Piața britanică a construcțiilor își revine după șocul Brexit. Noiembrie, cea mai mare creștere din ultimele 8 luni

Piața britanică a construcțiilor își revine după șocul Brexit. Noiembrie, cea mai mare creștere din ultimele 8 luni
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 dec 2016

Reluarea unor proiecte de construcții și dezvoltări imobiliare amânate de incertitudinea legată de Brexit a ridicat activitatea din domeniu în noiembrie la cel mai important ritm din martie încoace. Piața imobiliară din afara Londrei este „remarcabil” de neafectată de Brexit, pe măsură ce tot mai mulți britanici se mută din capitală, unde prețurile la imobiliare sunt mult prea piperate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele achizițiilor managerilor din construcții a urcat în noiembrie la 52,8 puncte, cu 0,38% față de 52,6 puncte în octombrie, menținându-se confortabil deasupra nivelului de 50 de puncte care semnalează creștere în sector, scrie The Telegraph. Chiar dacă nivelul este unul sub media ultimilor 2 ani, este cel mai ridicat din ultimele 8 luni, comentează compania de cercetare care măsoară indicele IHS Markit.

Explicația acestora pentru dinamica în creștere din noiembrie este faptul că o serie de companii și developeri și-au reluat proiectele amânate după votul pentru Brexit.

Casele din SUA au depășit prețurile de balon speculativ de acum 10 ani CITEȘTE ȘI Casele din SUA au depășit prețurile de balon speculativ de acum 10 ani

Pe de altă parte, creșterea indicelui este și rezultatul majorării prețurilor unor materiale de construcții ca efect al deprecierii lirei sterline după votul din iunie, materiale precum cărămizi, dale de piatră și gresie. „Un număr de firme au menționat incertitudinea legată de majorările de prețuri ca o amenințare în creștere pentru sectorul construcțiilor”, spune Tim Moore, economist senior la Markit.

Disperați de scumpirile imobiliare, oamenii părăsesc Londra

Un trend încurajator pentru industria construcțiilor îl reprezintă proiectele demarate în afara Londrei pe măsură ce 3% din populația capitalei părăsește metropola în fiecare an, sub presiunea prețurilor exorbitante din rezidențialul londonez. Cea mai mare parte a celor care aleg calea exodului rămân, însă, pe o rază mai mică de 100 de mile față de Londra.

Trendul este semnalat de Nigel Hugill, șef executiv al developerului Urban & Civic care spune că sunt zone mari din Marea Britanie „remarcabil de neafectate” de votul dat în urmă cu aproape jumătate de an în favoarea părăsirii Uniunii Europene. El are „așteptări rezonabile” că industria construcțiilor va merge mai bine în restul țării în următoarea fază a cilcului economic, pe măsură ce Londra a devenit prea scumpă.

Urban & Civic construiește 4 cartiere rezidențiale în localitățile Cambridge, Rugby, Newark și Alconbury și mai are în concesiune alte peste 1.600 de hectare în Marea Britanie.

viewscnt
Afla mai multe despre
case
londra
marea britanie
locuinte
imobiliar
brexit