Trimis la Constanța pentru a sărbători o mare realizare PSD, ministrul Suciu a dat ochii cu trista realitate: Contractul de reabilitare a Cazinoului - blocat în ultima secundă. "Este dincolo de puterea de înțelegere!"

Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 30 oct 2019

Contractul de reabilitare a Cazinoului din Constanța, o lucrare ținută în stand-by mulți ani din cauza contestațiilor, urma să fie semnat marți, în prezența ministrului Dezvoltării, trimis la fața locului de către premierul demis Viorica Dăncilă pentru a sărbători public reușita. Ajuns la Constanța, ministrul nu a putut însă decât constata că și actuala licitație, a patra, a fost din nou contestată, în ultimul moment, iar din acest motiv contractul pentru reabilitarea monumentului nu poate fi semnat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare

”După zeci de ani de așteptare, mâine unul dintre simbolurile României – Cazinoul din Constanța – va avea garanția că va fi refăcut. Guvernul nostru a reușit, în ciuda multor contestații, să pregătească în detaliu proiectul, astfel încât să ne asigurăm că acest obiectiv simbol va fi reabilitat. În această noapte la ora 12.00 expiră și ultimul pas procedural pentru atribuirea contractului de reabilitare. Domnule Suciu, ați arătat cum trebuie să acționeze un ministru implicat. Vă rog ca mâine să fiți la Constanța și să vă asigurați că acest contract va fi semnat!”, transmitea public, luni, premierul Dăncilă.

S-a dat startul înscrierilor pentru ediția 2020 a competiției Votat Produsul Anului CITEȘTE ȘI S-a dat startul înscrierilor pentru ediția 2020 a competiției Votat Produsul Anului

Ajuns la fața locului, ministrul nu a putut constata decât o tristă realitate. Licitația a fost, din nou, contestată.

Suciu a declarat, marți, într-o conferință de presă susținută în Cazinoul din Constanța, că a sperat ca, după 7 ani de discuții, contestații și orgolii, reabilitarea Cazinoului să poată începe.

"Am sperat din tot sufletul ca după șapte ani de zile de discuții, de contestații, de orgolii, de povești, de bani, de interese, de tot ce vreți dumneavoastră, credeam că astăzi ceea ce și vedeți pe panou și pe ecran putea deveni realitate. În opt luni de mandat, nu am pomenit nici măcar o dată niciun nume de firmă pentru că nu acesta era rolul meu, dar trebuie să recunosc că de data aceasta voi face excepție și cred că va fi și ultima excepție când mă voi referi din nou la orgolii, la interese la bani, și la haideți să spun o cronologie a nesimțirii”, a spus ministrul Dezvoltării, citat de news.ro.

FOTO Andrei Iușut, care a vândut grupul de restaurante Divan unui fond de investiții din Turcia, lansează un nou proiect rezidențial CITEȘTE ȘI FOTO Andrei Iușut, care a vândut grupul de restaurante Divan unui fond de investiții din Turcia, lansează un nou proiect rezidențial

El a arătat că nu mai crede în coincidențe atunci când este vorba despre subiectul Cazinoului din Constanța.

"Nu cred că am avut în acest mandat un gust mai amar decât în luna septembrie când în ultima zi în care se putea depune contestație s-a depus contestație pentru procedura de licitație. Același sentiment l-am trăit și ieri, când în ultima zi în care se putea sau nu se putea depune contestație, acest lucru s-a întâmplat. Dați-mi voie să spun din capul locului: nu mai cred în coincidențe când discutăm despre subiectul Cazinoului de la Constanța, chiar nu mai cred”, a explicat Suciu.

El susține că această ultimă contestație are 95% din textul precedentei.

"Contestația depusă ieri este 95% același text depus în luna septembrie. Celor care au devenit contestatari de profesie le-au luat zece zile ca să adauge două propoziții la contestația depusă din nou în luna septembrie. Adică mă gândesc cât de intensă trebuia să fie această operațiune de a încropi un text în care să contești o licitație încât să adaugi doar o îndoială, cum de a răspuns o firmă în trei zile la clarificări. Aceasta a fost preocuparea firmei Eldiclau în asociație cu Telekom și cu încă două firme. Mi se pare că unele firme devenite contestatare de profesie nu mai au absolut nicio jenă în a-și bate joc de un simbol, așa cum este Cazinoul de la Constanța”, a explicat ministrul Dezvoltării.

