Volumul spațiilor industriale și logistice - aproape de anii record. Calcul: Firmele localizate pe foste platforme industriale vor fi nevoite să migreze către spații industriale moderne, pentru angajați și autorizație

Volumul spațiilor industriale și logistice - aproape de anii record.  Calcul: Firmele localizate pe foste platforme industriale vor fi nevoite să migreze către spații industriale moderne, pentru angajați și autorizație
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 ian 2020

Volumul spațiilor industriale și logistice închiriate anul trecut în România a totalizat aproape 476.000 de metri pătrați, valoare comparabilă cu 2018, când au fost înregistrate în total tranzacții de 514.000 de metri pătrați. Evoluția din 2019 s-a ridicat la nivelul anilor anteriori, când au fost consemnate cereri record pe piața spațiilor industriale. Un alt trend remarcat în 2019 este interesul crescut al dezvoltatorilor pentru a atrage clienți cu suprafețe mai mici, însă care au potențial puternic de creștere. Acești clienți, cei mai mulți localizați astăzi în spații din foste platforme industriale din marile orașe, vor fi nevoiți să migreze către spații industriale moderne pentru a oferi angajaților condiții mai bune de lucru, dar și de a fi în conformitate cu reglementările mai stricte legate de autorizația de securitate la incendiu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bucureștiul a atras cea mai mare parte din cererea de spații industriale și logistice din țară, respectiv aproape 76% (aproximativ 360.000 metri pătrați), acesta fiind urmat de Slatina, cu 13% din cerere (62.000 de metri pătrați tranzacționați).

Câștigul salarial mediu nominal net a crescut CITEȘTE ȘI Câștigul salarial mediu nominal net a crescut

Cea mai mare tranzacție a fost închirierea a aproape 72.000 metri pătrați de către retailerul Profi în CTP Bucharest West.

"De menționat, că din totalul spațiilor închiriate la nivel national anul trecut, peste 150.000 metri pătrați (aproximativ 32%) au făcut obiectul unor tranzacții închise direct de către proprietar și chiriaș", spun reprezentanții JLL.

Evoluția din 2019 s-a ridicat la nivelul anilor anteriori, când au fost consemnate cereri record pe piata spațiilor industriale. Astfel, cererea de spații industriale și-a păstrat evoluția pozitivă din ultimii ani. Apariția unor noi investitori și diversificarea locațiilor în care aceștia dezvoltă noi proiecte au adus un plus de competiție în piață, păstrând dinamica. Piața industrială a raportat în ultimii patru ani o cerere record, mai ales pe fondul extinderii retailerilor și a logisticienilor.

Este observată și o creștere a interesului pentru spații de producție și industriale, mai ales din partea companiilor care activează în sectorul automotive.

Cu toate acestea, proiectele de acest tip au un termen de implementare mai lung, ajungând și până la 18-24 luni de la momentul începerii discuțiilor. Pentru proiectele de logistică, termenul de implementare este de până într-un an, de obicei.

În 2019, stocul de spații industriale moderne a depățit 4,3 milioane de metri pătrați, reprezentând dublu față de volumul înregistrat în 2015.

”Observăm un interes sporit din partea unor noi investitori de a dezvolta proiecte industriale moderne în interiorul orașului Bucuresti. Vorbim atât de proiecte care oferă posibilitatea închireirii de unităti mici, de 800-1.500 mp, cât si de unităti mari, în clădiri industriale pe mai multe etaje. Acest gen de clădiri este luat în considerare în zonele în care prețul terenului este ridicat și o dezvoltare industrială nu ar aduce randamentul așteptat de investitori. Suntem de părere că 2020 va duce în România primele proiecte industriale dezvoltate pe mai multe etaje”, spune Costin Bănică, Head of Industrial Department JLL România.

viewscnt
Afla mai multe despre
spatii industriale
jll romania