%) și de cele din sectorul 2 (+19%). Cele mai mici creșteri de preț per sectoare s-au înregistrat în sectorul 4 (+10%), în sectorul 3 (+13%) și în sectorul 1 (+16%).

CONFIRMARE FOTO Marriott se extinde în România și duce brandul Courtyard în afara capitalei CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Marriott se extinde în România și duce brandul Courtyard în afara capitalei

În februarie 2024, chiriile medii pentru o garsonieră s-au încadrat între 300 de euro (în sectorul 5) și 402 euro (sectorul 1). Prețurile medii de închiriere pentru apartamentele cu două camere s-au aflat între 450 de euro (sectorul 4) și 670 de euro (sectorul 1). Apartamentele cu trei camere au avut prețuri medii de închiriere cuprinse între 520 de euro (sectorul 6) și 1.050 de euro (sectorul 1).

INFOGRAFICE Chiriile au scăzut. Schimbare de interes în rândul românilor către achiziții

Cum au evoluat chiriile în alte orașe mari din țară

La nivelul țării, în februarie 2024, comparativ cu februarie 2023, s-au înregistrat atât stagnări de prețuri, cât și scăderi sau creșteri ale prețului mediu solicitat pe toate categoriile de apartamente.

Cea mai mare creștere de la un an la altul, la categoria prețurilor medii de închiriere, s-a înregistrat în Oradea, unde apartamentele cu trei camere au avut o creștere de 29%. Cele mai mari creșteri de la lună la lună (februarie 2024 vs. februarie 2023) au fost de 10%, la garsonierele din Oradea și din Brașov. În schimb, cele mai mari scăderi de prețuri s-au înregistrat în Iași, la garsoniere (-6%). Cluj-Napoca și Sibiu sunt singurele orașe în care prețurile medii de închiriere au stagnat față de luna anterioară, la toate categoriile de apartamente.

CLUJ-NAPOCA

În luna februarie 2024 prețurile medii solicitate pentru închirierea garsonierelor și apartamentelor cu două sau trei camere au rămas constante comparativ cu cele din luna anterioară.

Comparativ cu luna februarie 2023, prețurile medii ale chiriilor au crescut cu 9% în cazul garsonierelor, cu 10% în cazul apartamentelor cu două camere și cu 8% la apartamentele cu trei camere.

Astfel, în luna februarie 2024, prețul mediu de închiriere al garsonierelor a fost de 350  de euro, în timp ce apartamentele cu două camere s-au închiriat, în medie, cu 550 de euro, iar apartamentele cu trei camere s-au închiriat cu un preț mediu de 700 de euro, prețurile fiind la fel ca cele de luna trecută.

 Sosirile în structurile de primire turistică au scăzut CITEȘTE ȘI Sosirile în structurile de primire turistică au scăzut

IAȘI

Față de luna ianuarie 2024, prețurile medii solicitate în februarie 2024 au scăzut cu 6% în cazul garsonierelor, în timp ce prețul apartamentelor cu două camere a rămas constant, iar prețul pentru închirierea apartamentelor cu trei camere a scăzut cu 2%.

Comparativ cu luna februarie 2023, prețurile medii solicitate în februarie 2024 au crescut atât în cazul garsonierelor (+7%), cât și în cazul apartamentelor cu două camere (+13%), în timp ce prețul pentru închirierea apartamentelor cu trei camere a rămas constant.

Astfel, în luna februarie 2024 prețul mediu de închiriere al garsonierelor a scăzut la 300 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere s-au închiriat, în medie, cu 450 de euro, iar apartamentele cu trei camere s-au închiriat cu un preț mediu de 500 euro.

INFOGRAFICE Chiriile au scăzut. Schimbare de interes în rândul românilor către achiziții

BRAȘOV

În luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, prețurile medii solicitate pentru închiriere au rămas constante în cazul apartamentelor cu două și trei camere, dar au crescut în cazul garsonierelor (+10%).

Comparativ cu luna februarie 2023, prețurile de închiriere au crescut, în medie, cu 17% pentru garsoniere și cu 11% în cazul apartamentelor cu două camere, în timp ce în cazul apartamentelor cu trei camere prețurile au stagnat.

Astfel, în luna februarie 2024 prețul mediu pentru închirierea garsonierelor a crescut la 330 euro, în timp ce apartamentele cu două camere s-au închiriat, în medie, cu 500 de euro, iar cele cu trei camere s-au închiriat cu 600 de euro.

