Plaza Centers scapă de acuzația de dare de mită în România, AFI Europe plătește avansul pentru achiziția Casei Radio

Plaza Centers scapă de acuzația de dare de mită în România, AFI Europe plătește avansul pentru achiziția Casei Radio
Florentina Dragu
Florentina Dragu
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 30 sep 2019

Dezvoltatorul imobiliar cu capital israelian Plaza Centers, care înainte de criză a cumpărat terenuri pentru opt malluri în România și nu a construit niciunul, a anunțat că procuratura din România a decis să închidă investigația asupra comaniei, pe motiv că nu există probe care să indice dare de mită în legătură cu proiectul Casa Radio. În paralel, AFI Europe a plătit avansul pentru achiziția participației în cadrul acestui proiect. Plaza Centers a semnat recent pre-contractul pentru vânzarea Casei Radio în schimbul a 60 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Autoritățile române au decis să închidă investigația pe 23 septembrie, “considerând că nu există dovezi care să indice că a fost comisă vreo infracțiune de dare de mită în legătură cu proiectul.”, este mesajul Plaza Centers.

Conform companiei, procurorii au stabilit că nu au fost spălați bani prin intermediul proiectului Casa Radio și că “dovezile privind un potențial trafic de influență duc la concluzia că această chestiune ține de domeniul procedurilor civile și nu constituie infracțiune”.

Tranzacție: Ion Sturza vinde centrul de afaceri Liberty Technology Park, într-o afacere de 40 milioane de euro, și iese din imobiliar. Prima tranzacție White Star Real Estate pe piața românească CITEȘTE ȘI Tranzacție: Ion Sturza vinde centrul de afaceri Liberty Technology Park, într-o afacere de 40 milioane de euro, și iese din imobiliar. Prima tranzacție White Star Real Estate pe piața românească

Compania israeliană Elbit Imaging, până în decembrie anul trecut principalul acționar al Plaza Centers, a fost amendată cu 500.000 de dolari în SUA, după ce autoritățile americane au decis că israelienii ar fi încălcat legea și ar fi plătit nejustificat milioane de dolari unor consultanți pentru proiectul din România, existând suspiciuni de corupere a unor oficiali români.

Potrivit concluziilor unei anchete derulate de SEC, autoritatea americană de reglementare a pieței de capital, Plaza Centers ar fi plătit consultanților, direct și indirect, aproximativ 14 milioane de dolari, în perioada 2007-2012. Plățile ar fi fost autorizate de conducerea de atunci a Plaza Centers, “deși documentele aduse în sprijinul plăților nu au identificat serviciile furnizate de consultanți conform contractelor”.

Elbit a fost investigată în SUA după ce a raportat, voluntar, nereguli descoperite în legătură cu proiectul Casa Radio, deținut în parteneriat cu statul român și grupul turc Kucuk. Elbit a notificat autoritățile din România și SUA că a descoperit neregulile în 2016 și a inițiat și o anchetă internă, pe care nu a finalizat-o însă, pe motiv că persoana responsabilă, indicată în presa israeliană ca fiind fostul director general al Elbit, Mordechai Zisser, nu a putut fi chestionată.

În paralel cu aceste evenimente, compania cu capital israelian AFI Europe a plătit avansul de 200.000 de euro pentru achiziția participației de 75% pe care Plaza Centers o are în cadrul proiectului Casa Radio.

Dacă toate condițiile sunt îndeplinite, calendarul plăților ar fi următorul: după îndeplinirea condițiilor se achită 20 milioane de euro, după emiterea autorizației de construire pentru etapa întâi, care cuprinde mallul, birourile/locuințele, hotel și cazino, supermarket și parcări, se mai plătesc 22 milioane de euro și la finalizarea și inaugurarea primei etape de dezvoltare, ultima tranșă de 17,8 milioane de euro.

La începutul acestui an, Plaza Centers a convenit să marcheze o pierdere de peste 25 milioane de euro, prin vânzarea acestei proprietăți. Compania își lichidează toate activele.

La finele anului trecut, Elbit a semnat un acord prin care și-a transferat acțiunile unui administrator extern și a anunțat că nu se mai consideră acționar al Plaza Centers.

În vara acestui an, Plaza Centers a semnat pre-contractul pentru vânzarea participației de 75% deținută la proiectul Casa Radio către AFI Europe, proprietarul celui mai mare centru comercial din România. Valoarea tranzacției este estimată la 60 milioane de euro.

Profit.ro a relatat anterior că AFI Europe consideră că amplasamentul poate fi folosit pentru toate tipurile de clădiri, respectiv de birouri, rezidențiale, centru comercial,  tranzacția fiind la acest moment în fază de finalizare.

Casa Radio de pe cheiul Dâmboviței, București, a fost concesionată pe 49 de ani de la statul român în vederea realizării unui mega-proiect imobiliar. Investitorul spune că a plasat până acum circa 85 milioane euro aici, dar șantierul este de mult timp abandonat. Ultimele evaluări plasează proiectul la o valoare de 63,3 milioane de euro.

În picaj

Ambiția companiei de a deveni cel mai mare proprietar de malluri din România s-a spulberat după ce Plaza Centers a trecut în 2013 și 2014 printr-un proces de insolvență. Rând pe rând, compania a vândut cele șase terenuri cumpărate în România, lăsând în urmă pierderi de zeci de milioane de euro. Recent, investitorul a încasat 1,58 milioane de euro pentru un lot, parțial construit, din Miercurea Ciuc, de la investitorul ceh RC Europe, care construiește în loc un parc de retail.

De asemenea, la începutul anului, Plaza Centers a semnat un pre-contract de vânzare a unui teren pe care îl deține în Brașov pentru 620.000 de euro. Tranzacția ar trebuie definitivată până în 15 ianuarie 2020, dacă banca finanțatoare a proiectului nu își exercită drepturile de achiziție a proprietății până în 6 decembrie 2019 sau dacă investigațiile cumpărătorului nu vor duce la rezilierea înțelegerii. Lotul este înregistrat în contabilitatea Plaza Centers cu o valoare de 500.000 euro.

Compania a investit peste 300 milioane euro în șapte terenuri localizate în Iași, Timișoara, Slatina, Hunedoara, Târgu Mureș, Constanța și Miercurea Ciuc; în 75% din Casa Radio din București, în clădirea de birouri Palazzo Ducale și complexul Radisson, vândut în 2017 cu 169,2 milioane de euro către fondurile Cerberus și Revetas.

Imperiul Elbit Imaging, extins cu Plaza Centers, a fost fondat de miliardarul israelian Mordechai Zisser. În timpul crizei, compania s-a zdruncinat din temelii, iar Zisser a pierdut în 2013 controlul grupului. El a fost nevoit să ajungă la un acord cu creditorii săi pentru datorii de peste 520 mil. euro, cea mai mare soluționare a unei datorii din istoria Israelului, după cum nota presa israeliană la acea dată. În urma acestei înțelegeri, Zisser și-a pierdut pachetul de control în cadrul Elbit Imaging. În vara lui 2016, magnatul a murit răpus de cancer la vârsta de 60 de ani. Firma sa a rămas în mâna a două fonduri americane: York Capital și Davidson Kempner, care dețin o treime din acțiuni. 

viewscnt
Afla mai multe despre
casa radio
investigatie
ancheta
dare de mita
spalare de bani
procurori
plaza centers
elbit imaging
afi europe