LEGE Valoarea locuințelor pentru care se aplică o cotă redusă de 5% a TVA - majorată de anul viitor

LEGE Valoarea locuințelor pentru care se aplică o cotă redusă de 5% a TVA - majorată de anul viitor
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 13 nov 2020

Cota redusă de 5% a TVA se va aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexe, și a căror valoare nu depășește suma echivalentă de 140.000 euro, prevede un proiect de lege promulgat de șeful statului. Plafonul prevăzut până acum în Codul Fiscal este de 450.000 lei, fără TVA, iar noul plafon ar urma să fie aplicat de la 1 ianuarie 2021.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank, Fabrica de Consultanță.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Proiectul fusese adoptat de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților, în urmă cu o lună. 

ULTIMA ORĂ Record surprinzător de locuințe vândute. Cel mai mare volum lunar de tranzacții imobiliare din ultimii 3 ani CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Record surprinzător de locuințe vândute. Cel mai mare volum lunar de tranzacții imobiliare din ultimii 3 ani

De ce este important: În prezent, cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice.

Proiectul de modificare a Codului Fiscal în acest sens a fost susținut de PSD, UDMR, Pro România, PMP, în timp ce PNL a votat împotrivă, iar USR s-a abținut.

EXCLUSIV Vânzarea complexului Expo Market Doraly, oprită în pandemie. Investitorii vor să vadă impactul pandemiei asupra afacerii evaluate la peste 110 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Vânzarea complexului Expo Market Doraly, oprită în pandemie. Investitorii vor să vadă impactul pandemiei asupra afacerii evaluate la peste 110 milioane euro

Inițiatorul proiectului, deputatul PMP Petru Movilă, arată că plafonul pentru aplicarea cotei reduse de 5% a TVA nu a mai fost majorat din 2016, când pentru nivelul de atunci al cursului de schimb, putea fi achiziționată o locuință cu o valoare de cel mult 100.000 euro, fără TVA, în timp ce acum locuința nu poate avea un preț mai mare de 93.000 euro, exclusiv TVA.

Dincolo de modificarea cursului de schimb, analizând informațiile de pe piață, autorul proiectului a constatat că rezultă o creștere generală de aproximativ 40% în prețul apartamentelor (exprimat în euro/mp utili) pentru intervalul de timp cuprins între 1 ianuarie 2016 și prezent. 

”Centralizând toate informațiile de până acum rezultă că, la nivelul datei de 1 ianuarie 2016, în România, cu 100.000 euro (echivalentul de atunci al limitei de 450.000 lei) se putea achiziționa un apartament de aproximativ 100 mp utili. În prezent, cu 93.000 euro (echivalentul actual al limitei nemodificate de 450.000 lei) se poate achiziționa un apartament de 66 mp utili (în medie, la nivel național). La nivelul capitalei, lucrurile sunt similare. La Cluj-Napoca, reglementarea actuală a devenit total anacronică, din cauza dezvoltării spectaculoase a acestui oraș, clujeni putând beneficia de cota redusă de TVA de 5% pentru achiziționarea unui apartament de numai 50 mp”, susține autorul noii legi.

HARTĂ Piața de birouri din București continuă să se dezvolte, pe fondul unei ușoare reveniri a cererii în cel de-al treilea trimestru CITEȘTE ȘI HARTĂ Piața de birouri din București continuă să se dezvolte, pe fondul unei ușoare reveniri a cererii în cel de-al treilea trimestru

Prin urmare, acesta propusese majorarea plafonului locuințelor, pentru care se aplică TVA de 5%, la 750.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată. 

Senatorii au respins proiectul, în luna august, dar, în octombrie, deputații majorității au decis modificarea articolului aferent din Codul Fiscal și stabilirea, începând cu 1 ianuarie 2021, a unui plafon de 140.000 euro, echivalent lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată.

LEGE Valoarea locuințelor pentru care se aplică o cotă redusă de 5% a TVA - majorată de anul viitor

viewscnt
Afla mai multe despre
locuinte
tva
cota
redus
5%
livrare
cod
fiscal
plafon
valoare
majorare
crestere
parlament
proiect