CONSTANȚA

În luna februarie 2024, prețurile garsonierelor au scăzut cu 3%, iar prețul apartamentelor cu două camere a crescut cu 7%, în timp ce prețurile pentru închirierea apartamentelor cu trei camere a stagnat.

Comparativ cu luna februarie 2023, prețul mediu al chiriilor a crescut cu 18% la categoria garsonierelor, cu 7% la apartamentele cu două camere și cu 17% în cazul apartamentelor cu trei camere.

Astfel, în luna februarie 2024, prețul mediu de închiriere al garsonierelor a fost de 320 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere s-au închiriat, în medie, cu 480 de euro, iar cele cu trei camere s-au închiriat cu 600 de euro.

DECIZIE Noi reguli de închiriere a locuințelor pe Airbnb, Booking, Expedia, TripAdvisor CITEȘTE ȘI DECIZIE Noi reguli de închiriere a locuințelor pe Airbnb, Booking, Expedia, TripAdvisor

TIMIȘOARA

În luna februarie 2024, prețurile garsonierelor și apartamentelor cu două camere au stagnat față de luna anterioară, în timp ce prețurile apartamentelor cu trei camere au crescut cu 4%.

Comparativ cu februarie 2023, chiriile medii au fost mai ridicate în februarie 2024 atât în cazul garsonierelor (+14%), dar și al apartamentelor cu două camere (+11%) și al celor cu trei camere (+15%).

Astfel, în luna februarie 2024, prețurile medii de închiriere au fost de 250 euro în cazul garsonierelor, de 400 de euro în cazul apartamentelor cu două camere și de 470 de euro în cazul apartamentelor cu trei camere.

SIBIU

În Sibiu, prețurile medii de închiriere solicitate în luna februarie 2024 au înregistrat stagnări față de cele din luna anterioară, atât la categoria garsonierelor, cât și la apartamentele cu două și trei camere.

Față de luna februarie 2023, prețurile medii solicitate în februarie 2024 pentru închiriere au crescut pe toate categoriile de apartamente – cu 20% pentru garsoniere, cu 14% pentru apartamentele cu două camere și cu 22% în cazul apartamentelor cu trei camere.

Astfel, în luna februarie 2024 prețul mediu de închiriere al garsonierelor a fost de 300 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere s-au închiriat, în medie, cu 400 de euro, iar cele cu trei camere s-au închiriat cu 550 de euro.

ORADEA

Comparativ cu luna ianuarie 2024, prețurile medii solicitate în luna februarie 2024 pentru închiriere au crescut în cazul garsonierelor (+10%) și al apartamentelor cu două camere (+5%), dar au rămas constante în cazul apartamentelor cu trei camere.

Față de luna februarie 2023 prețurile medii solicitate în februarie 2024 au crescut cu 20% în cazul garsonierelor, cu 25% în cazul apartamentelor cu două camere și cu 29% la apartamentele cu trei camere.

Astfel, în luna februarie 2024, prețul mediu de închiriere al garsonierelor a fost de 220 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere s-au închiriat, în medie, cu 400 de euro, iar cele cu trei camere s-au închiriat cu 450 de euro.

CRAIOVA

În luna februarie 2024, comparativ cu ianuarie 2024, prețurile medii de închiriere au stagnat în cazul apartamentelor cu două camere, dar au crescut în cazul apartamentelor cu trei camere (+11%) și al garsonierelor (+7%).

Față de luna februarie 2023, prețurile medii solicitate în februarie 2024 au crescut în cazul garsonierelor (+22%), apartamentelor cu două camere (+14%) și în cazul apartamentelor cu trei camere (+25%).

Astfel, în luna februarie 2024 prețul mediu de închiriere al garsonierelor a fost de 300 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere s-au închiriat, în medie, cu 400 de euro, iar cele cu trei camere s-au închiriat cu 500 de euro.

ARAD

Față de luna ianuarie 2024, prețurile medii solicitate în februarie 2024 au rămas constante în cazul garsonierelor și apartamentelor cu două camere, în timp ce  prețurile apartamentelor cu trei camere au stagnat.

Comparativ cu luna februarie 2023, prețurile medii solicitate în februarie 2024 au crescut la toate categoriile de locuințe, astfel: garsoniere (+6%), apartamente cu două camere (+17%), apartamente cu trei camere (+14%).

Astfel, în luna februarie 2024 prețul mediu de închiriere al garsonierelor a rămas la 180 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere s-au închiriat în medie, cu 350 de euro, iar apartamentele cu trei camere s-au închiriat cu un preț mediu de 435 de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
chirie
storia
bucuresti