Ritmul de vânzare a locuințelor accelerează în România. Iași devine cea mai mare piață regională după capitală

Ritmul de vânzare a locuințelor accelerează în România. Iași devine cea mai mare piață regională după capitală
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 iul 2024

Peste 77.200 de case și apartamente au fost vândute în România în primele șase luni din acest an, în creștere cu 16% față de perioada similară din 2023, în timp ce numărul de locuințe vândute în București și Ilfov a crescut cu un ritm anual de 25,4%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Ceie mai multe tranzacții cu locuințe din 2024 au fost încheiate în regiunea București și împrejurimi, urmată de Iași, Timiș, Cluj, Brașov și Constanța, arată datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Iași a devenit, astfel, a doua cea mai mare piață rezidențială regională din România, după regiunea București – Ilfov, depășind în premieră celelalte piețe regionale semnificative în ceea ce privește numărul de imobile tranzacționate.

Nicușor Dan: Sper să demolăm Cathedral Plaza. Este emblema corupției imobiliare din București CITEȘTE ȘI Nicușor Dan: Sper să demolăm Cathedral Plaza. Este emblema corupției imobiliare din București

Cea mai pronunțată creștere a vânzărilor de locuințe la nivel național a fost înregistrată în Iași, unde numărul imobilelor vândute în prime jumătate a acestui an a fost cu 71,4% mai mare comparativ cu prima jumătate a anului anterior. Creșterea vânzărilor din Iași a fost determinată de înregistrarea în 2024 a actelor finale de vânzare – cumpărare pentru înțelegerile încheiate anterior. Cea mai slabă evoluție a fost înregistrată în Argeș, unde numărul caselor și apartamentelor tranzacționate a fost cu 11,5% mai mic față de tranzacțiile din primul semestru din 2023.

”Prima jumătate a anului 2024 a fost una bună pentru piața rezidențială locală, cu vânzări în creștere anuală de 16% la nivel național, impulsionate de scăderea dobânzilor, în special a celor fixe, unde s-a spart pragul de 5% pe an, dar și de cel mai bun nivel de accesibilitate din istoria modernă a pieței rezidențiale. Salariul mediu net a depășit 1.050 de euro la nivel național, ceea ce face ca în prezent să fie necesare circa 81 salarii medii, sau o perioadă de 6,7 ani, pentru a cumpăra o locuință  nouă cu doua camere în București, versus 96 de salarii la începutul lui 2023, sau o perioadă de aproximativ 8 ani”, spune Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

viewscnt
Afla mai multe despre
case
apartamente
pret