ULTIMA ORĂ Guvernul a pregătit riposta pentru israelienii de la Plaza Centers, care solicită despăgubiri de 385 milioane euro pentru Casa Radio

ULTIMA ORĂ Guvernul a pregătit riposta pentru israelienii de la Plaza Centers, care solicită despăgubiri de 385 milioane euro pentru Casa Radio
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 iun 2023

Guvernul se pregătește să solicite Curţii de Arbitraj Internaţional din Londra (LCIA) să declare reziliat contractul pentru ”Centrul Dâmbovița”, cunoscutul imobil Casa Radio din Capitală, ca răspuns la cererea în judecată a dezvoltatorului imobiliar cu capital israelian Plaza Centers, care solicită statului român despăgubiri ce au ajuns la 385 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit.ro a relatat recent că dezvoltatorul imobiliar cu capital israelian Plaza Centers, care înainte de criză a cumpărat terenuri pentru opt mall-uri în România și nu a construit niciunul, cere statului român despăgubiri cu o valoare estimată la 367,7 milioane de euro, acuzând pierderi intervenite în proiectul imobiliar Casa Radio din București. În acest sens, compania și-a prezentat dovezile Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor cu privire la Investiții (ICSID) din Washington.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Compania a depus, în urmă cu un an, cum a anunțat atunci Profit.ro, o cerere la ICSID în care cerea despăgubiri cu o valoare estimată la 262,2 milioane de euro. Acum, Plaza Centers și-a depus memoriul și dovezile justificative la ICSID, în care și-a expus pretențiile împotriva României.

Potrivit Guvernului, compania solicită acum despăgubiri integrale pentru pierderile sale de pe urma proiectului (investiţia realizată şi potenţialul profit pierdut) estimate la 385 milioane de euro.

Nicușor Dan a anunțat că Tribunalul București a decis anularea Planului Urbanistic Zonal Sector 2: Este al cincilea PUZ de sector care este anulat de instanță CITEȘTE ȘI Nicușor Dan a anunțat că Tribunalul București a decis anularea Planului Urbanistic Zonal Sector 2: Este al cincilea PUZ de sector care este anulat de instanță

Strategia Guvernului

Potrivit unor documente oficiale consultate de Profit.ro, la finele anului trecut s-a desfăşurat prima şedinţă a Comisiei Interministeriale pentru facilitarea pregătirii României în litigiul deschis de Plaza Centers, ocazie în care avocaţii angajați de statul român au subliniat faptul că:

- Se cunoaşte, pe de-o parte, că reclamantul nu are capacitatea financiară de dezvoltare a proiectului, iar pe de altă parte prin cererea de arbitraj acesta a solicitat sumele investite şi profitul nerealizat, drept urmare s-ar putea deduce că reclamantul consideră că contractual de parteneriat public privat (PPP) nu mai produce efecte.

- Din corespondenţa recentă purtată cu investitorii reiese că aceştia doresc practic înlocuirea investitorului principal cu un altul şi schimbarea condiţiilor contractuale - această modificare fiind în afara prevederilor contractului de PPP, în fapt se doreşte încheierea unui alt contract,

- Investitorului i s-a solicitat să facă dovada capacităţii financiare, pentru că a depus documente de solicitare a autorizaţiei de construire, iar pentru acestea i s-a dat un termen de îndeplinire, care în final nu a fost respectat.

Prin urmare, pornind de la aspecte mai sus menţionate, care arată, potrivitpărții române, o încălcare şi o culpă actuală, s-a opinat că sunt îndeplinite condiţii care să permită punerea în întârziere şi, în final, rezilierea contractului.

Rezilierea contractului nu se va putea realiza decât cu concursul unei instanţe arbitrale internaţionale, însă, respectiv prin solicitarea Curţii de Arbitraj Internaţional din Londra (LCIA) să declare reziliat contractul.

DECIZIE Parlamentul și ministrul Culturii desființează practic o taxă destinată protecției monumentelor istorice CITEȘTE ȘI DECIZIE Parlamentul și ministrul Culturii desființează practic o taxă destinată protecției monumentelor istorice

Partea română consideră că o constatare de către un tribunal LCIA conform căreia România are o bază validă pentru rezilierea contractului şi emiterea unei hotărâri arbitrale de către tribunalul LCIA care acordă rezilierea contractului ar fi de mare ajutor în arbitrajul ICSID, dacă astfel de sentinţa a fost obţinută înainte de încheierea procedurilor în cazul ICSID sau dacă tribunalul ICSID a fost de acord să suspende procedura în aşteptarea rezultatului arbitrajului LCIA.

