Grupul Johnson & Johnson a fost amendat cu 572,1 milioane de dolari pentru facilitatea crizei opioidelor din SUA

Grupul Johnson & Johnson a fost amendat cu 572,1 milioane de dolari pentru facilitatea crizei opioidelor din SUA
scris 27 aug 2019

Grupul Johnson & Johnson a fost amendat marți cu 572,1 milioane de dolari pentru facilitarea crizei opioidelor din Statele Unite, fiind găsit responsabil de un judecător din Oklahoma. Suma este mult mai mică decât anticipau analiștii, astfel că acțiunile J&J au urcat cu 5% în urma informației, transmite Reuters.

Amenda este cu mult sub nivelul de care s-au temut unii investitori și analiști, într-un proces considerat un model pentru alte litigii care au loc în Statele Unite legate de criza opioidelor, scrie News.ro.

”Așteptările erau de 1,5-2 miliarde de dolari. Suma de 572 de milioane de dolari este mult mai mică decât ne temeam”, a declarat Jared Holz, analist în domeniul sănătății la compania Jefferies.

Activitatea ștrandului Moghioroș din București, suspendată CITEȘTE ȘI Activitatea ștrandului Moghioroș din București, suspendată

Acțiunile J&J au crescut cu 5% în urma informației, după închiderea tranzacțiilor de marți ale  bursei din New York. Și acțiunile altor producători de medicamente care comercializează medicamente care conțin opiu au crescut, între acestea fiind Teva Pharmaceutical Industries și Endo International.

J&J a anunțat că va face apel și că va încerca să suspende plata până la judecarea apelului.

“Janssen nu a provocat criza de opioide din Oklahoma și nici faptele și nici legislație nu susțin acest verdict”, a declarat consilierul general al J&J, într-un comunicat.

Decizia luată de judecătorul Thad Balkman de la Tribunalul Districtual al ținutului Cleveland din Norman, Oklahoma, a avut loc după un proces de șapte săptămâni, fără juriu.

Acest caz, intentat de procurorul general din Oklahoma, Mike Hunter, este primul judecat din miile de procese deschise de autoritățile locale și statale împotriva producătorilor și distribuitorilor de medicamente pe bază de opiu.

Oklahoma a acuzat că practicile de marketing ale J&J au contribuit la criza de opioide prin inundarea pieței cu calmante pentru durere.

În luna martie, Oklahoma a închis o investigație împotriva Purdue Pharma, producătorul OxyContin, care a acceptat plata unei amenzi de 270 de milioane de dolari, și o alta împotriva Teva, în luna mai, pentru o amendă de 85 de milioane de dolari. J&J rămăsese singura acuzată.

Tranzacție: Producătorul cărnii de pui CocoRico a preluat integral o fermă de păsări CITEȘTE ȘI Tranzacție: Producătorul cărnii de pui CocoRico a preluat integral o fermă de păsări

Litigiul a fost urmărit de reclamanții din cele aproximativ 2.000 de procese legate de opioide care așteaptă să fie analizate de un judecător federal din Ohio.

Unii avocați ai reclamanților au comparat cazurile legate de opioide cu litigiile statelor împotriva industriei tutunulului, care a condus în 1998 la un acord de 246 de miliarde de dolari.

Opioidele au fost implicate în aproape 400.000 de morți provocate de supradoze, în perioada 1999-2017, potrivit Centrelor din  SUA pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Începând din anul 2000, circa 6.000 de oameni din Oklahoma au decedat în urma unor supradoze de opioide, potrivit procurorilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
johnson & johnson