Comerțul cu ridicata a înregistrat cifre de afaceri în creștere

Comerțul cu ridicata a înregistrat cifre de afaceri în creștere
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 nov 2023

Afacerile din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) s-au majorat cu 1,4%, ca serie brută, în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu intervalul similar din 2022, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Potrivit statisticii oficiale, în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2023, s-au consemnat rezultate pozitive în comerțul cu ridicata al altor mașini, echipamente și furnituri (+14,1%), comerțul cu ridicata al echipamentului informatic și de telecomunicații (+12,1%), activitățile de intermediere în comerțul cu ridicata (+11,7%), comerțul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+9,9%), comerțul cu ridicata nespecializat (+3,0%) și comerțul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor și al tutunului (+1,5%), scrie Agerpres.

Glovo și Delivery Hero - ținta unor noi raiduri CITEȘTE ȘI Glovo și Delivery Hero - ținta unor noi raiduri

Pe de altă parte, scăderi au înregistrat comerțul cu ridicata specializat al altor produse (-8,9%) și comerțul cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii (-5,1%).

Ca serie ajustată, în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a crescut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 3,6%, de la un an la altul.

Datele INS relevă faptul că, în septembrie 2023 față de septembrie 2022, afacerile din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) au scăzut, atât ca serie brută, cu 6,1%, cât și ca serie ajustată, cu 3,7%.

De asemenea, de la o lună la alta, în acest an (septembrie vs august), cifra de afaceri din același tip de comerț s-a diminuat cu 1,2%, ca serie brută, ca urmare a activităților din comerțul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor și al tutunului (-9,1%), activitățile de intermediere în comerțul cu ridicata (-4,4%), comerțul cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii (-2,4%), comerțul cu ridicata specializat al altor produse (-2,2%) și comerțul cu ridicata nespecializat (-1,1%).

În schimb, creșteri au înregistrat comerțul cu ridicata al echipamentului informatic și de telecomunicații (+25,8%), comerțul cu ridicata al altor mașini, echipamente și furnituri (+6,9%) și comerțul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+2%).

Conform INS, ca serie ajustată, cifra de afaceri pe segmentul comerțului cu ridicata a scăzut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 1,1%, în septembrie 2023 față de august. 

viewscnt
Afla mai multe despre
comert
ins