CONFIRMARE FOTO Apex a deschis primul hotel Courtyard By Marriott din România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Apex a deschis primul hotel Courtyard By Marriott din România

Daniel Suciu a afirmat că la cea de-a patra licitație organizată pentru Cazinoul din Constanța s-au prezentat trei firme, una fiind descalificată pentru documentație tehnică neconformă.

"Când s-a adjudecat licitația, această firmă care a fost descalificată a făcut contestație la CNSC. Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor i-a respins firmei contestația și a cerut CNI-ului să ceară niște lămuriri suplimentare celorlalte două firme și să întocmească un nou raport al câștigătorului, lucru care s-a și întâmplat, dar aceeași firmă care nu mai era parte a acestei licitații ieri a contestat din nou licitația”, a menționat Suciu.

El a precizat că marți era pregătit să semneze contractul pentru reabilitarea Cazinoului dacă nu era această ultimă contestație.

"Aveam curajul să vin astăzi în fața dumneavoastră să se semneze acest contract chiar dacă firma respectivă a atacat la Curtea de Apel, ceea ce s-a și întâmplat. Nu am luat în calcul și asta este vina mea și chiar îmi pare rău pentru constănțeni, nu am luat în calcul că deși nu mai era parte acestui proces, firma a atacat și la CNSC și eu sunt obligat să aștept termenul legal până completul de la CNSC se va pronunța”, a explicat ministrul.

Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a declarat, în aceeași conferință de presă, că își dorește ca CNSC să analizeze cu celeritate această contestație.

"Pentru mine ceea ce se întâmplat ieri este dincolo de puterea de înțelegere. Cel care nu mai era practic în joc a depus ieri simultan două contestații, o contestație la raportul, cel de-al doilea raport al procedurii, el nefiind parte a judecății și o contestație la Curtea de Apel, o plângere la Curtea de Apel împotriva deciziei CNSC. Chiar dacă legislația permite ca în ciuda conflictului din instanță să se semneze contractul, faptul că este atacată cea de-a doua procedură ne pune în imposibilitatea semnării contractului trebuie să așteptăm termenul legal, documentația așa cum am vorbit cu domnul ministru, cu colegii de la Compania Națională de Investiții, va fi astăzi trimisă aceeași documentație, la CNSC, sperăm ca același complet de la CNSC va analiza noua contestație și că va răspunde cu celeritate”, a explicat edilul.

Primarul a susținut, conform sursei citate, că firma Eldiclau se opune restaurării Cazinoului.

FOTO Casa circulară din Arizona, ultima proiectată de Frank Lloyd Wright, a fost vândută pentru aproape 1,7 milioane de dolari CITEȘTE ȘI FOTO Casa circulară din Arizona, ultima proiectată de Frank Lloyd Wright, a fost vândută pentru aproape 1,7 milioane de dolari

"Vreau să știe toată țara că Eldiclau se opune restaurării Cazinoului din Constanța. Face tot ceea ce este posibil să întârzie acest proiect. Ori nu pot să îmi dau seama cum o firmă care nu are experiența nici Edificia Carpați, nici Erbașu și care și-a căutat susținere prin terți pentru experiență similară, o firmă care este descalificată de către CNSC, se opune unui proiect atât de important nu doar pentru Constanța”, a mai spus Decebal Făgădău.

CNSC are termen legal de 10 zile pentru a analiza această contestație. Decizia luată de consiliu poate fi atacată în instanță.

Cazinoul a trecut în urmă cu patru ani de la municipalitate la Compania Națională de Investiții pentru a fi restaurat, iar de atunci mai multe licitații organizate pentru reabilitatea monumentului au fost contestate și anulate.

Cazinoul din Constanța a intrat anul trecut pe lista celor mai periclitate șapte situri din Europa.

 

Profit.ro a relatat anterior că au fost depuse trei oferte pentru realizarea lucrărilor de consolidare și restaurare a Cazinoului din Constanța, contract estimat la 60,1 milioane de lei, fără TVA, pentru o perioadă de 7 ani și jumătate.

