Afacerile din comerțul cu amănuntul au încetinit în aprilie, înregistrând un avans de 4,8%

Afacerile din comerțul cu amănuntul au încetinit în aprilie, înregistrând un avans de 4,8%
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 iun 2017

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul, considerat cel mai important indicator al consumului populației, a încetinit în a patra lună a acestui an, când a înregistrat un avans de 4,8% față de aprilie 2016, ritm la jumătate comparativ cu cel înregistrat în martie, în special ca urmare a scăderii ușoare a vânzărilor de alimente, arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS), care sugerează că, în aprilie, consumul a încetat să mai susțină creșterea economică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Avansul din aprilie, lună în care anul acesta a fost Paștele, a venit după o creștere de 9,2% în martie, scrie News.ro.

Datele oficiale, care exclud vânzările de autovehicule și motociclete, arată că afacerile din comerț au fost susținute în luna aprilie 2017 în special de vânzările de produse nealimentare, care au urcat cu 8,5% față de a patra lună din 2016.

"Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, în luna aprilie 2017, comparativ cu luna aprilie 2016 a înregistrat o creștere cu 4,8% ca urmare a creșterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+8,5%) și la comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+6,7%)", se precizează în comunicatul INS.

Companiile de distribuție cer Guvernului scoaterea din orașe a magazinelor cu o suprafață de peste 1.000 mp CITEȘTE ȘI Companiile de distribuție cer Guvernului scoaterea din orașe a magazinelor cu o suprafață de peste 1.000 mp

Carburanții s-au ieftinit de la începutul acestui an, ca urmare a eliminării supraaccizei de 7 eurocenți pe litru și a reducerii TVA de la 20% la 19%.

În schimb, vânzările de produse alimentare, băuturi și țigări au scăzut cu 0,1% în aprilie față de aceeași lună a anului trecut, evoluție surprinătoare pentru luna în care a căzut Paștele, când de obbicei populația cumpără mai multe alimente.

Comparativ cu luna martie, afacerile din comerțul cu amănuntul au crescut în aprilie cu 2,6%, pe serie brută, dar s-au redus cu 0,2% în cifre ajustate la influențele sezoniere și în funcție de numărul de zile lucrătoare, indicatorul cel mai urmărit de analiști și care sugerează că, în aprilie, consumul a încetat să mai susțină creșterea economică.

Cumulat pe primele patru luni,  afacerile din comerțul cu amănuntul au crescut cu 6,3% pe serie brută și cu 7% în cifre ajustate, motorul principal al creșterii fiind reprezentat tot de vânzările de carburanți.

Vânzările din sectorul de retail au fost stimulate în ultimii doi ani de măsurile fiscale ale guvernului, care a redus taxele și a majorat salariile bugetarilor, pensiile și salariul minim.

În 2016, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut cu 13,5% față de anul precedent, cel mai înalt ritm din 2007. În 2015, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul crescuse cu 8,9% față de anul precedent, după un avans de 7% în 2014. 

viewscnt
Afla mai multe despre
comert cu amanuntul
ins