Cu privire la acest demers, reprezentanţii avocaţiali ai statului român din dosarul arbitral ICSID au punctat următoarele:

(i) durata unui litigiu pe rolul LCIA este de aproximativ 2 ani de zile, caz în care sunt şanse mari să se termine înainte de litigiul pe rolul ICSID;

(ii) deşi o soluţie în litigiul LCIA nu are putere de lucru judecat pentru Tribunalul arbitral ICSID, aceasta poate influenţa decizia acestuia în contextul în care litigiul LCIA este cel care va tranşa culpa părţilor;

(iii) există posibilitatea de suspendare a litigiului arbitral ICSID până la pronunţarea unei hotărâri în litigiul LCIA, însă se apreciază că sunt şanse reduse în această privinţă.

Astfel se apreciază că în cazul iniţierii celui de-al doilea litigiu, reclamantul va simţi pericolul despăgubirilor solicitate de România şi, mai mult, va fi pus în dificultate din perspectiva susţinerii financiare a celor două litigii.

DOCUMENT Schimbări avizate pentru firmele din comerț și prestări servicii. Dispare obligația reînnoirii anuale a avizelor și autorizațiilor de funcționare în anumite condiții CITEȘTE ȘI DOCUMENT Schimbări avizate pentru firmele din comerț și prestări servicii. Dispare obligația reînnoirii anuale a avizelor și autorizațiilor de funcționare în anumite condiții

Proiectul Casa Radio i-a adus companiei Elbit Imaging, care până la finele anului 2018 era cel mai mare acționar al Plaza Centers, o amendă de jumătate de milion de dolari din partea Comisiei pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC) din SUA pentru presupusa încălcare a unei legi privind practicile de corupție în străinătate. Compania a fost acuzată că ar fi plătit nejustificat 14 milioane de euro unor consultanți în legătură cu proiectul Casa Radio.

În România, procuratura a declanșat o investigație asupra comaniei, pe care a închis-o ulterior pe motiv că nu există probe care să indice dare de mită în legătură cu proiectul Casa Radio.

Casa Radio a fost concesionată pe 49 de ani de la statul român în vederea realizării unui mega-proiect imobiliar. Investitorul a anunțat în trecut că a plasat aici 85 milioane euro, excluzând costul de achiziție al companiei, dar șantierul este de mult timp abandonat. Proiectul trebuia realizat într-un parteneriat în care Plaza Centers deținea 75% din proiect, restul participațiilor fiind deținute de autoritățile române și de o companie cu capital turcesc.

Plaza Centers a anunțat, la sfârșitul anului trecut, că este de acord cu prelungirea termenului de vânzare a cotei sale de 75% din proiect către AFI Europe până la 31 decembrie 2023. AFI Europe a semnat un precontract de cumpărare a pachetului de acțiuni pentru 60 de milioane de euro.

Pentru a încheia tranzacția trebuiau însă îndeplinite o serie de condiții din partea autorităților române: acceptarea noului investitor de către Guvernul României, confirmarea că perioada de concesiune de 49 de ani din cadrul Parteneriatului Public Privat începe cel mai devreme din 2012, acceptarea structurii actualizate a proiectului și noul orar al lucrărilor.

Proprietarii de hoteluri și pensiuni scapă de obligația renovării imediate a fațadelor și de amenzile aferente CITEȘTE ȘI Proprietarii de hoteluri și pensiuni scapă de obligația renovării imediate a fațadelor și de amenzile aferente

În picaj

Ambiția companiei de a deveni cel mai mare proprietar de mall-uri din România s-a spulberat după ce Plaza Centers a trecut în 2013 și 2014 printr-o proces de insolvență. Rând pe rând, compania a vândut cele șase terenuri cumpărate în România.

Compania a investit peste 300 milioane euro în șapte terenuri localizate în Iași, Timișoara, Slatina, Hunedoara, Târgu Mureș, Constanța și Miercurea Ciuc; în 75% din Casa Radio din București, în clădirea de birouri Palazzo Ducale și complexul Radisson, vândut în 2017 cu 169,2 milioane de euro către fondurile Cerberus și Revetas.

Imperiul Elbit Imaging, extins cu Plaza Centers, a fost fondat de miliardarul israelian Mordechay Zisser. În timpul crizei, compania s-a zdruncinat din temelii, iar Zisser a pierdut în 2013 controlul grupului. El a fost nevoit să ajungă la un acord cu creditorii săi pentru datorii de peste 520 milioane euro, cea mai mare soluționare a unei datorii din istoria Israelului, după cum nota presa israeliană la acea dată.

În urma acestei înțelegeri, Mordechay Zisser și-a pierdut pachetul de control în cadrul Elbit Imaging. În vara lui 2016, magnatul a murit răpus de cancer la vârsta de 60 de ani. Firma sa a rămas în mâna a două fonduri americane: York Capital și Davidson Kempner, care dețin o treime din acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
casa radio
plaza centers
proces
despăgubiri
guvern
icsid
londra
arbitraj