DECIZIE Modificări la Legea diminuării risipei alimentare: Contracte de donație mai simple, noi beneficiari și deduceri fiscale

DECIZIE Modificări la Legea diminuării risipei alimentare: Contracte de donație mai simple, noi beneficiari și deduceri fiscale
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 25 iun 2020

Alimentele, aproape de expirare, care sunt donate nu vor fi considerate livrare de bunuri, contractele de donație nu vor mai fi încheiate obligatoriu în formă autentică, iar ONG-urile specializate ca bănci de alimente vor fi incluse printre recipienții donaților de alimente, a stabilit, Parlamentul, care a adoptat, prin votul final al Camerei Deputaților, aceste modificări la Legea risipei alimentare. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

De ce este important: Regulile de prevenire a risipei alimentare în comerț, precum donarea alimentelor apropiate de data expirării, au intrat în vigoare în februarie2019, dar nu sunt obligatorii, ci doar opționale pentru retaileri. Legea, adoptată în 2016, a fost ideea parlamentarilor și impune comercianților și producătorilor care nu reușesc să vândă alimentele aflate la 3 zile înainte de data de expirare să le doneze asociațiilor umanitare sau primăriilor, pentru sprijinirea familiilor sărace, sau să le vândă întreprinderilor sociale la puțin peste 3% din prețul lor. 

Mai este bine de știut: Legea trebuia aplicată din 21 mai 2017, dar Guvernul Tudose a decis suspendarea actului normativ, în condițiile în care normele de aplicare nu fuseseră oricum elaborate, iar Legea nu putea fi astfel aplicată. Ordonanța Guvernului de suspendare a fost ulterior amendată de Parlament, astfel încât aplicarea Legii să fie suspendată până la 30 iunie 2018, cu argumentul că prevederile complexe necesită mai mult timp pentru implementare.

DECIZIE Steilmann a intrat în insolvență. Primul jucător mare din retailul românesc care face un pas înapoi în pandemie CITEȘTE ȘI DECIZIE Steilmann a intrat în insolvență. Primul jucător mare din retailul românesc care face un pas înapoi în pandemie

De la intrarea în vigoare a legii, și Profit.ro a semnalat că legea este inaplicabilă în forma sa actuală, iar la aceeași concluzie au ajuns liderii partidelor parlamentare, care au propus la începutul acestui an o serie de modificări.

Legea stabilește în prezent că donatorii beneficiază de deductibilitate, inclusiv pentru TVA aferentă, în cazul donațiilor de alimente aproape de expirare, conform art. 25 alin. (4) lit. c), pct. 4, 5 și 6 din Codul fiscal. Cu toate acestea, aceste donații nu sunt eliminate din Codul Fiscal din categoria livrărilor de bunuri. 

”Tranzacțiile cu alimentele/produsele agroalimentare care respectă condițiile legislației privind diminuarea risipei alimentare sunt considerate ”livrare de bunuri” în sensul Codului Fiscal, astfel că pentru donatori, din punctul de vedere al taxei pe valoarea adăugată, reprezintă o cheltuială nedeductibilă”, arată autorii proiectului.

Prin urmare, aceștia au stabilit amendarea legii astfel încât să fie excluse alimentele donate din categoria livrărilor de bunuri, pentru a clarifica că donatorii le pot considera cheltuieli deductibile, fără a le fi percepută TVA. 

Astfel, alin. 8 al art. 270 din Codul Fiscal este completat cu un nou alineat, astfel încât să nu fie considerate livrare de bunuri: transferul alimentelor destinate consumului uman, aflate aproape de expirarea datei durabilității minimale, în situația în care acesta este efectuat potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare. 

Textul proiectului prevedea inițial aceeași prevedere și pentru subprodusele de origine animală, nedestinate consumului uman și pentru produsele agroalimentare destinate transformării în compost/biogaz sau neutralizării, dar deputații le-au eliminat subliniind că în aceste cazuri nu ar fi vorba de diminuarea risipei alimentare.

România rămâne statul UE cu cele mai mici prețuri la alimente și băuturi non-alcoolice CITEȘTE ȘI România rămâne statul UE cu cele mai mici prețuri la alimente și băuturi non-alcoolice

De asemenea, inițiatorii subliniază că transferul de alimente este denumit ”donație”, ceea ce presupune încheierea unui contract în formă autentică pentru fiecare tranzacție în parte, potrivit prevederilor Codului Civil, formalitate care îngreunează și întârzie derularea operațiunilor de distribuire de produse perisabile.

”În cazul în care alimentele nu ajung prompt la destinatari, întregul sens al mecanismului prevăzut de lege își pierde sensul. Formalitățile legate de încheierea contractelor în formă autentică sunt costisitoare în termeni de timp și de forță de muncă, astfel că donatorii sunt descurajați să doneze alimente”, argumentează autorii proiectului.

Astfel, proiectul amendează legea în vigoare astfel încât încheierea contractelor de donație a alimentelor să fie mai facilă, fără să fie nevoie de încheierea lor în formă autentică.

Proiectul prevede, totodată, că alimentele transferate se consideră a face obiectul darului manual, în sensul definit în Codul Civil, indiferent de valoare. Codul stabilește că bunurile mobile corporale cu o valoare de până la 25.000 lei pot face obiectul unui dar manual, încheiat prin acordul de voințe al părților.

Interes puternic pentru programul guvernamental privind achiziția de tablete, cu internet, pentru elevi. Printre posibilii viitori ofertanți, Altex, Lenovo, Huawei, Samsung, eMAG sau principalii operatori telecom CITEȘTE ȘI Interes puternic pentru programul guvernamental privind achiziția de tablete, cu internet, pentru elevi. Printre posibilii viitori ofertanți, Altex, Lenovo, Huawei, Samsung, eMAG sau principalii operatori telecom

O a treia modificare stabilită în proiectul adoptat privește definiția operatorilor receptori. În prezent, aceasta exclude organizațiile non-profit specializate, care acționează ca bănci de alimente și care dețin mijloacele logistice de transport rapid al produselor de la donatori la beneficiari în condiții de trasabilitate a acestora.

Este redefinit, astfel, termenului de ”operator receptor” astfel încât să fie posibilă funcționarea organizațiilor neguvernamentale specializate în activități de transfer de alimente.

Proiectul va fi transmis acum spre promulgare șefului statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
risipa
alimente
lege
contracte
tva
ong
modificare
parlament