VIDEO Compania Municipală Imobiliara a închiriat birouri de la nepotul unui fost președinte al Columbiei, care a intentat un proces în SUA după ce a fost indicat membru de top al cartelului Escobar

VIDEO Compania Municipală Imobiliara a închiriat birouri de la nepotul unui fost președinte al Columbiei, care a intentat un proces în SUA după ce a fost indicat membru de top al cartelului Escobar
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 19 mar 2018

Compania municipală înființată anul trecut de Consiliul General al Municipiului București (CGMB), la inițiativa primarului general Gabriela Firea, pentru a administra fondul imobiliar și locativ aflat în proprietatea municipalității, a închiriat cu 2.300 euro pe lună un spațiu de birouri într-un imobil situat pe Bulevardul Elisabeta, de la firma Iberia Invest SRL, controlată de cetățeanul spaniol de origine columbiană Francisco Javier Ospina Baraya (61 de ani), nepotul președintelui Columbiei din perioada 1946-1950, Mariano Ospina Perez.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, Compania Municipală Imobiliara București SA a atribuit către Iberia Invest SRL, prin cumpărare directă, un contract de închiriere pe 12 luni, care prevede o chirie lunară de 2.300 euro pentru un spațiu de birouri nemobilat în suprafață de 218 metri pătrați, pe două etaje. Chiria va fi achitată în lei la cursul de schimb de la data plății, iar suma totală plătită pe parcursul celor 12 luni, care nu include costurile cu energia electrică și mentenanța aerului condiționat, nu va putea depăși 132.000 lei.

Spațiul închiriat de Compania Municipală Imobiliara București SA de la firma lui Francisco Javier Ospina Baraya se află într-o clădire situată pe Bulevardul Regina Elisabeta, la numărul 28 (foto), aproape de actualul sediu al Administrației Fondului Imobiliar al Capitalei, situat pe același bulevard, la numărul 16, dar și de sediul Primăriei Capitalei, de la numărul 47. Tot la numărul 28, dar la subsol, este și sediul Iberia Invest SRL.

Francisco Javier Ospina Baraya își are, la rândul său, domiciliul din România într-un apartament din imobilul din Bulevardul Regina Elisabeta, clădire în care funcționează și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară București-Ilfov, înființată de CGMB și Consiliul Județean Ilfov în 2008. Dintr-un document al Primăriei București de anul trecut rezultă că imobilul se află în proprietatea municipalității și în gestiunea Administrației Fondului Imobiliar. 

FMI: Băncile sunt amenințate de expunerea pe titlurile de stat și sectorul imobiliar. BNR trebuie să limiteze gradul de îndatorare, inclusiv la Prima Casă CITEȘTE ȘI FMI: Băncile sunt amenințate de expunerea pe titlurile de stat și sectorul imobiliar. BNR trebuie să limiteze gradul de îndatorare, inclusiv la Prima Casă

Potrivit datelor termene.ro, Ospina Baraya are un domiciliu și în Spania, în cartierul de lux La Moraleja din Madrid, supranumit "Beverly Hills al Spaniei".  

În decembrie anul trecut, CGMB a aprobat majorarea cu 56,7 milioane lei a capitalului Companiei Municipale Imobiliara București SA, bani din care aceasta și-a propus să cumpere clădiri. Societatea are ca obiect principal de activitate administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract, iar în subsidiar – activități de curățenie a clădirilor, cumpărări, vânzări și închirieri de bunuri imobiliare.

Motivația înființării companiei a fost faptul că structura din Primăria Capitalei care se ocupă în prezent de administrarea patrimoniului de clădiri al municipalității, Administrația Fondului Imobiliar, nu are suficienți bani și nici oameni pentru această activitate. Bugetul pe 2018 al companiei prevede venituri de 32,5 milioane lei, cheltuieli de 31,6 milioane lei și un număr de 182 de salariați.  

Oana Barbu, fostă directoare HR la trustul de presă Adevărul Holding, iar ulterior șefă de serviciu de marketing și publicitate la firma Green City deținută de Primăria Voluntari, a fost numită luna trecută în funcția de director general al Companiei Municipale Imobiliara. Ea a înlocuit-o în funcție pe Laura Diana Șpan, fost ofițer specialist MAI la Serviciul Logistică al Inspectoratului Județean de Poliție Ilfov și soția lui Remus Șpan, care a condus serviciul de interceptări al Direcției Generale de Informații și Protecție Internă (DGIPI) a Ministerului Afacerilor Interne, precum și mai multe companii locale ale Primăriei orașului Voluntari, unde edil este Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea.

FMI estimează creștere economică de 5% pentru România în 2018, dar avertizează asupra deficitului bugetar, veniturilor mici din taxe și necesității reducerii corupției CITEȘTE ȘI FMI estimează creștere economică de 5% pentru România în 2018, dar avertizează asupra deficitului bugetar, veniturilor mici din taxe și necesității reducerii corupției

Francisco Javier Ospina Baraya și fiul său Jorge Alberto Serrano Ospina  controlează și administrează mai multe firme cu profil imobiliar în București. Cel mai important proiect local al lor este ansamblul rezidențial Occidentului 40 de la adresa omonimă. Familia este activă pe piața imobiliară din România din 1999. Firma Iberia Invest SRL a terminat anul 2016 cu un profit net de aproape 320.000 lei, la o cifră de afaceri de circa 1 milion de lei. 

Potrivit informațiilor postate pe site-ul românesc propriu, operațiunile din România reprezintă o extindere a business-ului din Columbia al familiei Ospina, una dintre cele mai importante dinastii antreprenoriale și politice din țară, care a dat mai mulți președinți ai republicii, parlamentari, înalți funcționari publici, oameni de afaceri de prim rang și filantropi. Compania de construcții și dezvoltare imobiliară Ospinas a fost înființată în Columbia la Medelin în 1932, în perioada marii depresiuni economice, și este în prezent una dintre cele mai importante din statul latino-american.

