Auchan decide să rămână în Rusia, o decizie justificată ”din punct de vedere uman”, anunță CEO-ul Auchan Retail International. UPDATE Îndemn la boicotare

Auchan decide să rămână în Rusia, o decizie justificată ”din punct de vedere uman”, anunță CEO-ul Auchan Retail International. UPDATE Îndemn la boicotare
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 mar 2022

CEO-ul Auchan Retail International Yves Claude apără duminică o menținere a activităților grupului francez în Rusia, o alegere ”care nu este simplă”, în urma unui apel al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, deoarece ”a pleca este imaginabil pe plan economic, dar nu din punct de vedere uman”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Grupul francez Auchan  - interpelat de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski în Parlamentul francez, miercuri, cu privire la activitatea sa în Rusia, unde este prezent de aproxmativ 20 de ani și unde are 30.000 de angajați  - a decis să rămână în Rusia, în pofida faptului că preconizează pierderi în 2022, anunță Yves Claude într-un intervu acordat Le Journal du Dimanche (JDD), relatează AFP, citată de News.ro.

Auchan realizează în Rusia 10% din vânzările sale mondiale.

”Avem o poziție de discounter și credem că noi contribuim, într-o perioadă de inflație puternică, la apărarea puterii de cumpărare a locuitorilor” Rusiei, declară el, adăugând că nu vrea să-și lase salariații - dintre care 40% sunt acționari - de locul de muncă, iar clienții fără ”pâinea” zilnică.

”Este ușor să fim crticați, dar noi suntem acolo, facem față și acționăm pentru populația civilă”, răspunde el criticilor, care cer Asociației Familiale Mulliez (Leroy Merlin, Auchan sau Decathlon) să părăsească Rusia, apreciind că mărcile asociației reprezintă unul dintre cei mari contribuabili la bugetul Rusiei.

Yves Claude, numit recent la conducerea Auchan Retail și Auchan France, subliniază că Auchan și-a suspendat investițiile în Rusia și că filiala sa (232 de magazine și activități comericale online) funcționează ”autonom”.

Dedeman a cumpărat 14,5 hectare de teren în Timișoara de la Țiriac Imobiliare, lângă viitorul magazin Ikea CITEȘTE ȘI Dedeman a cumpărat 14,5 hectare de teren în Timișoara de la Țiriac Imobiliare, lângă viitorul magazin Ikea

La fel ca alte grupuri, el subliniază că o retragere ar expune liderii locali la urmăriri în justiție și ar alimenta capitaluri rusești, o decizie ”contraproductivă”.

”Îmi pun întrebări zilnic, pentru că decizia nu este ușor de luat, dar sunt convins că este bună. Mă simt suținut de către acționarii mei, colaboratorii mei și partenerii noștri sociali”, dar și de către politicieni, răspunde Yves Claude atunci când este întrebat care sunt consecințele acestei rămâneri asupra imaginii grupului.

El conchide că nu ”resimțit” dezbateriinterne în cadrul Asociației Familiale Mulliez, care are 77.5000 de angajați în Rusia.

În Ucraina - unde Auchan operează 43 de magazine (6.000 de angajați) -, condițiile sunt ”extreme” și are loc o epuizare a stocurilor produselor proaspete, deoarece 90% dintre produse proveneau din interiorul țării.

Soluții de aprovizionare din țări vecine au fost implementate săptămâna aceasta, precizează CEO-ul.

Aproximtiv 100 de angajați ucraineni au fost primiți de colegi de-ai lor din străinătate și urmează să fie recrurațide către grup, ai căror acționari vor aloca o parte din dividende ajutării refugiaților, anunță el.

UPDATE Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba îndeamnă la boicotarea supermarketurilor Auchan.

”Aparent, pierderi de locuri de muncă în Rusia sunt mai importante decât morți în Ucraina”, denunță într-un mesaj postat pe Twitter Dmitro Kuleba.

viewscnt
Afla mai multe despre
auchan
rusia
ucraina