Finanțele majorează de la 1 aprilie acciza specifică la țigări. Ce se întâmplă cu prețurile

Finanțele majorează de la 1 aprilie acciza specifică la țigări. Ce se întâmplă cu prețurile
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 25 mar 2016

Acciza specifică datorată pentru mia de țigarete va fi majorată de la 1 aprilie cu 4,7%, de la 314 lei la 329 lei, prin ordin al ministrului Finanțelor. Majorarea nu va conduce la scumpirea pachetelor de țigări, acciza totală (implicit acciza minimă  - 97% din nivelul acizei totale), rămânând aceeași, de 430,71 lei pe mia de țigarete. Pentru țigarete acciza totală este calculată în funcție de acciza specifică și cea ad-valorem (14% din prețul de vânzare cu amănuntul declarat pe pachet).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

La începutul anului, pentru a nu fi confruntat cu scăderea veniturilor din comercializarea tutunului în urma micșorării TVA de la 24% la 20%, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a convenit cu producătorii o majorare de accize menită a compensa acest efect.

Astfel, potrivit Codului Fiscal, acciza totală pentru țigarete a fost majorată în 2016 cu 18,69 lei/1000 de țigarete (0,37 lei/pachet; 0,44 lei, incluzând și TVA-ul aferent) sau 4,5%, anulând practic efectul micșorării TVA (de aproximativ 0,45 lei).

Majorarea accizei totale convenită la începutul anului acoperă efectul creat de majorarea accizei specifice cu 15 lei pe mia de țigarete.

Bucureștiul riscă să nu mai fie acoperit cu semnal de mobil. Antenele GSM - amplasate la 500 metri de școli și spitale CITEȘTE ȘI Bucureștiul riscă să nu mai fie acoperit cu semnal de mobil. Antenele GSM - amplasate la 500 metri de școli și spitale

Acciza specifică este majorată în fiecare an pe data de 1 aprilie, în funcție de evoluția prețului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul (WAP) aferent anului precedent. Astfel în 2015, acesta a fost de 14,487 lei/pachet, cu aproximativ 50 de bani peste cel din 2014, de 13,9 lei/pachet, preț folosit ca bază de calcul pentru acciza specifică valabilă pentru perioada 1 aprilie 2015 - 31 martie 2016.

MFP greșise calculele

Fumătorii, însă, ar fi putut achita începând de la 1 ianuarie un preț mai mare pe pachet, ca urmare a unor calcule eronate efectuate inițial de oficialii MFP. Deși, în prima sa fază, proiectul de modificare a Codului fiscal prevedea o înghețare a accizei totale la nivelul actual de 412,02 lei/1000 de țigarete, MFP a decis să compenseze micșorarea TVA la tutun cu o majorare a accizei. Numai că a greșit calculele și a rezultat o majorare cu 35 de lei a acesteia, un nivel dublu față de cel necesar compensării efectului fiscal-bugetar produs de reducerea TVA.

EXCLUSIV Bugetarii vor fi promovați și premiați în funcție de cât de amabili și loiali sunt la muncă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bugetarii vor fi promovați și premiați în funcție de cât de amabili și loiali sunt la muncă

Producătorii din domeniu au remarcat eroarea și au solicitat MFP refacerea calculelor. Între timp însă, proiectul părăsise Parlamentul și se afla pe masa președintelui la promulgare. În urma deciziei președintelui Iohannis de a nu-l promulga, acesta s-a întors în Parlament, unde acciza totală de 447 lei/1000 de țigarete a fost înlocuită cu cea actuală de 430,71 lei/1000 de țigarete, menită a corecta eroarea de calcul efectuată de oficialii MFP.

Acciză minimă de 8,35 lei/pachet în 2016

Indiferent de tipul țigaretelor cumpărate în acest an, fumătorii achită o acciză de cel puțin 417,78 lei/1000 de țigarete sau 8,35 lei/pachet, ca urmare a faptului că, potrivit Codului Fiscal, “acciza datorată nu poate fi mai mică decât nivelul accizei minime exprimate în lei/1.000 de țigarete, care este de 97% din nivelul accizei totale” (de 430,71 lei/1000 de țigarete sau 8,61 lei/pachet).

FOTO Imagini inedite din întâlnirile lui Obama cu simpli cubanezi sau din plimbarea pe străzile Havanei CITEȘTE ȘI FOTO Imagini inedite din întâlnirile lui Obama cu simpli cubanezi sau din plimbarea pe străzile Havanei

Acciza minimă din acest an este practic mai mare decât acciza totală din 2015, de 412,02 lei/1000 de țigarete.

Noi majorări de accize și de prețuri de la 1 ianuarie 2017

Chiar dacă în prezent calendarul de majorare a accizelor la tutun este devansat considerabil, nivelul acestora fiind echivalent celui aferent lui 2018, de la 1 ianuarie 2017, acciza totală se va majora din nou, la 435,58 lei/1000 de țigarete. Atunci va avea loc și următoarea majorare a prețului la țigări cauzată de creșterea povarei fiscale.

Un producător de bere din Germania a retras un sortiment de pe piață după ce a fost acuzat de extremism CITEȘTE ȘI Un producător de bere din Germania a retras un sortiment de pe piață după ce a fost acuzat de extremism

Începând cu anul următor, 2018, “nivelul accizelor se va actualiza anual cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, față de perioada octombrie 2014 - septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică până la data de 15 octombrie”. Actualizare care nu se va aplica, însă, în perioade deflaționiste, în cazul în care în ultimele 12 luni are loc scăderea prețurilor de consum, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare.

viewscnt
Afla mai multe despre
acciza
tutun
specifica
ad-valorem
preturi