Volumul lucrărilor de construcții a crescut în primul semestru

Volumul lucrărilor de construcții a crescut în primul semestru
scris 14 aug 2020

Volumul lucrărilor de construcții a crescut în primul semestru, ca serie brută, cu 18,9%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 21%, față de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

"În luna iunie 2020, volumul lucrărilor de construcții a crescut, față de luna precedentă, ca serie brută, cu 3,2%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a scăzut cu 4,8%. Față de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcții a crescut, atât ca serie brută, cât și caserie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 8%, respectiv cu 10,3%. În perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2020, față de perioada 1 ianuarie-30 iunie 2019, volumul lucrărilor de construcții a crescut, ca serie brută, cu 18,9%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 21%", arată datele INS.

În iunie 2020 comparativ cu mai 2020, volumul total al lucrărilor de construcții a crescut, ca serie brută, cu 3,2%, creștere evidențiată la lucrările de construcții noi (+3,8%), lucrările de reparații capitale (+3,6%) și la lucrările de întreținere și reparații curente (+1,7%). Pe obiecte de construcții, seria brută indică creșteri astfel: construcțiile inginerești (+3,7%), clădirile nerezidențiale (+3,3%) și la clădirile rezidențiale (+2%), scrie News.ro.

EXCLUSIV FOTO Familia industriașului Rainer Heubach, tatăl prințesei Isabelle de Leiningen, se extinde pe piața imobiliară românească cu blocuri de lux și turnuri de birouri, după „exitul“ din frufru CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Familia industriașului Rainer Heubach, tatăl prințesei Isabelle de Leiningen, se extinde pe piața imobiliară românească cu blocuri de lux și turnuri de birouri, după „exitul“ din frufru

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcții a scăzut cu 4,8%, scădere evidențiată la lucrările de întreținere și reparații curente (-17,2%), lucrările de reparații capitale (-9%) și la lucrările de construcții noi (-7,5%).

Pe obiecte de construcții, seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate indică scăderi ale volumului construcțiilor inginerești (-10,7%), clădirilor rezidențiale (-9,8%) și clădirilor nerezidențiale (-8,3%).

În iunie 2020, comparativ cu iunie 2019, volumul total al lucrărilor de construcții, ca serie brută, a crescut cu 8%. Pe elemente de structură au fost înregistrate creșteri la volumul lucrărilor de întreținere și reparații curente (+24,5%), al celor de reparații capitale (+24,1%) și al lucrările de construcții noi (+0,4%).

Pe obiectiv de construcții, seria brută evidențiază creșteri ale volumului clădirilor rezidențiale (+15,7%), clădirilor nerezidențiale (+11,1%) și al lucrărilor de construcții inginerești (+3,4%).

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 10,3%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creșteri la lucrările de întreținere și reparații curente (+25,7%) și la lucrările de reparații capitale (+22,3%). Lucrările de construcții noi au scăzut cu 0,6%.

Pe obiecte de construcții, seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate indică creșteri ale volumului lucrărilor de construcții astfel: clădirile rezidențiale (+17,6%), clădirile nerezidențiale (+11,3%) și construcțiile inginerești (+5,7%).

În primele șase luni, volumul total al lucrărilor de construcții, ca serie brută, a crescut cu 18,9%, față de primul semestru din 2019. Pe elemente de structură au avut loc creșteri la lucrările de întreținere și reparații curente (+49,4%), lucrările de reparații capitale (+49,1%) și la construcțiile noi (+7%).

Pe obiecte de construcții, ca serie brută, au avut loc creșteri astfel: lucrările de construcții inginerești (+29,6%), clădirile rezidențiale (+18,5%) și la clădirile nerezidențiale (+5,3%).

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcții a crescut cu 21%, creștere reflectată în volumul lucrărilor de întreținere și reparații curente (+56,8%), al lucrărilor de reparații capitale (+44,7%) și al lucrărilor de construcții noi (+8,9%).

Pe obiecte de construcții, seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate evidențiază creșterea volumului construcțiilor inginerești (+32,6%), clădirilor rezidențiale (+19,3%) și al clădirilor nerezidențiale (+8,8%).

"Informațiile din acest comunicat de presă (iunie 2020) surprind impactul crizei Covid-19 și a măsurilor luate de autorități ca urmare a decretării stării de urgență pe teritoriul României începând cu 16 martie 2020 și a stării de alertă începând cu 17 mai 2020; Prin colectarea informațiilor statistice,vom putea monitoriza și informa toți utilizatorii noștri cu privire la efectele Covid-19 asupra economiei și societății noastre. Apreciem sprijinul continuu al respondenților noștri la cercetările statistice derulate de Institutul Național de Statistică și înțelegem dificultățile cu care se confruntă toți furnizorii de date statistice", precizează INS.

Indicii de volum în construcțiise determină prin deflatarea datelor valorice cu indicii de cost în construcții pe elemente de structură și pe obiecte de construcții. Indicii de volum în construcții sunt calculați pe total ramură construcții (secțiunea F CAEN Rev.2), pe elemente de structură (lucrări de construcții noi, reparații capitale și lucrări de intreținere și reparații curente) și pe obiecte de construcții (clădiri rezidențiale, clădiri nerezidențiale și construcții inginerești). Indicii lucrărilor de construcții pe total se calculează ca medie aritmetică ponderată a indicilor pe elemente de structură sau a indicilor pe obiecte de construcții.

viewscnt
Afla mai multe despre
ins
constructii