INFOGRAFIC Cheltuielile pentru alcool ale românilor - cea mai mare creștere din Uniunea Europeană în ultimul deceniu

INFOGRAFIC Cheltuielile pentru alcool ale românilor - cea mai mare creștere din Uniunea Europeană în ultimul deceniu
scris 31 dec 2020

Gospodăriile din Uniunea Europeană alocă, în medie, 1,6% din cheltuielile totale de consum pentru băuturi alcoolice, statele membre unde această pondere este peste medie fiind Letonia (4,8%), Estonia (4,7%), Lituania (3,7%), Cehia și Polonia (3,4%), Croația, Ungaria și Finlanda (2,9%) precum și România (2,6%), arată datele publicate joi de Eurostat.

În schimb, gospodăriile din Grecia și Italia alocă mai puțin de 1% din cheltuielile totale de consum pentru băuturi alcoolice, scrie Agerpres.

eMAG, amendă de 6,7 milioane euro de la Consiliul Concurenței pentru abuz de poziție dominantă. Retailerul a colaborat și a recunoscut fapta. CEO-ul Iulian Stanciu: „Viteza cu care am dezvoltat platforma nu a fost lipsită de erori, dar am învățat.” CITEȘTE ȘI eMAG, amendă de 6,7 milioane euro de la Consiliul Concurenței pentru abuz de poziție dominantă. Retailerul a colaborat și a recunoscut fapta. CEO-ul Iulian Stanciu: „Viteza cu care am dezvoltat platforma nu a fost lipsită de erori, dar am învățat.”

În total, în 2019 gospodăriile din UE au cheltuit 117 miliarde de euro (echivalentul a 0,8% din Produsul Intern Brut al UE) pentru băuturi alcoolice. Eurostat subliniază că această cifră nu include băuturile alcoolice plătite în restaurante și hoteluri.

În ultimul deceniu, 2019 comparativ cu 2009, ponderea ocupată de cheltuielile pentru băuturi alcoolice în cheltuielile totale ale gospodăriilor a scăzut în 13 state membre. Cele mai importante scăderi au fost înregistrate în Lituania (de la 5,5% din cheltuielile totale ale gospodăriilor în 2009 până la 3,7% în 2009, adică o scădere de 1,8 puncte procentuale, urmată de Letonia (scădere de 1,5 puncte procentuale), Bulgaria (scădere de 1,3 puncte procentuale) și Estonia (scădere de 1,1 puncte procentuale).

INFOGRAFIC Cheltuielile pentru alcool ale românilor - cea mai mare creștere din Uniunea Europeană în ultimul deceniu

În contrast, cheltuielile pentru băuturi alcoolice ale gospodăriilor au crescut în șapte state membre, cel mai mare avans fiind înregistrat în România, de la 2,1% din cheltuielile totale ale gospodăriilor în 2009 până la 2,6% în 2019, adică o creștere de 0,5 puncte procentuale.

În alte șase state membre, Danemarca, Germania, Franța, Italia, Olanda și Slovenia, ponderea cheltuielilor pentru băuturi alcoolice în cheltuielile totale ale gospodăriilor a rămas stabilă.

viewscnt
Afla mai multe despre
alcool
eurostat