tIMOn: Dezvoltatorii construiesc locuințe verzi pentru a reduce costurile de întreținere

tIMOn: Dezvoltatorii construiesc locuințe verzi pentru a reduce costurile de întreținere
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mar 2016

Stații de încărcare a autovehiculelor electrice, sisteme de colectare a apei de ploaie, materiale de construcții termoizolante, care păstrează căldură în interior iarnă și asigură "răcoare" vară, gazon pe acoperiș pentru izolare termică, case pasive cu costuri de întreținere reduse cu 90% sunt câteva dintre elementele "verzi" pe care dezvoltatorii de locuințe le propun în noile proiecte rezidențiale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Constatăm cu plăcere că asistăm la schimbări majore în rândul ansamblurilor noi: peste 80% din clădirile expuse la târg au obținut certificat energetic clasă A – altele chiar A++, precum Northlane sau Decebal Tower- dezvoltatorii precum Adama obțin certificări europene privind calitatea construcțiilor, din ce în ce mai multe clădiri noi sunt gândite pentru a fi prietenoase cu mediul, ba chiar încep să implementeze soluții pentru obținerea energiei proprii", a declarat Vlad Vlasceanu, directorul Târgului Național Imobiliar - tIMOn. Unul dintre ansamblurile prezentate în premieră și în exclusivitate la tIMOn, care va fi organizat între 24 și 27 martie în Piața Constituției din București, este Cherry Ville Odăii, cu 304 apartamente de 2, 3 și 4 camere.

Regimul de înălțime a blocurilor este de 2 etaje, plus unul retras, gradul de utilizare a terenului fiind de doar 25%. Asfel, complexul va cuprinde spații verzi pe o suprafață de 20.000 metri pătrați. Un element inedit al acestui complex este livada de cireși, dezvoltatorul având în plan să  planteze câte un cireș pentru fiecare apartament. Complexul va avea terenuri de sport pe 16.500 metri pătrați, piscină exterioară și este certificat energetic clasa A. Pentru a asigura costuri mai reduse pentru întreținere, complexul este prevăzut cu un sistem de colectare a apei de ploaie. Sistemul poate genera economii la întreținere cu până la 20%.

Fondul de investiții RPF Development începe la rândul său a treia fază a proiectului Vitan Residence și va finaliza în toamnă complexul Tineretului Park Residence.

Blocurile sunt construite respectând principiile "blocurilor verzi", adică materialele de construcție folosite sunt termoizolante (păstrează vara răcoarea în interior, iar iarna păstrează căldura în interior), fiind folosite și panourile solare pentru încălzirea apei. De asemenea, pe acoperiș a fost plantat un gazon, care are rol termoizolant. Pereții blocurilor au izolație din polistiren dens de 15 cm, față de standardul de 10 cm, tâmplăria PVC este dublă, cu o distanță mai mare față de standard, care păstrează, de asemenea, căldură în interior pe timpul iernii.  De aceea, costul întreținerii pe timp de iarnă este cu până la 40% mai redus față de un bloc vechi.

Proiectele boutique, noul trend pe piață rezidențială din București CITEȘTE ȘI Proiectele boutique, noul trend pe piață rezidențială din București

Statisticile RPF Development arată că, pentru un apartament de două camere de 83 de metri pătrați și în condițiile unor temperaturi de minus 20 de grade în exterior și de 27 de grade de interior, factura la întreținere este, în medie, 270 de lei/lună. În cazul construcțiilor vechi, întreținerea depășește 400 de lei/lună. Totodată, în cazul unui studio cu o suprafață de 50 de metri pătrați, întreținerea costă, în medie, 120 de lei în timpul iernii, față de peste 200 de lei într-un bloc vechi.

O facilitate nouă pe care dezvoltatorii de locuințe au inclus-o în complexurile rezidențiale o reprezintă stațiile de alimentare a mașinilor electrice, așa cum este cazul Laguna Residence. Complexul are certificare energetică clasă A, utilizează materiale sustenabile și ecologice și este prevăzut, de asemenea, cu un sistem de colectare a apei de ploaie. Ansamblul cuprinde spații verzi pe o suprafață de 15.000 metri pătrați și va avea o stație de încărcare electrică pentru autovehicule-ETREL G5, de 22 kw. 

EcoVillas este primul ansamblu rezidențial de case pasive, cu pierderi de căldură aproape egale cu zero,  care folosește ca sursă de încălzire energia geotermica cu ajutorul pompelor de căldură fabricate în Suedia, reducând astfel costurile de întreținere cu 90% față de o casă standard.

Complexul EcoVillas este alcătuit din 32 de case, în prima fază fiind construite 16 locuințe, fiecare având o suprafață construită de 128 metri pătrați, plus terasă și loc de parcare.  Cu ajutorul utilizării resurselor naturale, respectiv folosirea încălzirii geotermice, locatarii complexului vor avea un consum de energie redus de până la 90%, factura unei astfel de locuințe ajungând la aproximativ 13-15 euro într-o lună de iarnă. Complexul utilizează 80% energie verde din totalul consumului.

Proiecte noi: Case în formă de navete spațiale și vile cu consum de energie redus cu 90% CITEȘTE ȘI Proiecte noi: Case în formă de navete spațiale și vile cu consum de energie redus cu 90%

Casele sunt utilate cu un sistem de ventilare modern, cu recuperare de căldură, și au instalație de încălzire prin pardoseală. Totodată,  acestea pot fi construite cu sisteme de colectare a apei de ploaie și de refolosire a apei menajere.

Și firma Magecom, aparținând unor investitori români, vine la tIMOn cu patru proiecte rezidențiale certificate energetic clasă A, Peroni Residence, Magecom Residence, City Office Residence și Parfumului Residence.

Toate proiectele sunt "prietenoase cu mediul", dezvoltatorul utilizând, pentru fiecare apartament, o centrală în condensatie, care generează economii la întreținere, dar și reduce emisiile de bioxid de carbon. Centralele termice cu condensare utilizează cea mai modernă tehnologie în sistemele de încălzire. 

Dezvoltatorii imobiliari persoane fizice vor fi impozitați ca PFA pentru veniturile din tranzacții CITEȘTE ȘI Dezvoltatorii imobiliari persoane fizice vor fi impozitați ca PFA pentru veniturile din tranzacții

Centralele termice cu condensare reprezintă, pe plan mondial, stadiul actual cel mai avansat al tehnologiei în sistemele de încălzire. Astfel, un fenomen natural, procesul de condensare, este utilizat și valorificat în obținerea unor aparate și sisteme de încălzire de înalt randament, cu un consum foarte economic de combustibil gazos și care oferă o protecție maximă mediului ambiant. 

"Cele mai multe clădiri de birouri din București sunt verzi, iar angajații văd avantajele unei astfel de construcții. Cumpărătorii de locuințe sunt majoritatea angajați în clădirile de birouri verzi, iar aceștia vor să și trăiască într-o casă verde. Dezvoltatorii de locuințe sunt mult mai atenți la nevoile pieței. Din această cauză, în ultima vreme, aceștia au început să construiască locuințe care să îndeplinească cerințele potențialilor cumpărători în materie de eficență energetică și protecția mediului", a arătat Vlăsceanu.

tIMOn începe joi, 24 martie, în Piața Constituției din București și va fi deschis până duminică, 27 martie. 

viewscnt
Afla mai multe despre
locuinte verzi
proiecte
dezvoltatori