Pandemia COVID forțează mulți dezvoltatori sau administratori de clădiri să regândească modul de utilizare a acestora și să adopte soluții de automatizare, pentru a ține cheltuielile de întreținere la un nivel suportabil, afirmă Lucian Enaru, country managerul Schneider Electric România și Republica Moldova, unul dintre cei mai mari jucători din piața locală a serviciilor și echipamentelor pentru industria energetică.
Impactul pandemiei asupra business-ului diviziei locale a grupului francez Schneider Electric a fost în cea mai mare parte pozitiv, pentru că proiectele din sectorul construcțiilor, atât la nivel rezidențial, cât și cel al centrelor de afaceri, nu s-au oprit.
În plus, au apărut proiecte de reamenajare a clădirilor de birouri, pe măsură ce companiile au realizat că oamenii vor prefera să lucreze de acasă, nu de la birou, după încheierea pandemiei.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Totodată, digitalizarea a înregistrat creșteri fără precedent, susținând business-ul Schneider Electric, furnizor de sisteme de monitorizare și de gestionare a instalațiilor electrice din clădiri acționate de la distanță.
“Am finalizat proiecte care permit gestionarea magazinelor de la distanță, a unor depozite, a clădirilor de birouri și a unor centre industriale. Cum una este să administrezi o clădire plină și alta este să administrezi o clădire goală sau cu un grad mult mai redus de ocupare, soluțiile noastre - care aduc și economii serioase și se și pliază pe măsurile de siguranță necesare în relația cu angajații - au câștigat teren”, a declarat Enaru pentru Profit.ro.

În 2019, cel mai recent an pentru care există date publice, Schneider Electric România avea afaceri de 370 de milioane de lei (78 milioane euro) și 300 de angajați.
Pentru anul în curs, divizia grupului francez estimează o evoluție pozitivă a business-ului. “Mizăm în continuare pe digitalizare, pe proiectele de construcție care sunt în derulare, ținând cont de cunoștințele dobândite cu privire la schimbările de stil de muncă și stil de viață. Este clar că mulți dezvoltatori sau administratori de clădiri vor trebui să regândească modul de utilizare al acestora și să adopte soluții de automatizare pentru a ține cheltuielile de întreținere la un nivel suportabil”, afirmă Enaru.

Compania derulează activități de furnizare de produse și servicii, precum și un centru de suport clienți, la București, care asigură servicii la nivel global. Schneider nu are producție în România, ci doar câțiva furnizori, precum Electrotel Giurgiu.
“Până în prezent, nu a fost luată în calcul construirea unei unități de producție, genul acesta de decizii fiind luate în funcție de costuri și de condiții logistice. Avem, însă, centre de producție în țările vecine, care ne asigură o bună aprovizionare cu produsele și echipamentele de care avem nevoie, la prețuri competitive”, mai spune Enaru.

Grupul francez, cu activități în 115 țări din întreaga lume, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 25,2 miliarde euro. Alți jucători mari din domeniu sunt grupurile elvețiano-suedez ABB, Siemens (Germania) și Alstom (Franța).