Pe perioada mandatului de președinte al republicii columbiene al lui Mariano Ospina Perez, între 1946 și 1950, compania Ospinas s-a abținut de la a mai semna contracte noi de lucrări publice, finanțate de la bugetul de stat, se precizează pe pagina de internet columbiană a companiei.

Nepotul fostului președinte columbian Ospina Perez, Francisco Javier Ospina Baraya, care deține Iberia Invest SRL și alte firme imobiliare în România, s-a născut în decembrie 1956 la Bogota, în Columbia. Tatăl său, Mariano Ospina Hernandez, fost senator, deputat și lider al Partidului Conservator din Columbia, a decedat recent, la vârsta de 90 de ani.

Isărescu: Ne-am dat seama cât de periculos este să vorbim doar în interiorul instituției. Riscăm ca un credit să nu mai fie un credit, ci un fel de donație, pentru că debitorul nu a înțeles despre ce este vorba CITEȘTE ȘI Isărescu: Ne-am dat seama cât de periculos este să vorbim doar în interiorul instituției. Riscăm ca un credit să nu mai fie un credit, ci un fel de donație, pentru că debitorul nu a înțeles despre ce este vorba

Potrivit presei columbiene, Francisco Javier Ospina Baraya a lucrat în anii ’80 ca reprezentant al flotei comerciale internaționale a statului columbian la Madrid și Hamburg, după care s-a stabilit în Spania. A început să facă afaceri în România în 1999.

În urmă cu 1 an și jumătate, în septembrie 2016, Francisco Javier Ospina Baraya a intentat un proces de defăimare într-un tribunal din statul american Florida după ce a fost prezentat ca fiind un fost membru de top al cartelului drogurilor de la Medelin condus de Pablo Escobar într-o autobiografie a unui agent al autorităților vamale din SUA infiltrat sub acoperire în anii ’80 în  interiorul cartelului, Robert Mazur, precum și în ecranizarea cinematografică a cărții acestuia, The Infiltrator. În film, Mazur este jucat de către vedeta din serialul Breaking Bad, Bryan Cranston, iar Ospina – de către Yul Vazquez.

Francisco Javier Ospina Baraya i-a dat în judecată pentru defăimare pe autorul cărții și pe editorii acesteia, precum și echipa de realizatori, producători și distribuitori ai filmului, solicitând înlăturarea din ambele a oricăror referințe la persoana sa, plus despăgubiri financiare în sumă nedezvăluită.

"Francisco Javier Ospina Baraya este prezentat ca un membru bisexual și hedonist al cartelului de la Medelin, care face exces de alcool și droguri. Nici una dintre aceste afirmații nu este adevărată. Francisco Javier Ospina Baraya este un om de afaceri de succes, un familist căsătorit de 38 de ani și cu 4 copii care nu bea alcool și nu folosește droguri ilegale", se arată în reclamația depusă la tribunalul din Florida. Procesul este în continuare pe rol.

Bryan Cranston (stânga, în rolul lui Robert Mazur) și Yul Vazquez (dreapta, în rolul lui Javier Ospina Baraya), într-o scenă din filmul The Infiltrator

Bryan Cranston (stânga, în rolul lui Robert Mazur) și Yul Vazquez (dreapta, în rolul lui Javier Ospina Baraya), într-o scenă din filmul The Infiltrator

BBC a lansat un joc cu scopul de a învăța tinerii să recunoască știrile false CITEȘTE ȘI BBC a lansat un joc cu scopul de a învăța tinerii să recunoască știrile false

Cartea autobiografică a lui Mazur și filmul The Infiltrator prezintă o investigație sub acoperire care a durat aproape 5 ani în cadrul căreia agentul vamal american s-a infiltrat în cartelul de la Medelin sub identitatea falsă a unui prosper om de afaceri american care oferă servicii de spălare a banilor proveniți din traficul de droguri. Operațiunea a dus la 85 de puneri sub acuzare, la condamnarea fostului lider panamez Manuel Noriega și la falimentul unei bănci. În carte și în ecranizarea acesteia, Ospina Baraya este prezentat drept "trezorierul" cartelului, care administrează operațiunile de spălare a banilor și intră în contact cu Mazur în această calitate.

Relatările din presa columbiană oferă o imagine amestecată și deseori contradictorie cu privire la legăturile dintre familia Ospina și clanul Escobar, însă din niciuna dintre ele nu reiese vreo relație între cartel și Francisco Javier Ospina Baraya.

În schimb, în 2013, publicația El Tiempo a afirmat într-un articol că unul dintre frații lui Francisco Javier Ospina Baraya, Rodolfo Ospina Baraya, la începutul anilor ’90, a oferit informații-cheie cu privire la operațiunile cartelului Escobar din proprie inițiativă, atât procurorului general al Columbiei, cât și Agenției Anti-Drog a Statelor Unite. Alte surse susțin chiar că Rodolfo Ospina Baraya ar fi fost unul dintre inițiatorii mișcării paramilitare columbiene Los Pepes, format din dușmani ai lui Escobar.

Coperta cărții autobiografice a lui Robert Mazur

Coperta cărții autobiografice a lui Robert Mazur

viewscnt
Afla mai multe despre
compania municipala imobiliara bucuresti sa
pmb
cgmb
gabriela firea
primaria capitalei
administratia fondului imobiliar
pablo escobar
cartelul din medelin
the infiltrator
bryan cranston
breaking bad
columbia
trafic droguri
spalare de bani