Pe fondul crizei, autorizațiile de construire vor putea fi prelungite, la cerere, cu încă 2 ani. Prelungire automată, cu 3 luni, pentru cele în curs de expirare

Pe fondul crizei, autorizațiile de construire vor putea fi prelungite, la cerere, cu încă 2 ani. Prelungire automată, cu 3 luni, pentru cele în curs de expirare
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 19 apr 2022

Autorizația de construire va putea fi prelungită cu maximum 24 de luni, înainte cu cel puțin 45 de zile de expirare, prevede un amendament avizat în comisiile de specialitate ale Parlamentului și care urmează să primească votul final în Parlament. Totodată, autorizațiile care au intrat în ultmele 30 de zile de valabilitate vor fi prelungite automat cu încă 90 de zile, conform datelor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: În prezent, legislația stipulează posibilitatea prelungirii autorizației de construire o singură dată, cu maximum 12 luni.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: În acest moment, atenția investitorilor se duce mai mult către zona de cripto. Bitcoin este în continuare favorizat CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: În acest moment, atenția investitorilor se duce mai mult către zona de cripto. Bitcoin este în continuare favorizat

”Blocajele apărute la nivel economic – criza materialelor de construcții, creșterea prețurilor, deficitul de forță de muncă în construcții la nivel național, perioadele de lock-down sau restricțiile generate de starea de urgență sau alertă, îmbolnăvirea lucrătorilor, efecte care au produs sincope în procesele de construire ce au condus la imposibilitatea finalizării lucrărilor de construcții în termenele estimate în graficele de lucrări”, arată ințiatorii modificărilor avizate.

Având în vedere importanța sectorului construcțiilor pentru economia națională, măsura are drept scop deblocarea proiectelor de investiții publice, dar și a celor mediul privat, la fel de afectat de efectele economice ale pandemiei, arată autorii amendamentelor avizate.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare

Noile termene

Autorizația va putea fi prelungită gratuit cu 24 de luni, cu până la 45 de zile înainte de expirare.  

Text în vigoare: ”(...) în cazul justificat în care lucrările de construcţii nu pot fi începute ori nu pot fi executate integral la termenul stabilit, investitorul poate solicita autorităţii emitente prelungirea valabilităţii autorizaţiei cu cel puţin 15 zile lucrătoare înaintea expirării acesteia. Prelungirea valabilităţii autorizaţiei se poate acorda o singură dată şi pentru o perioadă nu mai mare de 12 luni”. 

Text avizat: ” (...) în cazul în care lucrările de construcții nu pot fi începute ori nu pot fi executate integral la termenul stabilit, investitorul poate solicita autorității emitente prelungirea valabilității autorizației cu cel puțin 45 zile lucrătoare înaintea expirării acesteia. Prelungirea valabilității autorizației se acordă gratuit, o singură dată și pentru o perioadă nu mai mare de 24 luni”.

Aleșii argumentează că ”termenul de cel puțin 15 zile în care poate fi cerută prelungirea a fost mărit la 45 de zile, pentru a permite autorităților publice locale să parcurgă toate procedurile legale, având în vedere cantitatea mare de autorizații ce vor veni la prelungire urmare aprobării prezentei legi”.

Investițiile străine directe din afara UE, avizate de o nouă instituție, inclusiv de SRI și SIE. Vor fi verificate inclusiv investițiile străine în mass-media CITEȘTE ȘI Investițiile străine directe din afara UE, avizate de o nouă instituție, inclusiv de SRI și SIE. Vor fi verificate inclusiv investițiile străine în mass-media

Totodată, pentru a se asigura tratamentul echitabil, și titularii autorizațiilor de construire care au obținut deja o prelungire de până la 12 luni vor putea obține și restul diferenței de prelungire până la 24 de luni.

Autorizațiile de construire deja prelungite în limitele legii, aflate în termen de valabilitate la data intrării în vigoare a prezentei legi, beneficiază de același regim ca cel prevăzut la art. II, respectiv mai pot fi prelungite cu o perioadă egală cu diferența până la 24 de luni”, este noua prevedere care va fi introdusă în lege.

Profitul băncilor nu se reflectă și în salariile angajaților lor. Mulți câștigă sub 4.000 lei net pe lună. LISTA salariilor din sistem CITEȘTE ȘI Profitul băncilor nu se reflectă și în salariile angajaților lor. Mulți câștigă sub 4.000 lei net pe lună. LISTA salariilor din sistem

De asemenea, aleșii au mai stabilit ca: ”Autorizațiile de construire care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, au mai puțin de 30 de zile până la data expirării termenului de valabilitate, se prelungesc de drept cu 90 de zile”. 

Modificările vor intra în vigoare după votul din Parlament și promulgarea lor de către șeful statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
autorizatie
constructie
construire
termen
prelungire
parlament