Cheltuielile casnice pentru bunuri de larg consum s-au majorat în România

Cheltuielile casnice pentru bunuri de larg consum s-au majorat în România
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 mai 2020

Cheltuielile casnice pentru bunuri de larg consum au crescut în România, în primul trimestru al anului, cu aproape 14%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce mărcile private au câștigat teren în fața celor naționale și au ajuns să acopere 21% din vânzările totale, arată datele GfK Consumer Panels & Services.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Studiul care monitorizează comportamentul de cumpărare al familiilor din România evidențiază faptul că, în intervalul ianuarie - martie 2020, pe fondul panicii generate de pandemia de COVID-19, dar și al primelor măsuri impuse de autorități, stocurile făcute de către români s-au tradus printr-o majorare cu 11% a cantităților de bunuri de larg consum cumpărate, față de trimestrul I din 2019, scrie Agerpres.

În acest context, și cheltuielile casnice pentru bunuri de larg consum s-au majorat cu aproape 14%, raportat la perioada de referință.

CONFIRMARE Bolt (ex Taxify) lansează serviciul de livrare de mâncare în România și ocupă nișa părăsită de Uber CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Bolt (ex Taxify) lansează serviciul de livrare de mâncare în România și ocupă nișa părăsită de Uber

Din perspectiva canalelor de cumpărare, românii s-au orientat către comerțul de proximitate, magazinele mici moderne și discounterii înregistrând astfel cele mai mari creșteri, în primul trimestru al anului. În același timp, vânzările au crescut mult și în hipermarketuri și supermarketuri, iar comerțul tradițional a înregistrat un salt ceva mai moderat, se menționează în studiul de specialitate.

Potrivit sursei citate, pe segmentul comerțului online, în T1 2020 vs T1 2019, cu 13% mai multe familii și-au făcut cumpărăturile de larg consum de la distanță. În plus, au fost cu 43% mai multe familii care au achiziționat în mod repetat din online.

Cu toate acestea, în România comerțul online de bunuri de larg consum rămâne încă într-un stadiu incipient și acoperă mai puțin de 1% din vânzări, din cauza unui nivel redus de acoperire, susțin realizatorii cercetării.

La capitolul produselor cumpărate, s-a înregistrat o consolidare a mărcilor private. Astfel, în primul trimestru al anului în curs, mărcile private au câștigat teren în fața mărcilor naționale și au ajuns să acopere 21% din vânzările totale de bunuri de larg consum.

"Românii au cumpărat astfel de produse mai des decât anul trecut și au cheltuit sume mai mari la vizită în magazin. Vânzările de mărci private s-au majorat cel mai mult în magazinele moderne de proximitate și în discounteri. Exemple de categorii în care mărcile private au reușit să își crească cel mai mult numărul de cumpărători sunt: apa, vinul, șampania și băuturile spirtoase, dar și detergenții de rufe, produsele pentru curățenie, produsele de hârtie, produsele pentru bebeluși sau produsele pentru animalele de companie", relevă concluziile studiului citat.

Consultanții subliniază că, din punct de vedere macroeconomic, raportat la cele mai recente estimări oficiale și cel puțin momentan, România a reușit să evite recesiunea. "PIB-ul României a avut un avans de 2,7% în primul trimestru al acestui an, în timp ce PIB-ul UE a înregistrat un declin de 3,2% față de perioada similară a anului trecut, cea mai mare scădere din 2019 și până acum. Totuși, această evoluție include doar primele săptămâni de criză. Fondul Monetar Internațional a revizuit previziunea pentru economia României de la +3,5% la începutul anului la minus 5%", se arată în document.

GfK Consumer Panels & Services este un studiu de tip continuu care monitorizează comportamentul de cumpărare al familiilor din România pe baza unui eșantion reprezentativ național. Datele sunt colectate prin scanarea codurilor de bare ale produselor aduse acasă, indiferent de canalul de achiziție (retail modern, retail tradițional etc.). 

viewscnt
Afla mai multe despre
bunuri de larg consum
gfk