Prețurile proprietăților în cea mai cunoscută stațiune montană a Americii se prăbușesc

Prețurile proprietăților în cea mai cunoscută stațiune montană a Americii se prăbușesc
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 aug 2016

În localitatea Aspen din statul american Colorado vânzările de case au scăzut cu peste 40%, iar prețurile locuințelor de lux s-au redus cu 22%. Este un declin pe fondul incertitudinilor și temerilor investitorilor și consumatorilor. „Nu am mai văzut așa ceva”, spune un agent imobiliar.

În această vară turiștii s-au îngrămădit din nou la Aspen, cea mai cunoscută stațiune montană din SUA. Rata de ocupare a unităților de cazare a fost una dintre cele mai ridicate, taxele pe vânzări au urcat accelerat. Cu toate acestea, piața imobiliară locală – cu tranzacții anuale de 2 miliarde dolari anul trecut – practic s-a evaporat, scrie publicația Denver Post.

După creșteri accelerate de prețuri pe segmentul de lux, acum cumpărătorii sunt tot mai greu de găsit. Volumul vânzărilor de locuințe în ținutul Pitkin, unde se află Aspen, s-a prăbușit în primul semestru cu 42%, la 546,45 milioane dolari, de la 939,91 milioane de dolari în primele 6 luni ale anului trecut, conform datelor centralizate de Land Title Guarantee Co.

Dacă întrebi analiștii imobiliari îți vor da o duzină de răspunsuri de la incertitudinea legată de alegerile prezidențiale și dezechilibrul relației comerciale cu China, până la Brexit și prăbușirea economiilor din America de Sud. „Oamenii sunt îngrijorați de tot felul de lucruri în aceste zile”, spune Bob Ritchie, agent imobiliar în Aspen de mult timp. „Nu am mai văzut așa ceva înainte”

Este ciudat, pentru că localitatea montană a fost una dintre cele mai imune piețe imobiliare la șocurile macroeconomice. A alunecat în 2009, când economia SUA a intrat în recesiune, dar nu foarte mult. A ricoșat spectaculos, iar în 2014 prețurile au depășit maximele istorice. Recordul din 2015 de vânzări în valoare de 2 miliarde dolari s-a consemnat pe fondul unei atingeri a unor prețuri medii de 7,7 milioane dolari pentru proprietățile din Pitkin.

Urmărește-ne și pe Google News
Prăbușire abruptă pe cea mai vânată piață imobiliară din Canada. Scădere cu 20% a prețurilor într-o lună și înjumătățire a tranzacțiilor CITEȘTE ȘI Prăbușire abruptă pe cea mai vânată piață imobiliară din Canada. Scădere cu 20% a prețurilor într-o lună și înjumătățire a tranzacțiilor
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Anul acesta, declinul a început încă din ianuarie. Piața a înghețat. Pe segmentul unităților unifamiliale declinul tranzacțiilor este de 62%, iar la locuințele cu prețuri de peste 10 milioane dolari, de asemenea, vânzările s-au prăbușit cu 60%.

Nu este ceva singular în America. Șocuri similare pe zona de lux există în Manhattan, în zona Hampton din Long Island și în Palm Breach din Miami, statul Florida tranzacțiile s-au redus drastic, iar prețurile au început să scadă.

Prăbușire de 60% a vânzărilor pe segmentul de lux

„Cumpărătorul de locuințe de lux a dispărut”, zice Tim Estin, broker imobiliar din Aspen. Teoria sa este interesantă: sectorul de lux intră într-un declin abrupt după petrecerea post-recesiune. Acum oamenii sunt temători să mai cumpere la prețurile ridicate, de teama unei noi crize ca cea din anul 2008.

Ideea veche că piața imobiliară din Aspen se corelează cu Bursa de la New York pare infirmată anul acesta. Indicii bursieri au urcat la noi maxime istorice, în timp ce prețurile și tranzacțiile în cea mai râvnită vale din lume nu au mai urmat această traiectorie.

Prețul mediu al locuințelor din Aspen a scăzut cu 22% în S1, la 1.095 dolari pe metrul pătrat, de la 1.338 dolari pe metrul pătrat în 2015. Multe din tranzacții sunt încheiate acum cu discount-uri de 15% față de prețurile la care sunt listate.

Vânzătorii care au sperat că anul 2016 va fi o continuare a lui 2015 în escaladarea prețurilor au întâmpinat rezistența cumpărătorilor., spune Joshua Saslove, agent imobiliar din Aspen. Contextul este acum cu totul altul din 2007, când oamenii veneau, se îndrăgosteau de loc, și încheiau tranzacția într-o zi. Developerii voiau să-și împingă proprietățile lor care valorau 5 milioane de dolari, la 6 milioane de dolari, însă nimeni nu cumpără. „Nu mai văd acea nonșalanță cavalerească a cumpărătotilor”, conchide Saslove.

viewscnt
Afla mai multe despre
imobiliare
case
lux
sua
america
colorado
aspen
criza
prabusire