Intră în vigoare amenzi uriașe pentru funcționarii care refuză să emită autorizații de construire în termen de 15 zile CITEȘTE ȘI Intră în vigoare amenzi uriașe pentru funcționarii care refuză să emită autorizații de construire în termen de 15 zile

Ofertele vin de la asocierile formate din Eldiclau (lider), Telekom Romania Mobile Communications (fost Cosmote), Research Consorzio Stabile Societa Consortile și Impex Romcatel Cercetare Proiectare, Aedificia Carpați, Tehnoinstal, Remon Proiect și Profesional Construct Proiectare, respectiv Construcții Erbașu, Concas, Euras și Polarh Design.

În cele din urmă a fost declarată câștigătoare asocierea Impex Romcatel Cercetare Proiectare, Aedificia Carpați, Tehnoinstal, Remon Proiect și Profesional Construct Proiectare. Deși celelalte ofertante au depus contestații, potrivit presei locale, legislația permite în prezent semnarea contractului după expirarea perioadei de contestații.

Licitația pentru lucrările de restaurare și consolidare a Cazinoului din Constanța, procedură demarată în urmă cu aproape doi ani și estimată inițial la 31,6 milioane de lei (fără TVA), a fost anulată anul trecut pentru că ofertele primite de Compania  Națională de Investiții (CNI) au fost inacceptabile și/sau neconforme cu prevederile caietului de sarcini.

VIDEO Dăncilă, în campanie, anunță de pe bicicletă ”primii kilometri de autostradă din Moldova” CITEȘTE ȘI VIDEO Dăncilă, în campanie, anunță de pe bicicletă ”primii kilometri de autostradă din Moldova”

Cazinoul din Constanța, în suprafață la sol de 1.598 metri pătrați, a fost construit în intervalul 1903 - 1911 (inaugurat fiind în 1910, înainte de ultimele retușuri), după planurile arhitectului Daniel Renard, român de origine elvețiană, iar infrastructura clădirii a fost încredințată spre proiectare și execuție Direcției Construcției Portului, al cărui director era inginerul Anghel Saligny.

La momentul inaugurării, presa locală a criticat atât durata mare a lucrărilor, cât și aspectul cazinoului, ridicat cu sprijinul regelui Carol I, cazinou pe care ziarul Conservatorul îl descria ca o "matahală împopoțonată cu tot felul de zorzoane", care, din punctul de vedere al esteticei arhitectonice, lasă foarte mult de dorit, din cauza completei asimetrii și amestecului babilonic al stilurilor, reprezentând "un monument ridicat în cinstea nepriceperei și prostului gust". În timp, cazinoul a devenit însă un simbol al orașului Constanța.

Consolidări structurale au mai fost efectuate în regimul Ceaușescu, în 1983 - 1987, inclusiv cu refacerea finisajelor și a decorațiilor, iar în ultimii 20 de ani au fost executate doar unele reparații, dar de fiecare dată limitat la o zonă de construcție, fără să fie reglate unitar problemele structurale ale clădirii.

EXCLUSIV Hotelul Predeal își schimbă proprietarul. Bookingpedia, autorul celei mai mari tranzacții de închiriere de unități rezidențiale în scop hotelier din România, semnează o nouă achiziție CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Hotelul Predeal își schimbă proprietarul. Bookingpedia, autorul celei mai mari tranzacții de închiriere de unități rezidențiale în scop hotelier din România, semnează o nouă achiziție

Cazinoul din Constanța se numără între cele mai periclitate 12 situri de patrimoniu preselectate de o comisie de experți din diverse domenii. În deschiderea Anului European al Patrimoniului Cultural, organizația Europa Nostra și Institutul Băncii Europene de Investiții a anunțat cele 12 situri de patrimoniu preselectate pentru programul „Cele mai periclitate 7 situri în 2018”.

De-a lungul timpului clădirea a adăpostit, alternativ, funcțiuni comerciale și funcțiuni publice (când edificiul s-a aflat în grija statului). În anii 2000, clădirea a fost abandonată, stare în care se găsește și astăzi ca urmare a incapacității administrative de a se găsi finanțare pentru a demara o operațiune de salvare, restaurare și revitalizare.

viewscnt
Afla mai multe despre
cazinou
constanta
restaurare
lucrari
oferte