Contractul de reabilitare a Cazinoului din Constanța va fi semnat marți

Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 28 oct 2019

Ministrul Dezvoltării Regionale, Daniel Suciu, ar urma să fie prezent, marți, la Constanța pentru a semna contractul de reabilitare a Cazinoului. Premierul Dăncilă a anunțat că astăzi expiră ultimul pas procedural pentru atribuirea contractului de reabilitare, iar contractul va fi semnat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare

”După zeci de ani de așteptare, mâine unul dintre simbolurile României – Cazinoul din Constanța – va avea garanția că va fi refăcut. Guvernul nostru a reușit, în ciuda multor contestații, să pregătească în detaliu proiectul, astfel încât să ne asigurăm că acest obiectiv simbol va fi reabilitat. În această noapte la ora 12.00 expiră și ultimul pas procedural pentru atribuirea contractului de reabilitare. Domnule Suciu, ați arătat cum trebuie să acționeze un ministru implicat. Vă rog ca mâine să fiți la Constanța și să vă asigurați că aceest contract va fi semnat!”, a cerut, luni, premierul Dăncilă.

Ulterior, Daniel Suciu a precizat că semnarea contractului va avea loc marți, la ora 13:00.

Profit.ro a relatat anterior că au fost depuse trei oferte pentru realizarea lucrărilor de consolidare și restaurare a Cazinoului din Constanța, contract estimat la 60,1 milioane de lei, fără TVA, pentru o perioadă de 7 ani și jumătate.

Intră în vigoare amenzi uriașe pentru funcționarii care refuză să emită autorizații de construire în termen de 15 zile CITEȘTE ȘI Intră în vigoare amenzi uriașe pentru funcționarii care refuză să emită autorizații de construire în termen de 15 zile

Ofertele vin de la asocierile formate din Eldiclau (lider), Telekom Romania Mobile Communications (fost Cosmote), Research Consorzio Stabile Societa Consortile și Impex Romcatel Cercetare Proiectare, Aedificia Carpați, Tehnoinstal, Remon Proiect și Profesional Construct Proiectare, respectiv Construcții Erbașu, Concas, Euras și Polarh Design.

În cele din urmă a fost declarată câștigătoare asocierea Impex Romcatel Cercetare Proiectare, Aedificia Carpați, Tehnoinstal, Remon Proiect și Profesional Construct Proiectare. Deși celelalte ofertante au depus contestații, potrivit presei locale, legislația permite în prezent semnarea contractului după expirarea perioadei de contestații.

Licitația pentru lucrările de restaurare și consolidare a Cazinoului din Constanța, procedură demarată în urmă cu aproape doi ani și estimată inițial la 31,6 milioane de lei (fără TVA), a fost anulată anul trecut pentru că ofertele primite de Compania  Națională de Investiții (CNI) au fost inacceptabile și/sau neconforme cu prevederile caietului de sarcini.

VIDEO Dăncilă, în campanie, anunță de pe bicicletă ”primii kilometri de autostradă din Moldova” CITEȘTE ȘI VIDEO Dăncilă, în campanie, anunță de pe bicicletă ”primii kilometri de autostradă din Moldova”

Cazinoul din Constanța, în suprafață la sol de 1.598 metri pătrați, a fost construit în intervalul 1903 - 1911 (inaugurat fiind în 1910, înainte de ultimele retușuri), după planurile arhitectului Daniel Renard, român de origine elvețiană, iar infrastructura clădirii a fost încredințată spre proiectare și execuție Direcției Construcției Portului, al cărui director era inginerul Anghel Saligny.

La momentul inaugurării, presa locală a criticat atât durata mare a lucrărilor, cât și aspectul cazinoului, ridicat cu sprijinul regelui Carol I, cazinou pe care ziarul Conservatorul îl descria ca o "matahală împopoțonată cu tot felul de zorzoane", care, din punctul de vedere al esteticei arhitectonice, lasă foarte mult de dorit, din cauza completei asimetrii și amestecului babilonic al stilurilor, reprezentând "un monument ridicat în cinstea nepriceperei și prostului gust". În timp, cazinoul a devenit însă un simbol al orașului Constanța.

Consolidări structurale au mai fost efectuate în regimul Ceaușescu, în 1983 - 1987, inclusiv cu refacerea finisajelor și a decorațiilor, iar în ultimii 20 de ani au fost executate doar unele reparații, dar de fiecare dată limitat la o zonă de construcție, fără să fie reglate unitar problemele structurale ale clădirii.

EXCLUSIV Hotelul Predeal își schimbă proprietarul. Bookingpedia, autorul celei mai mari tranzacții de închiriere de unități rezidențiale în scop hotelier din România, semnează o nouă achiziție CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Hotelul Predeal își schimbă proprietarul. Bookingpedia, autorul celei mai mari tranzacții de închiriere de unități rezidențiale în scop hotelier din România, semnează o nouă achiziție

Cazinoul din Constanța se numără între cele mai periclitate 12 situri de patrimoniu preselectate de o comisie de experți din diverse domenii. În deschiderea Anului European al Patrimoniului Cultural, organizația Europa Nostra și Institutul Băncii Europene de Investiții a anunțat cele 12 situri de patrimoniu preselectate pentru programul „Cele mai periclitate 7 situri în 2018”.

De-a lungul timpului clădirea a adăpostit, alternativ, funcțiuni comerciale și funcțiuni publice (când edificiul s-a aflat în grija statului). În anii 2000, clădirea a fost abandonată, stare în care se găsește și astăzi ca urmare a incapacității administrative de a se găsi finanțare pentru a demara o operațiune de salvare, restaurare și revitalizare.

viewscnt
Afla mai multe despre
cazinou
constanta
restaurare
lucrari
oferte