ANSVSA: Primele analize făcute pe probe din cinci tipuri de legume congelate Greenyard, retrase de la comercializare în România, arată că nu conțineau Listeria monocytogenes

ANSVSA: Primele analize făcute pe probe din cinci tipuri de legume congelate Greenyard, retrase de la comercializare în România, arată că nu conțineau Listeria monocytogenes
scris 11 iul 2018

Primele analize făcute pe probe din cinci tipuri de legume congelate ale firmei Greenyard, retrase preventiv săptămâna trecută de la comercializare, arată că produsele nu erau infectate cu Listeria monocytogenes, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) după primele analize de laborator. ANSVSA precizează că probe prelevate din alte produse congelate retrase de la vânzare în state din Uniunea Europeană sunt în curs de analizare în laborator.

Potrivit ANSVSA, rezultatele examinărilor de laborator arată că nu există Listeria monocytogenes în probele prelevate din produsele Greenyard, respectiv fasole verde tăiată, broccoli, ardei gras fâșii, porumb dulce, amestec mexican de legume, scrie News.ro.

Toate acestea se aflau pe lista de distribuție a produselor congelate care au fost retrase preventiv de la comercializare din statele membre UE.

"Notificările actualizate, primite prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, nu includ buletine de analiză care să indice prezența Listeria monocytogenes în produsele congelate de pe piața din țara noastră. Pe măsură ce sunt primite, informațiile sunt transmise structurilor teritoriale ale ANSVSA, care monitorizează în continuare procedurile de retragere și rechemare a firmelor distribuitoare și a celor care comercializează produsele congelate, incluse pe lista de distribuție comunicată actualizată. Probe prelevate din alte produse congelate, care au făcut obiectul retragerii preventive în Uniunea Europeană, sunt în curs de analizare în laborator", precizează ANSVSA.

Philip Morris va renunța, în timp, la producția de țigări clasice. În România are branduri precum Marlboro, Parliament, Virginia Slims, L&M, Chesterfield CITEȘTE ȘI Philip Morris va renunța, în timp, la producția de țigări clasice. În România are branduri precum Marlboro, Parliament, Virginia Slims, L&M, Chesterfield

Săptămâna trecută, ANSVSA a fost notificată oficial, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje de către Punctul Național de Contact al Ungariei cu privire la includerea României pe lista de distribuție a produselor congelate aparținând companiei Greenyard din Ungaria, pentru care s-a inițiat retragerea preventivă în toate statele membre.

Compania Greenyard a retras produsele "Greengrocer / Freshona" Spanac preparat cu smântână, 450 g“ "Freshona" Fasole galbena taiata, 450 g“. vândute în magazinele Lidl. Alte produse retrase sunt Chef Amestec de legume Mexican congelat 2,5kg și Chef Porumb dulce congelat 2,5kg, puse în vânzare de Metro Casho & Carry.

Au fost retrase și următoarele produse din magazinele Penny Market - Fasole verde păstăi tăiată și congelată, 1 kg, Mazăre verde congelată, 1 kg, 9120042691217 Producător Pinguin (în prezent denumit Greenyard) Țara de origine: Fasole verde păstăi tăiată și congelată – produs în Ungaria, Mazăre verde congelată – produs în Belgia

Listeria monocytogenes poate provoca afecțiuni grave stomacale sau intestinale (Listerioza), cu simptome similare gripei. La anumite grupe de persoane (gravide, copii, persoane în vârstă sau cu un sistem imunitar scăzut) pot apărea simptome severe. Având în vedere riscul asupra sănătății, clienții sunt rugați insistent să țină cont de această retragere și să nu consume aceste produse.

În cinci țări din Europa, respectiv Austria, Danemarca, Marea Britanie, Suedia și Finlanda, 47 de oameni s-au infectat, din 2015 și până în prezent, cu bacteria Listeria monocytogenes. Dintre aceștia, nouă au murit.

viewscnt
Afla mai multe despre
ansvsa
greenyard