România rămâne țara cu cel mai mare procent de proprietari de locuințe din Uniunea Europeană

România rămâne țara cu cel mai mare procent de proprietari de locuințe din Uniunea Europeană
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 dec 2021

Peste 96% din populația României trăia în 2020 într-o locuință proprietate personală, acesta fiind cel mai mare procent înregistrat în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, arată datele publicate de Eurostat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În timp ce la nivelul Uniunii Europene, 69,7% din locuitori dețineau în 2020 locuința în care trăiau, în scădere ușoară față de 69,8% în 2019, în România tendința este inversă, procentul celor care trăiesc în locuința proprietate personală crescând de la 95,8% până la 96,1%, scrie Agerpres.

Frații Pavăl, proprietarii Dedeman - o nouă afacere imobiliară care sparge borna de preț CITEȘTE ȘI Frații Pavăl, proprietarii Dedeman - o nouă afacere imobiliară care sparge borna de preț

Alte state cu un grad ridicat de proprietate a locuinței sunt Slovacia (92%), Ungaria și Croația (ambele cu 91%).

Eurostat subliniază că, în majoritatea statelor, cu excepția Germaniei, procentul celor care dețin locuința în care trăiesc este mai mare decât cel al chiriașilor. În Germania, jumătate (50,4%) din locuitori sunt proprietarii locuințelor în care trăiesc în timp ce cealaltă jumătate (49,6%) trăiesc într-o locuință închiriată. Datele arată însă că în cazul Germaniei procentul proprietarilor scade de la un an la altul, de la 51,1% în 2019 până la 50,4% în 2020, în timp ce procentul chiriașilor crește, de la 48,9% până la 49,6%.

Alte state unde procentul proprietarilor de locuințe este redus sunt Austria (55%) și Danemarca (59%).

Datele Eurostat mai arată că, la nivelul UE, 53% din populație trăiește într-o casă și 46% într-un apartament, în timp ce restul de 1% trăiește în alt tip de spațiu precum casă pe râuri, rulote, etc. Irlanda cu 92% este țara cu cel mai mare procent de locuitori care trăiesc într-o casă, la polul opus fiind Spania unde 66% din locuitori trăiesc în apartament.

În România, 65,9% din locuitori trăiesc la casă și 34,1% trăiesc în apartament. Însă România este pe ultimul loc în UE când vine vorba de mărimea locuinței, măsurată după numărul mediu de camere per persoană. În timp ce în UE media este de 1,6 camere pentru o persoană, în România este 1,1 camere pentru o persoană. Cel mai bine la acest capitol stau Malta cu 2,3 camere pentru o persoană, urmată de Belgia și Irlanda, ambele cu 2,1 camere pentru o persoană.

De asemenea, când vine vorba de calitatea locuirii, care poate fi măsurată în mai multe feluri inclusiv prin procentul populației care trăiește într-o locuință aglomerată, România este țara cu cea mai ridicată rată de aglomerare (45,1%), în timp ce la nivelul UE mai puțin 18% din populație trăia în 2020 într-o locuință aglomerată, în scădere față de 19,1% în 2010.

viewscnt
Afla mai multe despre
proprietari
locuinte