River Development, controlat de Ion Rădulea, pregătește a doua clădire de birouri din complexul The Light „Interesul investitorilor pentru dezvoltarea imobiliară din România rămâne ridicat.“

River Development, controlat de Ion Rădulea, pregătește a doua clădire de birouri din complexul The Light „Interesul investitorilor pentru dezvoltarea imobiliară din România rămâne ridicat.“
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 6 apr 2022

Dezvoltatorul imobiliar River Development, deținut de omul de afaceri Ion Rădulea, se așteaptă ca în luna august să obțină autorizația de construire pentru a începe lucrările la cea de-a doua clădire de birouri din cadrul proiectului imobiliar mixt The Light din zona Politehnica a Bucureștiului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Imobilul, denumit The Lighst Two, va avea 15 etaje și o suprafață închiriabilă de 28.589 de metri pătrați, cu o treime mai mare decât prima clădire de birouri finalizată și vândută de River Development în urmă cu un an.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Analist eToro: Europa ar putea supraviețui fără gazul rusesc iarna viitoare, dar există câteva probleme CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Analist eToro: Europa ar putea supraviețui fără gazul rusesc iarna viitoare, dar există câteva probleme

„În prezent, suntem în faza autorizării de construire și estimăm să finalizăm această fază în luna august a acestui an. Clădirea The Light Two este de interes și avem discuții în derulare (cu potențiali chiriași, n.red.) pentru întreaga suprafață închiriabilă. Nu am decis în privința strategiei ulterioare dezvoltării și, prin urmare, nu putem confirma sau infirma ipoteza vânzării. Considerăm că interesul din partea investitorilor pentru dezvoltarea imobiliară din România va rămâne în continuare ridicat. România este o țară membră NATO, ceea ce asigură un nivel ridicat de confort pentru investitori și pentru noi, ca cetățeni“, a declarat, pentru Profit.ro, Ingrid Băltărețu, directorul de comunicare al River Development.

Profilul de investitor al lui Ion Rădulea este cel al unui dezvoltator care vinde proiectele construite la scurt timp după finalizarea și închirierea lor. Exemplu sunt cele două clădiri de birouri din cadrul Sema Park, vândute în 2006 către Europolis (actualul CA IMMO) pentru 90 de milioane de euro, și clădirea The Light Onem vândută anul trecut către Uniqa Real Estate Management pentru peste 50 de milioane de euro. De altfel, chiar Ion Rădulea a anunțat anul trecut că Uniqa are o opțiune de cumpărare și pentru The Light Two.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Mă aștept ca, în următoarea perioadă, piața de criptomonede să evolueze în tandem cu piața bursieră. Investitorii tind să fie mai degrabă precauți și să se orienteze către active mai sigure CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Mă aștept ca, în următoarea perioadă, piața de criptomonede să evolueze în tandem cu piața bursieră. Investitorii tind să fie mai degrabă precauți și să se orienteze către active mai sigure

Noua clădire are o valoare de piață de circa 70 de milioane de euro la un randament investițional de 7%, calculat cu o chirie medie lunară de 14,5 euro/metru pătrat.

Complexul The Light presupune construirea a trei clădiri de birouri și a unui bloc cu 196 de apartamente pe o parte din terenul fostei fabrici de utilaje pentru construcții Pumac. Fosta platformă industrială este împărțită cu proiectul de birouri Campus 6, construit de Skanska.

Aproape 400.000 de metri pătrați de proiecte de birouri au fost livrați în 2020 și 2021, activitatea de dezvoltare menținându-și ritmul din 2018 și 2019, anteriori pandemiei, când în total au fost finalizate 433.000 metri pătrați spații noi în București, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

River Development, controlat de Ion Rădulea, pregătește a doua clădire de birouri din complexul The Light „Interesul investitorilor pentru dezvoltarea imobiliară din România rămâne ridicat.“

„În 2021, în București, au fost tranzacții de închiriere pentru aproape 314.000 de metri pătrați de spații de birouri, în condiții de incertitudine privind pandemia și în care munca de acasă era norma. Cu atât mai mult acum cererea va continua să crească, mai ales și că stocul de spații de birouri va cunoaște curând o sincopă cauzată de blocarea PUZ-urilor“, a mai spus reprezentanta River Development.

În ultimii doi ani, rata de neocupare a clădirilor de birouri din București a crescut de la 8,6%, cât era în 2018, la aproape 15%, la finele anului 2021. Consultanții întrevăd însă că reconfigurarea spațiilor de lucru post-pandemie va duce la o creștere a suprafeței alocate unui angajat de la o medie de 8-10 metri pătrați/om la minim 12-15 metri pătrați/om.

EXCLUSIV FOTO Grupul german Liebherr, unul dintre cei mai mari producători de utilaje pentru construcții din lume, pregătește noi investiții în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Grupul german Liebherr, unul dintre cei mai mari producători de utilaje pentru construcții din lume, pregătește noi investiții în România

„Companiile încă navighează sistemul de lucru impus de această perioadă post-pandemică și caută un echilibru între munca la birou și munca de la distanță a propriilor angajați. Concepte considerate până nu demult ca fiind exotice - nomazii digitali, modelul hibrid de muncă, asincronicitatea - devin noua normă. Din marea dezbatere despre cum vom munci într-o lume post-pandemică și care sunt noile standarde, ca dezvoltatori credem că oamenii vor avea în continuare nevoie și de conexiune socială pentru a atinge un nivel de productivitate și de satisfacție profesională la nivelul așteptărilor“, concluzionează Ingrid Băltărețu.

River Development se concentrează și pe închirierea clădirilor de birouri London și Oslo construite recent în cadrul complexului Sema Parc din București. Tot pe fosta platformă industrială Semănătoarea, dezvoltatorul este interesat să lanseze anul acesta și prima etapă a unui proiect rezidențial.

viewscnt
Afla mai multe despre
river development
ion radulea
the light two