Piața de birouri din București a atins un punct de echilibru. În zone fără metrou, precum Băneasa și Pipera Nord, rata de neocupare depășește 20%

Piața de birouri din București a atins un punct de echilibru. În zone fără metrou, precum Băneasa și Pipera Nord, rata de neocupare depășește 20%
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 mai 2024

Piața de birouri din București a atins un punct de echilibru în T1 2024, după o serie de ani volatili. Beneficiind de un efect de propagare din anul anterior, activitatea totală de tranzacționare a atins 95.000 mp.

Cererea nouă și relocările au reprezentat 35%. Tranzacțiile au fost dominate de renegocieri și prelungiri, principalii factori fiind creșterea chiriilor din cauza indexărilor, oferta limitată de noi proiecte, precum și volatilitatea economică. Acestea au motivat corporațiile să evite implementarea inițială a CAPEX și un proces de relocare, care necesită eforturi financiare și de project management sporite. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
EXCLUSIV FOTO Vastint, cu acționari comuni cu IKEA, pregătește un proiect imobiliar mixt de regenerare urbană în locul fostei fabrici Dîmbovița, fondată de industriașul Prodanof și care urmează să fie demolată CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Vastint, cu acționari comuni cu IKEA, pregătește un proiect imobiliar mixt de regenerare urbană în locul fostei fabrici Dîmbovița, fondată de industriașul Prodanof și care urmează să fie demolată

Rata de neocupare a scăzut ușor la un nivel de 14,3%. Un aspect important de menționat este diferența majoră dintre zone, astfel că zonele competitive precum Floreasca - Barbu Văcărescu și zona centrală înregistrează rate sub 7%, în timp ce, în zone fără metrou precum Băneasa și Pipera Nord, rata de neocupare depășește 20%. În acest sens vedem o tendință de reconvertire a proiectelor de birouri care nu mai corespund standardelor actuale ale chiriașilor în proiecte hoteliere, rezidențiale sau medicale.

“Pentru noi începutul de an a fost unul foarte dinamic. Ȋn cazul nostru, creșterea vine și din faptul că am devenit parte din CPI Property Group – unul dintre cei mai mari jucători din industria de real estate din Europa, și acest lucru a însemnat că, pe lângă portofoliul deținut de Immofinanz în România, anul trecut s-a realizat și integrarea platformei S-Immo. Ȋn acest moment deținem un portofoliu consolidat de peste 365.000 mp în clădiri de birouri amplasate în principalele hub-uri office din București. Din punct de vedere al activității de leasing, am închis primul trimestru cu rezultate foarte bune. Până în acest moment am reușit să securizăm peste 22.000 mp în portofoliul local de birouri, în proiecte precum myhive S-Park, IRIDE Park sau myhive Metroffice”, spune Andreea Cotigă, Head of Leasing Office, CPI Property Group Romania.

Cele mai active industrii care au tranzacționat spații de birouri în T1 au fost IT&C și BPO/Shared Services. Chiria prime este de 21 Euro/mp, media situându-se între 16 și 20 Euro/mp.

Prefab raportează o contracție de 20% a afacerilor trimestriale. Compania reclamă șocul adus de inflație asupra cererii de materiale de construcții CITEȘTE ȘI Prefab raportează o contracție de 20% a afacerilor trimestriale. Compania reclamă șocul adus de inflație asupra cererii de materiale de construcții

Stocul total modern a rămas la 3,4 milioane de mp, fără nicio livrare în primul trimestru. Blocajul urbanistic afectează piața de birouri din Capitală, cu doar un proiect în dezvoltare: AFI Loft – 16.000 mp. Varșovia, cu o populație comparabilă Bucureștiului, are un stoc modern ce depășește 6 milioane de mp și proiecte de birouri în dezvoltare de 250.000 mp, conform datelor CBRE.

„Hagag este, la acest moment, unul dintre cei mai flexibili dezvoltatori din piața locală. Și mă refer aici la capacitatea noastră de a ne adapta și de a ne regândi strategiile și modelele de business în funcție de cerere și de nevoile pieței. Iar dacă în prezent oferta proprietarilor de spații de birouri, respectiv a operatorilor de centre de afaceri se concentrează pe spații convenționale și birouri servisate – în sensul în care sunt acoperite zonele de închiriere pe termen lung și scurt, noi luăm în considerare să venim în întâmpinarea chiriașilor cu un model nou care să răspundă și cererii pentru închirieri pe termen mediu”, a declarat Ana-Maria Nemțanu, Leasing Director, Hagag Development Europe.

După o perioadă plină de provocări, se întrevăd premize sănătoase pentru sectorul de co-working. Dezvoltarea acestui sector a început acum opt ani, astăzi ajungând la o suprafață de 70.000 de mp în București, cu o rată de ocupare de 75%. Sunt prezente atât branduri internaționale cât și locale precum Regus (11 centre), Spaces (3 centre), MindSpace (2 centre), The One (2 centre), H Private (1 centru), myhive cowork (1 centru), Hotspot (2 centre),  aSpace (6 centre), Flash Office (2 centre), DBH (1 centru). Primul trimestru a adus și un jucător nou pe piață – Betahaus.

”Pandemia și schimbarea modului de lucru, raportarea ESG, inflația și creșterea costurilor, precum și blocajul urbanistic sunt principalii factori care influențează piața de birouri bucureșteană în 2024. Chiar dacă tendința este spre reducerea spațiilor, chiriașii acordă o atenție sporită calității mediului de lucru, precum și reducerii amprentei de carbon, având în vedere obligativitatea raportării nefinanciare ESG din 2025. În contextul reducerii spațiilor, operatorii de coworking devin un factor important în modelul de business al clădirilor de birouri moderne, oferind flexibilitate și facilități ce nu pot fi asigurate de proprietari”, spune Despina Ponomarenco, Președinta BREC.

viewscnt
Afla mai multe despre
birouri
bucuresti
afi