ANPC a verificat indicatoarele laser comercializate, constatând că foarte multe erau notificate ca periculoase

ANPC a verificat indicatoarele laser comercializate, constatând că foarte multe erau notificate ca periculoase
scris 23 aug 2019

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au verificat indicatoarele laser comercializate în mai bine de jumătate din țară, constatând că aproape 18.000 dintre acestea erau notificate ca fiind periculoase. Echipele de control au dat amenzi în valoare de peste 500.000 de lei pentru abaterile constatate.

ANPC a transmis, joi, printr-un comunicat de presă, că, în urma informațiilor apărute în spațiul public la sfârșitul lunii iulie, referitoare la accidentul suferit de un copil de 10 ani care a orbit după ce s-a jucat cu o jucărie cu laser, conducerea instituției s-a autosesizat privind potențialul pericol al acestor dispozitive existente pe piața din România și a început controale în țară, scrie News.ro.

Premium Porc, al doilea mare producător de carne de porc pe piața locală, lansează cea mai importantă investiție în România după ce anul trecut a eșuat în a-și vinde afacerea din cauza pestei CITEȘTE ȘI Premium Porc, al doilea mare producător de carne de porc pe piața locală, lansează cea mai importantă investiție în România după ce anul trecut a eșuat în a-și vinde afacerea din cauza pestei

Acțiunea de control a fost coordonată de către Direcția Generală Control, Supraveghere Piață și Armonizare Europeană, prin directorul general Paul Anghel, împreună cu profesioniștii de la Institutul de Fizică Atomică de la Magurele - Centrul de Tehnologii Avansate cu Laser (CETAL), care au verificat existența potențialului periculos al indicatoarelor cu laser.

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a afirmat că indicatoarele laser nu sunt jucării și că părinții trebuie să fie atenți la acestea cu atât mai mult cu cât pe ambalajul lor scrie că sunt interzise copiilor.

"Trebuie subliniat pericolul potențial al acestor indicatoare cu laser dat de neconcordanța între puterea laserului precizată pe ambalaj, conform etichetării corecte și valoarea reală care rezultă din verificările efectuate de specialiști, care poate induce în eroare atât comisarii ANPC, cât și consumatorii. Totodată, reamintesc consumatorilor că indicatoarele cu laser nu sunt jucării. Părinții trebuie să fie cu atât mai atenți la aceste obiecte având în vedere că pe ambalajul produselor se regăsește atenționarea că acestea sunt interzise copiilor. Iar pentru adulți, ambalajul conține avertizări în legatură cu utilizarea indicatoarelor laser care poate fi periculoasă in general, indiferent de vârsta celui care le folosește”, a declarat președintele ANPC.

Controlul, desfășurat în perioada 2-9 august, a avut în vedere existența, în rețelele de comercializare, în depozite și magazine, de indicatoare laser notificate prin Sistemul RAPEX ca produse periculoase, produse care utilizate în condiții normale pot pune în pericol viața, sănătatea și securitatea consumatorilor, se arată în comunicat.

Vânzarea de sticle de apă din plastic, interzisă oficial pe Aeroportul Internațional din San Francisco CITEȘTE ȘI Vânzarea de sticle de apă din plastic, interzisă oficial pe Aeroportul Internațional din San Francisco

Comisarii ANPC au controlat 305 operatori economici, constatându-se abateri la 108 dintre aceștia (35,4%). De asemenea, din cantitatea de indicatoare lasere constatată cu abateri, respectiv 18.066 de bucăți, controlul a scos în evidență faptul că 17.891 de indicatoare laser erau notificate în Sistemul RAPEX ca periculoase. Echipele de control au aplicat 115 sancțiuni, dintre care 43 de avertismente și 72 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 527.000 de lei.

Totodată, au fost oprite definitiv de la comercializare 17.891 de indicatoare laser, produse care erau notificate în Sistemul RAPEX, și au fost oprite temporar de la comercializare 175 de indicatoare laser ce prezentau abateri de informare a consumatorilor.

Indicatoare laser au fost găsite în 24 de județe și în municipiul București.

viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
indicatoare laser