FOTO Zece operatori economici din mall-ul Băneasa, închiși temporar de ANPC

FOTO Zece operatori economici din mall-ul Băneasa, închiși temporar de ANPC
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 iul 2022

Zece operatori economici din mall-ul Băneasa au fost închiși temporar de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), după ce acolo au fost găsite produse expirate, vitrine murdare, muște și gândaci în spațiile de gătire și la raionul de cofetărie și pâine.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit ANPC, au fost făcute 36 de acțiuni de control în Complexul Comercial Mall Băneasa București, scrie News.ro.

Lanțul de restaurante Spartan preia 5 restaurante Taksim pentru 1 milion de euro CITEȘTE ȘI Lanțul de restaurante Spartan preia 5 restaurante Taksim pentru 1 milion de euro

"În urma fiecărei acțiuni de control, apar lacrimile operatorilor economici sancționați. Ba pandemia, ba că plouă afară, ceva s-a întâmplat, iar ei nu au putut să se adune și să respecte legea și, automat, consumatorul. Mă gândeam să implementăm caselor de marcat o opțiune și să emită odată cu bonul fiscal și un șervețel de șters lacrimile pentru a le aduce aminte comercianților cât de mult încasează, dar de cheltuit pentru a-și întreține afacerea, nu prea cheltuie. În loc să caute scuze, mai bine ar căuta soluții de a ține lucrurile în ordine. Vor urma, pe rând, toate mallurile din București. Poate învață unii de la alții, iar, împreună, să înțeleagă că cei care le aduc bani trebuie și respectați, nu numai încasați”, a declarat președintele ANPC, Horia Constantinescu.

FOTO Zece operatori economici din mall-ul Băneasa, închiși temporar de ANPC


Echipele de control au descoperit comercializarea unor produse cu data limită de consum depașită, utilizarea unor vitrine și agregate frigorifice, de expunere a mărfii și de depozitare, neigienizate, sub tăvile metalice aflându-se acumulări masive de praf, grăsime, zone de vopsea exfoliată și rugină, prezența insectelor (gândaci și muște), la raionul de comercializare a produselor de cofetarie și pâine sau în spații de gătire, comercializarea de legume și fructe cu modificări organoleptice, deficiențe de etichetare la unele produse cosmetice.

De asemenea, comisarii ANPC au constatat emiterea unor certificate de garanție completate eronat, utilizarea unor materii prime sau semipreparate fără eticheta cu elementele de identificare și caracterizare și cu data limită de consum, folosirea unor preparate finite calde păstrate în agregate frigorifice, colectarea reziduală realizată în recipiente fără capac, utilizarea unor ustensile de bucătărie neprofesionale, precum și a unor recipiente de plastic neigienizate corespunzător.

Alte nereguli constatate de ANPC au fost folosirea unor electrocasnice profesionale (ex.: prăjitor de pâine), cu un grad avansat de uzură, cu rugină, resturi alimentare; utilizarea unor cântare de bucătărie neverificate și neomologate metrologic; lipsa din lista de meniu a alergenilor și a ingredientelor care pot provoca intoleranțe; utilizarea unui spațiu de gătire neigienizat, cu pereți ciobiți, murdari, cu acumulare de materii organice în spațiile dintre aparatele de gătit și pereți, neechiparea adecavată a personalului din bucătărie; comercializarea înghețatei ambalate, fără niciun element de identificare, în stare decongelată, fără respectarea lanțului termic.

FOTO Zece operatori economici din mall-ul Băneasa, închiși temporar de ANPC


De asemenea, nerespectarea regimului de temperatură pentru păstrarea preparatelor pe masa caldă, adică la minimum 60 grade Celsius; utilizarea unor vase de preparare neigienizate, cu strat gros de arsură, cu grad avansat de uzură, depozitarea unor produse direct pe paviment, folosirea unor ouă depozitate la temperatura mediului ambiant; deficiențe de etichetare la comercializarea bijuteriilor din metale prețioase (fără a avea pe etichetă trecut gramajul și fără a informa consumatorii în legatură cu natura și caracteristicile pietrelor) și nerespectarea condițiilor igienico-sanitare în saloanele de frumusețe au fost alte nereguli găsite de comisarii ANPC.

În urma controlului, au fost aplicate, până în acest moment, amenzi contravenționale în cuantum de 187.000 lei. De asemenea, a fost oprită temporar activitatea a zece operatori economici, până la remedierea deficiențelor.

Cei zece operatori economici închiși temporar sunt: SC Espresso House SRL, SC Argentine Bar Restaurant, SC Miniburgers Corner SRL, SC Kido Smart Play SRL, SC Evertogether SRL, SC Kungfu King SRL, SC MLS Invest Trading SRL, SC Geta Voinea Hair International SRL, SC Cosmobrands Group SRL, SC Rouge Nail Bar SRL.

viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
baneasa