Calcule - Piața de carte digitală din România va exploda în următorii trei ani

Calcule - Piața de carte digitală din România va exploda în următorii trei ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 apr 2023

Piața de carte în format digital (e-book și audiobook) va atinge cel puțin 50 de milioane de lei la nivelul anului 2025 și va reprezenta 10% din piața de carte din România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

”Audiobookurile reprezintă formatul de carte cu cea mai accelerată creștere în ultimii 5-6 ani la nivel internațional, iar această industrie a crescut accelerat în primul an de activitate în România. Estimările noastre arată că piața cărților în format digital va ajunge la 10% în următorii trei ani, față de sub 1%, cât este în prezent.

Iar aceste cifre vor conduce și la o transformare la nivelul societății, pentru că accesul instantaneu și nelimitat la o bibliotecă enormă și timpul câștigat pentru lectură datorită formatului audio vor asigura cea mai importantă creștere a consumului de carte din ultimele decenii”, spune Dan Vidrașcu, CEO al Voxa, platformă de audiobookuri și ebook-uri în limba română.

Lidl iși extinde masiv afacerea digitală, zeci de milioane euro vin de la statul german CITEȘTE ȘI Lidl iși extinde masiv afacerea digitală, zeci de milioane euro vin de la statul german

Vânzările totale de carte din România (în format tipărit, e-book și audiobook) sunt estimate în prezent la aproximativ 500 de milioane de lei. Din totalul vânzărilor de carte,  piața de carte digitală are o valoare de sub 5 milioane de lei, dar se așteaptă că, în următorii trei ani, acest segment va genera venituri de cel puțin 50 de milioane de lei.

”În anul 2021, în Japonia, formatul digital a reprezentat circa 38% din vânzările totale de carte, în timp ce în SUA ponderea digitalului a fost de aproape 25%, potrivit unui raport al World Intellectual Property Organisation (WIPO). În statele europene, audiobook-urile și e-bookurile reprezintă până la 15% din piața de carte, cu ponderi mai ridicate în statele nordice. Iar aceste tendințe internaționale încep să se reflecte și în comportamentul pasionaților de lectură de pe plan local și vedem o cerere în creștere pentru audiobookurile în limba română”, indică CEO-ul.

viewscnt
Afla mai multe despre
carte digitală
audiobook