Șeful ANAF despre compensarea prețurilor carburanților: Reducerea va fi benevolă. Nu putem să obligăm pe cineva ca din profitul lui să-și diminueze pentru a scădea prețul la pompă!

Șeful ANAF despre compensarea prețurilor carburanților: Reducerea va fi benevolă. Nu putem să obligăm pe cineva ca din profitul lui să-și diminueze pentru a scădea prețul la pompă!
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 iun 2022

Șeful ANAF, Lucian Heiuș, a declarat că reducerea de 50 de bani la litrul de combustibil va fi benevolă și va fi aplicată de companiile dispuse să intre în program. ”Nu putem să obligăm pe cineva ca din profitul lui să-și diminueze pentru a scădea prețul la pompă”, a afirmat președintele ANAF. Acesta a explicat că suma se va compensa cu impozite pe care companiile le datorează statului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

”Guvernul va suporta 25 de bani din acest 50 de bani cu care se va reduce. Această reducere este foarte importantă, este benevolă. Sunt companii care vor accepta să facă acest lucru, să facă parte din acest program din acest parteneriat. Nu putem să obligăm pe cineva ca din profitul lui să-și diminueze pentru a scădea prețul la pompă. Clar, nu știu exact amănunte, dar cred că s-a discutat cu marea parte din industrie și cred că majoritatea celor care operează sunt de acord să facem acest lucru. Deci 25 de bani din cei 50 de bani vor fi suportați de de stat”, a declarat Lucian Heiuș, la Digi 24.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Curaj de 1,1 miliarde de lei. Cum au reușit doi bancheri să ajungă printre cei mai mari dezvoltatori de pe piața locală CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Curaj de 1,1 miliarde de lei. Cum au reușit doi bancheri să ajungă printre cei mai mari dezvoltatori de pe piața locală

Șeful ANAF a precizat că mecanismul este de compensare cu alte tipuri de impozit pentru companii. 

”Mecanismul nu poate să fie decât unul simplu prin depunerea unei declarații pentru luna precedentă și o compensare cu alte tipuri de impozit pe care le datorează compania către bugetul de stat, care este un mecanism simplu. Este foarte important ca această reducere să se regăsească pe bonul de la casa de marcat, pentru că pe baza tuturor bonurilor pe care le emite, într-o lună, se va putea întocmi acea declarație unde se va evidenția suma respectivă și pe care statul o va compensa cu alte impozite pe care le datorează compania. Eu m-aș bucura ca foarte mulți agenți economici din acest domeniu să vină în acest program alături de stat. Este totuși, greu, trecem o perioadă dificilă și cred că ar fi și un semnal bun că pentru prima dată în România va exista un parteneriat corect stat-mediul de afaceri”, a mai afirmat Heiuș. 

Guvernul va introduce un mecanism de compensare a prețului la carburanți, această compensare urmând să fie în sumă fixă de 50 de bani, care se va aplica direct la pompă, a anunțat premierul Ciucă - VIDEO MAI JOS

Anterior, premierul anunțase, într-o discuție informală, că în urma compensării tariful la pompă poate să scadă cu aproximativ 1 leu. 

”Jumătate din această reducere va fi decontată de stat, printr-un mecanism care va fi stabilit între distribuitori și ministerele de resort”, a spus Ciucă, dând astfel de înțeles că furnizorii vor trebui să contribuie și ei la compensare.

Compensarea va fi indicată pe fiecare bon fiscal.

VIDEO AICI - Ciucă intervine după ce șoferii au blocat benzinării și cere anchetă: Cum au urcat prețurile ?

Sistemul va fi aplicat 3 luni, iar după această perioadă vor fi analizare efectele măsurii.

Valoarea pachetului de compensare pentru 3 luni va fi de 2 miliarde lei, jumătate din sumă urmând a fi asigurată de la bugetul de stat. 

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Curaj de 1,1 miliarde de lei. Cum au reușit doi bancheri să ajungă printre cei mai mari dezvoltatori de pe piața locală CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Curaj de 1,1 miliarde de lei. Cum au reușit doi bancheri să ajungă printre cei mai mari dezvoltatori de pe piața locală

La acest moment, prețul la benzina standard oscilează între 8,62 lei - 8,7 lei, la benzina premium, între 9,08-9,32 lei, la motorina standard, între 9,18-9,29 lei, iar la motorina premium, între 9,54-9,78 lei.

Profit.ro a prezentat recent un document oficial care relevă că reducerea accizelor sau a TVA nu este o măsură fezabilă pentru a limita creșterea prețurilor la carburanți, întrucât ar însemna o încălcare a unor directive ale Uniunii Europene. Scăderea celor două taxe sau a uneia dintre ele a fost solicitată recent de către politicieni și economiști pentru a limita creșterea prețurilor carburanților, cu impact major și în evoluția altor prețuri.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist financiar XTB România: Este posibil ca leul să piardă teren în raport cu dolarul american, dar are un atuu în acest context. Metalele prețioase devin mai scumpe pentru investitori CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist financiar XTB România: Este posibil ca leul să piardă teren în raport cu dolarul american, dar are un atuu în acest context. Metalele prețioase devin mai scumpe pentru investitori

Statul român este principalul beneficiar al scumpirii carburanților, astfel că cea mai bună măsură pentru scăderea prețurilor ar fi reducerea accizei și a TVA, în timp ce plafonarea ar face mai mult rău decât bine. O analiză a estimărilor costurilor pentru produsele petroliere de la pompă arată că, față de aceeași zi din anul 2021, prețul la pompă este mai mare cu 63%,iar această creștere are la bază câteva considerente: creșterea cotațiilor țițeiului cu 64%, față de cotațiile din aceeași zi a anului 2021, creșterea cursului valutar leu/dolar cu 14%, față de cotațiile din aceeași zi a anului 2021, creșterea costurilor de transport maritim al țițeiului în Marea Neagră cu peste 500%, creșterea costurilor cu asigurările pentru navele care circulă în Marea Neagră cu peste 600%.

Principalele companii distribuitoare de carburanți au majorat îrepetat, în ultimele săptămâni, prețul benzinei și pe cel al motorinei standard. De la începutul acestui an, motorina s-a scumpit cu 50%.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Piețele financiare intră în panică, Bitcoin se prăbușește. Foarte multe îngrijorări legate de conflictul din Ucraina și zona de energie. La petrol nu e ca la curent CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Piețele financiare intră în panică, Bitcoin se prăbușește. Foarte multe îngrijorări legate de conflictul din Ucraina și zona de energie. La petrol nu e ca la curent

În urma acestor scumpiri, au fost inițiate proteste din cauza prețului mare al combustibililor au fost în mai multe benzinării din țară. Au participat șoferi care au băgat în rezervoare cantități infime de benzină sau motorină, de doar 1 leu. Au blocat astfel pompele, iar cei care chiar voiau să alimenteze au avut de așteptat.

Premierul Nicolae Ciucă a cerut atunci Ministerului Energiei și Ministerului de Finanțe să verifice prețurile la carburanți.

viewscnt
Afla mai multe despre
benzian
compensare
guvern