Autoritățile din Bulgaria au amendat eMAG cu 2,3 milioane de euro pentru încălcarea practicilor concurențiale

Autoritățile din Bulgaria au amendat eMAG cu 2,3 milioane de euro pentru încălcarea practicilor concurențiale
scris 2 iun 2016

Comisia bulgară pentru Protecția Concurenței a amendat compania Dante International, proprietarul retailerului online eMAG, cu circa 4,6 milioane de leva (2,3 milioane de euro) pentru încălcarea practicilor concurențiale în timpul unor campanii promoționale, printre care "Black Friday" și "Crazy Days", informează Novinite.

Decizia autorităților vine în urma unei plângeri depuse de un concurent al eMAG legată, printre altele, de faptul că retailerul ar fi promis clienților reduceri semnificative în anumite zile, însă acestea nu au fost acordate. Astfel, eMAG ar fi anunțat reduceri de până la 70% la anumite produse, discounturile reale situând-se, în general, între 30% și 40%. Totodată, în anumite cazuri, retailerul a oferit reduceri după ce anterior a majorat artificial prețurile. Alte acuzații vizează sloganul retailerului, care sugerează, fără dovezi, că eMAG oferă clienților cel mai ușor mod de a comanda produse online.

Potrivit reprezentanților eMAG, acuzațiile legate de nivelul reducerilor, dar și cea potrivit căreia unele produse cu reducere nu se găseau pe site-ul retailerului, au fost respinse de autoritățile bulgare, iar amenda vizează sloganul eMAG și o campanie publicitară prin care compania anunța clienții că beneficiază de o “perioadă dublă de retur”, fără să precizeze numărul exact de zile în care aceștia pot returna produsele. 

eMAG va contesta în instanță amenda primită, pe care o vede ca incorectă și nefondată, și va lua măsurile necesare pentru a aduce cazul și în atenția Comisiei Europene.

În 2014, autoritatea bulgară din domeniul concurenței a amendat Dante International cu 758.380 de leva pentru încălcarea practicilor concurențiale în timpul unor campanii promoționale desfășurate de eMAG. Anut trecut, compania a fost amendată din nou în Bulgaria, cu suma de 137.887 de leva, pentru practici anticoncurențiale legate de o campanie promoțională în cadrul căreia clienții puteau câștiga o excursie în Insulele Canare.

Înființat în 2001 de antreprenori români, eMAG este un pionier al pieței de comerț online din România, cu prezență în Bulgaria, Ungaria și Polonia. eMAG.ro este administrat de Dante International, ai cărui acționari sunt grupul sud-african Naspers (76,38%) și omul de afaceri Iulian Stanciu. Anul trecut, eMAG a consemnat afaceri de 350 milioane de euro. Cifra include doar rezultatele de pe piața românească.

viewscnt
Afla mai multe despre
emag
dante international
retail
online
amenda
bulgaria
reduceri