Telekom, Erbașu și Aedificia s-au dus la Cazinoul din Constanța

Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 25 iul 2019

Trei oferte au fost depuse pentru realizarea lucrărilor de consolidare și restaurare a Cazinoului din Constanța, contract estimat la 60,1 milioane de lei, fără TVA, pentru o perioadă de 7 ani și jumătate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ofertele vin de la asocierile formate din Eldiclau (lider), Telekom Romania Mobile Communications (fost Cosmote), Research Consorzio Stabile Societa Consortile și Impex Romcatel Cercetare Proiectare, Aedificia Carpați, Tehnoinstal, Remon Proiect și Profesional Construct Proiectare, respectiv Construcții Erbașu, Concas, Euras și Polarh Design.

Profit.ro a relatat că licitația pentru lucrările de restaurare și consolidare a Cazinoului din Constanța, procedură demarată în urmă cu aproape doi ani și estimată inițial la 31,6 milioane de lei (fără TVA), a fost anulată anul trecut pentru că ofertele primite de Compania  Națională de Investiții (CNI) au fost inacceptabile și/sau neconforme cu prevederile caietului de sarcini.

Centrul comercial Colosseum a obținut o finanțare pentru extindere CITEȘTE ȘI Centrul comercial Colosseum a obținut o finanțare pentru extindere

Cazinoul din Constanța, în suprafață la sol de 1.598 metri pătrați, a fost construit în intervalul 1903 - 1911 (inaugurat fiind în 1910, înainte de ultimele retușuri), după planurile arhitectului Daniel Renard, român de origine elvețiană, iar infrastructura clădirii a fost încredințată spre proiectare și execuție Direcției Construcției Portului, al cărui director era inginerul Anghel Saligny.

La momentul inaugurării, presa locală a criticat atât durata mare a lucrărilor, cât și aspectul cazinoului, ridicat cu sprijinul regelui Carol I, cazinou pe care ziarul Conservatorul îl descria ca o "matahală împopoțonată cu tot felul de zorzoane", care, din punctul de vedere al esteticei arhitectonice, lasă foarte mult de dorit, din cauza completei asimetrii și amestecului babilonic al stilurilor, reprezentând "un monument ridicat în cinstea nepriceperei și prostului gust". În timp, cazinoul a devenit însă un simbol al orașului Constanța.

Consiliul Concurenței a aprobat achiziția proiectului de birouri The Bridge de către Dedeman CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței a aprobat achiziția proiectului de birouri The Bridge de către Dedeman

Consolidări structurale au mai fost efectuate în regimul Ceaușescu, în 1983 - 1987, inclusiv cu refacerea finisajelor și a decorațiilor, iar în ultimii 20 de ani au fost executate doar unele reparații, dar de fiecare dată limitat la o zonă de construcție, fără să fie reglate unitar problemele structurale ale clădirii.

Tranzacție: NEPI Rockcastle își vinde portofoliul de birouri către AFI Europe cu peste 300 milioane euro. Vânzarea proprietăților - anunțată în premieră de Profit.ro. AFI Europe intră direct pe locul doi în topul proprietarilor CITEȘTE ȘI Tranzacție: NEPI Rockcastle își vinde portofoliul de birouri către AFI Europe cu peste 300 milioane euro. Vânzarea proprietăților - anunțată în premieră de Profit.ro. AFI Europe intră direct pe locul doi în topul proprietarilor

Cazinoul din Constanța se numără între cele mai periclitate 12 situri de patrimoniu preselectate de o comisie de experți din diverse domenii. În deschiderea Anului European al Patrimoniului Cultural, organizația Europa Nostra și Institutul Băncii Europene de Investiții a anunțat cele 12 situri de patrimoniu preselectate pentru programul „Cele mai periclitate 7 situri în 2018”.

De-a lungul timpului clădirea a adăpostit, alternativ, funcțiuni comerciale și funcțiuni publice (când edificiul s-a aflat în grija statului). În anii 2000, clădirea a fost abandonată, stare în care se găsește și astăzi ca urmare a incapacității administrative de a se găsi finanțare pentru a demara o operațiune de salvare, restaurare și revitalizare.

viewscnt
Afla mai multe despre
cazinou
constanta
restaurare
lucrari
oferte