Concurența, despre Legea speculei: Ne-am inspirat de la americani

Concurența, despre Legea speculei: Ne-am inspirat de la americani
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 mai 2022

Legea speculei, pregătită în România, este de inspirație americană, acolo existând legislație din perioada Războiului Rece, a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Profit.ro a anunțat săptămâna trecută că Executivul pregătește un act normativ prin care să combată creșterea nejustificată a prețurilor în situații excepționale, precum starea de urgență, starea de alertă, starea de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate, starea de război, starea de asediu sau alte situații de criză.

Anterior a fost anunțat că statul se pregătește să combată specula la prețurile produselor alimentare și să scurteze lanțurile de aprovizionare - vezi aici explicațiile Ministrului de Finanțe

"Din păcate nu avem în Europa, nu am găsit surse de inspirație în Europa. În general, țările europene nu sunt atât de bine echipate pe zona asta. Deci, ne-am inspirat de la americani, care au o legislație veche, da, din perioada Războiului Rece. Au prevederi de genul acesta. Deci, de acolo am preluat anumite idei și am spus: domnule, în situații excepționale, deci nu în orice situații, într-o situație de criză, unde pot să apară probleme, dacă comercianții speculează - ce înseamnă asta? cresc prețurile peste nivelul lor obișnuit și acceptabil, dacă fac stocuri mari în loc să vândă, acumulează produsele alea ca să le vândă mai târziu mai scump, dacă își limitează producția, deci în loc să producă la capacitate normală, iarăși restrâng producția ca să genereze o creștere a prețului ca să vândă mai mult ulterior, deci în situații de genul acesta vom spune că e speculă și vom aplica sancțiuni", a spus Chirițoiu, la ieșirea de la Comisia economică, industrii și servicii din Senat, unde a fost prezentată analiza "Raport asupra investigațiilor derulate și sancțiunilor aplicate de către Consiliul Concurenței din anul 2019 până în prezent".

DOCUMENT Vivre Deco raportează pierderi masive. Conducerea nu vede risc de insolvență. Auditor - \ CITEȘTE ȘI DOCUMENT Vivre Deco raportează pierderi masive. Conducerea nu vede risc de insolvență. Auditor - "Pot indica îndoieli semnificative în legătură cu capacitatea de a-și continua activitatea în viitorul apropiat." În toamnă, Monica Cadogan a demisionat

El a menționat că ideea unei Legi a speculei a apărut din perioada pandemiei, scrie Agerpres.

"Pot să spun că a crescut cererea pentru măști. Până la un punct e normal să crească prețul, dacă crește cererea. E normal să se dubleze, să se tripleze sau crească de 10 ori? Despre genul acesta de situații vorbim. Când avem niște creșteri peste ceea ce ar rezulta din simpla creștere a cererii. Că va fi dificil de probat, da. Nu o să fie lucrurile albe și negre după cum și Legea Concurenței nu e alb și negru. Și dacă citiți și articolele din Legea Concurenței și ele sunt destul de generale și în spatele lor există o droaie de legislație secundară, există decizii de instanță. Deci, se creează în timp mecanismul acesta de aplicare a legii. Nu o să putem pune negru pe alb, paragraf pentru fiecare situație care poate să apară în viață", a afirmat Bogdan Chirițoiu.

O notă referitoare la măsurile de reglementare în domeniul speculei a fost discutată în ședința de Guvern, iar săptămâna viitoare ar putea fi elaborată o primă formă de act normativ, ce va fi pusă în transparență decizională, a declarat pe 28 aprilie ministrul Economiei, Florin Spătaru.

"Este doar o primă notă care a fost discutată în Guvern și se referă la măsuri de reglementare în domeniul speculei, la care vor colabora Ministerul Economiei, Consiliul Concurenței și Ministerul de Finanțe.(...) Săptămâna viitoare vom avea o primă formă și atunci o vom pune în transparență decizională", a spus ministrul la briefingul de la finalul ședinței de Guvern.

În ceea ce privește sancțiunile, ministrul a menționat că s-a pronunțat în urmă cu ceva timp referitor la acest subiect, respectiv sancțiunile ce ar trebui aplicate pentru aceste practici incorecte, dar vor fi necesare discuții pentru a vedea care ar fi nivelul maximal ce va putea fi aplicat, mai ales ținând cont de faptul că vor fi mai multe instituții implicate: Consiliul Concurenței, Agenția Națională de Administrare Fiscală și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

"În urma acestor discuții și prin procesul de transparență decizională vom stabili un nivel, să zicem, care să fie motivant pentru cei care vând aceste produse să nu practice astfel de măsuri speculative", a punctat Florin Spătaru. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bogdan chirițoiu
specula