Tranzacțiile imobiliare din Europa au scăzut ca volum cu 27%, în 2020

Tranzacțiile imobiliare din Europa au scăzut ca volum cu 27%, în 2020
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 mai 2021

Volumul tranzacțiilor imobiliare din Europa a ajuns la valoarea de 254 de miliarde de euro, în 2020, în scădere cu 27% față de anul precedent, potrivit raportului "Global Outlook: Emerging Trends in Real Estate", realizat de PwC, în colaborare cu Institutul Urban Land.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Noile tranzacții imobiliare pregătite în România și planurile pentru piața de real estate vor fi anunțate la Videoconferința Profit.ro - Cum iese piața imobiliară din criza COVID-19, programată pentru 3 iunie, cu sprijinul Nordis Group, ELCO, Genesis Property, Akcent Development și SVN Romania, și care îi va aduna pe cei mai importanți jucători în domeniu, urmând să fie  transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii pot fi văzute AICI

Pe parcursul anului trecut, sectorul rezidențial și cel logistic au ajuns la un nivel record de 37% din întreaga activitate de tranzacții din Europa.

Videoconferința Profit.ro - Cei mai puternici jucători din piața imobiliară anunță noile tranzacții pregătite și planurile pentru piața de real estate CITEȘTE ȘI Videoconferința Profit.ro - Cei mai puternici jucători din piața imobiliară anunță noile tranzacții pregătite și planurile pentru piața de real estate

"Piețele care au reușit să treacă cel mai bine peste anul 2020 au fost cele care s-au bazat pe capitalul intern. Anul trecut, Germania și-a păstrat poziția de cea mai atractivă piață europeană pentru investiții imobiliare. La polul opus, cele mai afectate piețe au fost cele din Spania și Portugalia, deoarece au depins foarte mult de investitorii străini, în special din SUA. Și în acest an, investitorii imobiliari din Europa se orientează tot spre active din sectoare minim perturbate de criza sanitară, precum logistica/industrial și rezidențial, dar și spre orașele importante ale Europei, care oferă lichiditate și stabilitate. Astfel, cele mai atractive cinci orașe europene pentru investițiile imobiliare în acest an sunt Berlin, Londra, Paris, Frankfurt și Amsterdam. Logistica este văzută ca 'un câștigător în fiecare regiune' (Asia, Europa și America), datorită creșterii impresionante a comerțului electronic", notează realizatorii studiului de specialitate, scrie Agerpres.

În ceea ce privește sectorul de birouri, cercetarea PwC & Institutul Urban Land evidențiază faptul că este greu de prezis ce se va întâmpla în acest domeniu, având în vedere că tot mai mulți angajați lucrează de acasă, iar companiile sunt tot mai preocupate de bunăstarea lor.

"La aceste preocupări se mai adaugă și faptul că oamenii nu mai sunt dispuși să mai facă naveta în orașele mari. Aceste evoluții vor avea un impact negativ în activitatea de închiriere a spațiilor de birouri din acest an și în 2022, deoarece marii chiriași amână deciziile sau se bazează pe munca de la distanță. Totuși, investitorii imobiliari susțin că firmele și angajații lor vor dori în cele din urmă să se întoarcă la birou, dar într-un sistem hibrid, în care să lucreze mai mult de acasă față de perioada de dinaintea pandemiei. Deși cumpărăturile esențiale s-au dovedit a fi excepții notabile în pandemie, retailul offline a fost foarte afectat. Astfel că focusul pe online va continua, perspectivele generale de investiții în retail pentru 2021 rămânând sumbre în SUA, zone din Europa și Asia Pacific. Totuși, investitorii sunt în continuare interesați de active de retail subevaluate", explică consultanții.

Potrivit sursei citate, niciun sector de activitate nu a fost lovit atât de puternic de pandemia COVID-19 precum turismul. În acest context, deși unele prognoze sugerează că turismul internațional nu va reveni la niveluri pre-pandemice până în anul 2025, este prefigurată totuși o revigorare pe fondul campaniilor de vaccinare și de relaxare a restricțiilor de călătorie.

Raportul "Emerging Trends in Real Estate" a fost realizat în luna martie a acestui an de Institutul Urban Land și PwC în rândul managerilor din SUA și Canada, Europa și Asia.

viewscnt
Afla mai multe despre
imobiliare
tranzactii