Probleme în instanță pentru PUG-ul Capitalei. Tribunalul București a anulat hotărârea CGMB prin care acesta era aprobat

Probleme în instanță pentru PUG-ul Capitalei. Tribunalul București a anulat hotărârea CGMB prin care acesta era aprobat
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 iun 2022

Tribunalul București a anulat hotărârea Consiliului General al Municipiului București prin care a fost aprobat Planul Urbanistic General al Capitalei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Decizia nu este definitivă.

"Admite acțiunea. Anulează HCGMB nr. 269/21.12.2000, emisă de către instituția pârâtă. Cu recurs în 15 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul București", informează portalul instanțelor, portal.just.ro.

Dacă anularea va rămâne definitivă și în caile de atac, autorizațiile de construire în zona centrală a Capitalei s-ar putea da în baza PUZ-ului de zone construite protejate, aprobat separat de PUG. Legiuitorul mai prevede că se pot da autorizații în baza PUZ-urilor aprobate și a unor PUZ-uri nou elaborate. 

Prețurile petrolului au crescut cu peste 3 dolari, dar pe ansamblul săptămânii au scăzut pentru a doua oară consecutiv CITEȘTE ȘI Prețurile petrolului au crescut cu peste 3 dolari, dar pe ansamblul săptămânii au scăzut pentru a doua oară consecutiv

Procesul a fost intentat în martie 2018 de o persoană fizică, Carmen Speranța Tomescu, care a chemat în judecată, ca pârâți, Consiliul General al Capitalei și primarul general. Procesul are ca obiect anularea hotărârii de Consiliu General prin care a fost aprobat PUG-ul Capitalei împreună cu studiile de fundamentare.

Planurile urbanistice din Capitală au o tradiție de contestații în justiție, blocări sau amânări. Cele zonale (PUZ) de sector au fost suspendate de primarul Nicușor Dan, punând dezvoltatorii în imposibilitatea de a lansa noi proiecte, deși există cerere pentru clădirile noi de birouri. Problemele se vor resimți însă cel mai acut începând cu 2023, dacă nu chiar de anul următor. 

Bucureștiul trebuia să aibă un nou Plan Urbanistic General în 2016, conform contractului dintre Primăria Capitalei și Universitatea de Arhitectură și Urbanism, încheiat încă din 2013, dar nu este încă gata nici după 6 ani. În absența acestuia, primăriile de sector au inițiat Planuri Urbanistice Coordonatoare, care reglementează fiecare Sector cu reguli proprii, dar și acestea au avut probleme, fiind anulate sau în proces de anulare.

viewscnt
Afla mai multe despre
pug bucuresti
tribunalul bucuresti
nulare