Prețurile apartamentelor scad în majoritatea orașelor mari din România. Noile prețuri

Prețurile apartamentelor scad în majoritatea orașelor mari din România. Noile prețuri
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 aug 2020

În a doua lună de vară, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi disponibile spre vânzare la nivel național s-au diminuat cu 1,8% față de luna anterioară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Valoarea medie de listare pentru o asemenea unitate locativă a ajuns la 1.309 euro pe metru pătrat util, față de 1.333 de euro pe metru pătrat la finele lui iunie. Cu o singură excepție, majoritatea centrelor regionale monitorizate au consemnat, spre deosebire de lunile anterioare, reduceri de preț – acestea au fost, însă, moderate. Pe segmentul apartamentelor vechi au avut loc scăderi în toate cele șase mari orașe ale țării, în vreme ce, pe segmentul nou, au fost înregistrate și majorări.

FOTO Oportunitate de investiție - OMV Petrom vinde un teren într-o zonă extrem de căutată, pe care poate fi dezvoltat un proiect imobiliar mixt CITEȘTE ȘI FOTO Oportunitate de investiție - OMV Petrom vinde un teren într-o zonă extrem de căutată, pe care poate fi dezvoltat un proiect imobiliar mixt

„Marjele de scădere consemnate luna trecută în marile centre regionale s-au situat sub media națională de 1,8%, care ia în calcul mai multe orașe din țară. Faptul că cinci din cele șase mari orașe s-au înscris pe o traiectorie descendentă a prețurilor, deși datele statistice indică o revenire a activității de tranzacționare - avem o creștere inclusiv în iulie față de iunie-  poate fi pus pe seama efectelor perioadei de lockdown dar și că ne aflăm, totuși, în plin sezon estival, mulți români profitând de menținerea măsurilor de «relaxare» pentru a merge mai repede în vacanță”, spune Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, care a realizat analiza.

București
Pe parcursul lunii trecute, Capitala a consemnat un recul de 1,4% al prețului mediu solicitat de proprietari, până la un nivel de 1.376 de euro pe metru pătrat util, de la 1.396 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lui iunie. Scăderi au avut loc, în perioada menționată, pe ambele segmente de piață analizate: locuințele din blocurile vechi s-au depreciat cu 0,9%, de la 1.357 la 1.345 de euro pe metru pătrat, iar cele nou-construite au înregistrat un declin de 1,7%, de la 1.424 la 1.400 de euro pe metru pătrat.

Brașov
În orașul de la poalele Tâmpei, Indicele Imobiliare.ro relevă, pentru luna iulie, o scădere  de 0,8% pe segmentul apartamentelor, de la nivelul de 1.205 euro pe metru pătrat util atins în iunie, până la 1.195 de euro pe metru pătrat. O tendință de scădere a fost consemnată, însă, doar pe segmentul vechi: este vorba, mai exact, despre un minus de 1,8%, de la 1.192 la 1.170 de euro pe metru pătrat. Locuințele nou-construite, pe de altă parte, au înregistrat un avans de 2% luna trecută, de la 1.230 la 1.254 de euro pe metru pătrat. 

Cluj-Napoca
Și capitala Transilvaniei s-a conformat, luna trecută, tendinței general descendente a prețurilor: pretențiile vânzătorilor s-au diminuat, aici, cu 0,6%, ajungând la 1.804 euro pe metru pătrat util, față de 1.815 euro pe metru pătrat în iunie. Cu 0,6% s-au ieftinit apartamentele din blocurile vechi, care au ajuns să coste, în medie, 1.782 de euro pe metru pătrat, față de 1.793 de euro pe metru pătrat. Unitățile locative din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au consemnat un minus de 0,8%, de la 1.835 la 1.821 de euro pe metru pătrat.

Ordonanța Noua Casă, publicată. Avans de 15% pentru locuințele mai scumpe de 70.000 euro. Creditul maxim pentru locuințe vechi crește la 66.500 euro CITEȘTE ȘI Ordonanța Noua Casă, publicată. Avans de 15% pentru locuințele mai scumpe de 70.000 euro. Creditul maxim pentru locuințe vechi crește la 66.500 euro

Constanța
Și în orașul de la malul mării, așteptările vânzătorilor s-au diminuat în a doua lună de vară: este vorba, mai exact, despre o scădere în cuantum de 1% față de iunie, de la 1.240 la 1.228 de euro pe metru pătrat util. Ca și în luna anterioară, valoarea medie de listare pentru apartamentele vechi a consemnat un recul ușor, de doar 0,1%, de la 1.229 la 1.228 de euro pe metru pătrat. Prețul solicitat pentru locuințele nou-construite a consemnat, însă, o scădere de 2,5%, de la 1.258 la 1.227 de euro pe metru pătrat.

Iași
Spre deosebire de luna precedentă, când prețurile au mai scăzut în capitala Moldovei, Indicele relevă o evoluție pozitivă pentru luna iulie: apartamentele scoase la vânzare aici s-au apreciat, per ansamblu, cu 1%, ajungând astfel să coste, în medie, 1.062 de euro pe metru pătrat util, față de 1.051 de euro pe metru pătrat la finele lui iunie. În ciuda tendinței generale de creștere, locuințele din blocurile vechi ale Iașiului au consemnat un recul de 1,2% în perioada analizată, de la 1.086 la 1.073 de euro pe metru pătrat. Apartamentele nou-construite, pe de altă parte, s-au apreciat în acest răstimp cu 2,6%, de la 1.024 la 1.051 de euro pe metru pătrat.

Timișoara
În orașul de pe Bega, așteptările vânzătorilor de apartamente s-au redus, per ansamblu, cu 0,7% în a doua lună de vară, de la 1.306 la 1.297 de euro pe metru pătrat util. Pe segmentul locuințelor vechi a avut loc o scădere de 0,8% în perioada analizată, acestea ajungând să coste 1.301 euro pe metru pătrat, față de 1.311 euro pe metru pătrat în luna anterioară. Pe de altă parte, unitățile locative din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au consemnat un recul de 0,5%, de la 1.287 la 1.280 de euro pe metru pătrat util.

viewscnt
Afla mai multe despre
imobiliare
preturi apartamente