JLL: Valoarea tranzacțiilor imobiliare din România a crescut cu 44% în primul semestru, la 485 milioane euro

JLL: Valoarea tranzacțiilor imobiliare din România a crescut cu 44% în primul semestru, la 485 milioane euro
scris 3 aug 2017

Valoarea totală a tranzacțiilor imobiliare din România a ajuns la 485 milioane euro în prima jumătate a acestui an, în creștere cu 44% față de aceeași perioadă din 2016, arată raportul “CEE Investment Market” realizat de compania de consultanță imobiliară JLL.

În România, numărul tranzacțiilor a crescut, iar valoarea medie s-a menținut la aproximativ 25,5 milioane de euro, scrie News.ro.

Potrivit raportului, Bucureștiul a atras peste 25% din valoarea tranzacțiilor, sub nivelul din perioada similară a anului trecut, când a atras 48% din volumul investițiilor, ceea ce arată că lichiditatea din orașele secundare a crescut semnificativ.

Cele mai mari tranzacții s-au înregistrat pe segmentul de retail (70%), în timp ce proiectele industriale au atras 13%, cele de birouri - 11%, iar hotelurile - 6%.

Cea mai mare tranzacție înregistrată în prima jumătate a anului a fost achiziția a 50% din portofoliul Iulius Group (Iulius Mall Cluj-Napoca, Iulius Mall Iași, Iulius Mall Timișoara și Iulius Mall Suceava și trei clădiri de birouri) de către grupul sud-african Atterbury.

Aceasta este prima achiziție a fondului în România, care a cumpărat acțiuni la unul dintre cei mai mari proprietari de spații de retail din țară.

Pe segmentul de birouri, cea mai notabilă achiziție a fost cea a ART BC 7 de către HILI Proporties de la un antreprenor român, pentru 30 de milioane de euro.

Globalworth a realizat cea mai semnificativă tranzacție pe piața industrială în primul semestru, prin achiziția Renault Warehouse Oarja pentru aproximativ 42 milioane de euro.

Perioada analizată a marcat intrarea unor nume noi pe piața locală, fie prin achiziția unor platform regionale, fie a unor proiecte individuale. În afară de Atterbury, care deja a investit în regiune, în Serbia, alte nume noi sunt U City Public din Thailanda și Hili Properties din Malta.

”Fundamentele pieței rămân robuste, iar previziunile economice sunt pozitive. România va rămâne cel mai probabil performerul Uniunii Europene din punct de vedere al creșterii PIB, cu o prognoză de 5,7%, în plus vedem o cerere ridicată din partea chiriașilor pe toate segmentele de piață, care este apropiată de nivelurile record din 2016. Disponibilitatea produselor de calitate este în creștere, iar diferențele de yield dintre România și Polonia sau Cehia se mențin semnificative”, se arată în raportul CEE Investment Market.

Pentru România, previziunile JLL indică depășirea pragului de 1 miliard de euro.

Volumul tranzacțiilor imobiliare din Europa Centrală și de Est a crescut cu 10% în prima jumătate a acestui an, la 5,6 miliarde de euro, România cumulând 9% din volumul total, potrivit raportului.

Pe primul loc în regiune se află Cehia, cu 37% din volumul total, care a detronat Polonia, liderul traditional al pieței de investiții din Europa Centrală și de Est. Polonia a atras 29% din suma tranzacționată, iar Ungaria 13%.

Potrivit consultanțiilor JLL, estimările pentru regiune rămân optimiste, având în vedere proiectele în curs, astfel că piața ar putea ajunge la 13 miliarde de euro, ceea ce ar marca un nou record, după cel înregistrat în 2016, când valoarea a fost de 12,56 milioarde euro.

JLL estima la începutul acestui an că piața românească a înregistrat anul trecut tranzacții imobiliare de circa 900 milioane euro, în creștere cu 35% față de 2015.

viewscnt
Afla mai multe despre
jll
tranzactii imobiliare