Creșterea prețurilor produselor agricole s-a atenuat

Creșterea prețurilor produselor agricole s-a atenuat
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mar 2023

Prețul mediu în UE al produselor agricole în ansamblu a crescut semnificativ (26%) pentru aceeași gamă de produse, între trimestrul patru din 2021 și trimestrul patru din 2022. Totuși, este un ritm mai redus de creștere față de nivelul din trimestrul precedent (avans de 30% între trimestrul trei din 2021 și trimestrul trei din 2022), arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cea mai importantă creștere s-a înregistrat la ouă (64%), porci (52%) și măsline (51%), scrie Agerpres.

Tranzacție surpriză - Unul dintre cei mai mari producători de haine din Israel, abia intrat în România, cumpără afacerea celebrei companii românești Adesgo CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză - Unul dintre cei mai mari producători de haine din Israel, abia intrat în România, cumpără afacerea celebrei companii românești Adesgo

Invadarea Ucrainei de către Rusia a afectat semnificativ piețele agricole globale în 2022. Rusia și Ucraina erau exportatori majori de cereale, grâu, porumb, semințe oleaginoase (în special floarea soarelui) și îngrășăminte, când a izbucnit războiul.

Datele Eurostat arată o creștere semnificativă a prețurilor în agricultură în toate trimestrele din 2022, perioada de vârf fiind în trimestrele doi și trei. Totuși, în trimestrul patru din 2022 s-a observat o ușoară decelerație a creșterii prețurilor, atât pentru mijloacele de producție cât și pentru produsele agricole.

Între trimestrul patru din 2021 și trimestrul patru din 2022, prețul mediu al bunurilor și serviciilor consumate în prezent în agricultură (de exemplu mijloacele de producție care nu au legătură cu investițiile) pentru UE ca întreg au crescut cu 27% pentru aceași gamă de mijloace de producție, un nivel mai redus față de trimestrul precedent (avans de 36% între trimestrul trei din 2021 și trimestrul trei din 2022).

Există majorări considerabile de prețuri la îngrășăminte și amelioratori de sol (55%), energie și lubrifianți (41%) și hrana animalelor (29%).

În fiecare stat membru al UE, prețul mediu al mijloacelor de producție care nu au legătură cu investițiile și al producției agricole a crescut între trimestrul patru din 2021 și trimestrul patru din 2022.

Cel mai ridicat ritm de creștere al prețului mediu al producției agricole în această perioadă a fost observat în Ungaria (53%) și Polonia (44%). Urmează nouă țări cu creșteri între 30% și 40%: Germania, Slovacia, Belgia, Țările de Jos, Danemarca, Luxemburg, Portugalia și România.

Cele mai reduse rate de creștere au fost în Malta (4%), Franța (14%), Cipru și Italia (ambele cu 15%).

Cel mai ridicat ritm de creștere al prețului mediu al mijloacelor de producție care nu au legătură cu investițiile s-a înregistrat în Lituania (51%), Ungaria (47%) și Slovacia (39%), iar cel mai redus în Malta (7%), Portugalia (17%) și Luxemburg (20%).

viewscnt
Afla mai multe despre
preturi
eurostat