Volumul investițiilor imobiliare va depăși 1,1 miliarde de euro în 2020, peste 700 milioane de euro sunt în curs de finalizare în perioada imediat următoare

Volumul investițiilor imobiliare va depăși 1,1 miliarde de euro în 2020, peste 700 milioane de euro sunt în curs de finalizare în perioada imediat următoare
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 feb 2020

Volumul investițiilor imobiliare va depăși în acest an 1,1 miliarde de euro, în condițiile în care tranzacții de peste 700 milioane de euro sunt în prezent deja semnate sau în proces de due dilligence.

Acest lucru demonstrează interesul crescut al investitorilor pentru piața imobiliară locală, chiar dacă anul trecut volumul tranzacțiilor a fost de doar 683 milioane de euro, sub estimările inițiale. Volumul tranzacțiilor înregistrat anul trecut a fost influențat de procesele lungi de analiză a proiectelor, cumpărătorii fiind în continuare foarte atenți la investițiile pe care le fac în România,

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
EXCLUSIV Cel mai mare berar român, milionarul Vasile Ciobanu, intră pe piața rezidențială CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cel mai mare berar român, milionarul Vasile Ciobanu, intră pe piața rezidențială

”În ultima perioadă am reușit să convingem tot mai mulți investitori internaționali să se uite la România și acest lucru s-a materializat pe de o parte, printr-un volum ridicat de trazacții care au fost securizate deja și care urmează să fie finalizate în perioada următoare. În total, tranzacții de peste 700 de milioane de euro sunt în faze avansate, iar pentru tot anul e foarte probabil ca volumul să depășească 1,1 miliarde de euro, un nivel record al ultimilor 6 ani”, spune Andrei Văcaru, head of Capital Markets JLL România.

Apetitul crescut al investitorilor se reflectă și în evoluția yieldurilor în ultimele 12 luni, care au scăzut cu 25 de puncte de bază pe segmentele de birouri și industrial, până la 7%, respectiv 8%. Tendința va continua și în acest an și este în ton cu ceea ce se întâmplă în regiune.

”Diferențele de randament dintre România și Polonia sau Cehia ajung până la 275 puncte de bază pentru proprietăți comparabile, ceea ce înseamnă că prețurile de pe piața locală sunt semnificativ mai mici comparativ cu regiunea, făcând investițiile în România tot mai atractive”, a explicat Andrei Văcaru.

Tranzacție: Lotus Center a cumpărat complexul multifuncțional Oradea Plaza și devine cel mai mare jucător imobiliar din segmentul de retail din Oradea CITEȘTE ȘI Tranzacție: Lotus Center a cumpărat complexul multifuncțional Oradea Plaza și devine cel mai mare jucător imobiliar din segmentul de retail din Oradea

Birourile din București, cele mai lichide active în 2020

Având în vedere tranzacțiile în curs, în 2020 se preconizează o revenire în forță a Bucureștiului, care ar putea atrage peste 80% din volumul total de investiții, față de 48% anul trecut. Orașele secundare, care în 2019 au devenit mai interesante pentru investitori, vor scădea ca pondere deoarece există un număr mai redus de proiecte disponibile la vânzare în prezent.

În 2020, clădirile de birouri vor reprezenta cea mai lichidă clasă de active imobiliare. Mai mult, se așteaptă o creștere a ponderii în total tranzacții spre 80%, de la 60% anul trecut.

De remarcat, evoluția sectorului hotelier, care devine din ce în ce mai activ și se așteaptată și în 2020 noi tranzacții în contextul în care în ultimii 3 ani au fost închise nu mai puțin de 11 vânzari de hoteluri, atât în București, cât și în orașele secundare.

Sursele de capital se diversifică

Analiza provenienței capitalului alocat pentru achiziții de proprietăți în Romania arată o continuare a diversificării investitorilor. Anul trecut, activele locale au atras capital sud-african, românesc, american, maghiar și din Orientul Mijlociu, iar în acest an Europa de Vest și Israelul ar putea reprezeta, în opinia JLL, principalele surse.

Morgan Stanley, Indotek, CFH și White Star sunt printre investitorii noi care au realizat achiziții in 2019 în România.

Volum record al tranzacțiilor imobiliare în Europa Centrală și de Est

Și la nivel regional, anul 2020 se preconizează a fi unul de referință, după ce în 2019 volumul a atins un record absolut, cu un volum de aproape 14 miliarde de euro.

Cu peste 55% din totalul tranzacționat și pe fondul creșterii activității investitorilor din Europa, Polonia și-a menținut poziția dominantă în 2019. Pe poziția a doua în regiune s-a poziționat Cehia, cu 22% din total.

De remarcat diferențele dintre sursele de capital în țările din regiune. În vreme ce Polonia are foarte puțini investitori locali, iar cei din Europa dețin o cotă de aproximativ 50%, în Ungaria capitalul local a generat 80% din tranzacții, iar în Cehia 40%.

viewscnt
Afla mai multe despre
investitii imobiliare
jll romania