Franța: IKEA, foști șefi ai filialei și polițiști, trimiși în judecată pentru spionarea unor angajați și clienți

Franța: IKEA, foști șefi ai filialei și polițiști, trimiși în judecată pentru spionarea unor angajați și clienți
scris 14 mai 2020

Societatea Ikea France și mai multe persoane fizice - inclusiv foști conducători ai întreprinderii -, acuzate de faptul că au implementat un vast sistem de spionare a salariaților și clienților, au fost trimise în judecată la un tribunal corecțional, a anunțat joi Parchetul din Versailles, confirmând o dezvăluire a cotidianului Le Monde, relatează AFP.

În afară de gigantul suedez în domeniul mobilei, 15 persoane - inclusiv doi foști conducători ai Ikea France, Stefan Vanoverbeke și Jean-Louis Baillot și mai mulți polițiști - sunt trimise în judecată la Tribunalul judiciar de la Versailles sub acuzația de colectare și divulgare ilicită de date personale în perioada 2009-2012, scrie News.ro.

CONTRACT CU POLIȚIA

Scandalul a izbucnit în 2012, în urma unor dezvăluiri ale săptămânalului Le Canard Enchaîné.

Ikea redeschide magazinele din București, dar cu reguli CITEȘTE ȘI Ikea redeschide magazinele din București, dar cu reguli

Potrivit săptămânalului, conducerea Ikea France a pus la punct un sistem structurat de supraveghere a anumitor salariați - și anume a acelora a căror activitate sindicală deranja - și a unor clienți aflați în litigiu cu întreprinderea.

Obiectivul operațiunii consta în recoltarea unui maximum de informații despre antecedentele acestora judiciare sau despre conturile acestora la bancă.

Pentru a face acest lucru, Ikea France ar fi încheiat un ”contract” cu funcționari din poliție care aveau acces la ”TIC” - un vast fișier al poliției cu autorii și victimele infracțiunilor, în vederea transmiterii acestor date confidențiale în schimbul unei remunerații.

Ikea a anunțat ulterior o serie de măsuri ertice vizând să refacă imaginea gigantului suedez și învățarea lecției acestui scandal.

Întreprinderea are 34 de magazine și 10.000 de salariați în Franța.

viewscnt
Afla mai multe despre
ikea
spionaj