LEGE Vânzarea de alcool sau tutun minorilor va genera suspendarea activității comerciantului încă de la prima abatere

LEGE Vânzarea de alcool sau tutun minorilor va genera suspendarea activității comerciantului încă de la prima abatere
scris 22 mar 2022

Vânzarea de alcool sau tutun minorilor va fi sancționată de la prima abatere cu suspendarea activității comerciantului în culpă, nu doar cu amendă, conform unui proiect de lege promulgat de președintele Iohannis.

Proiectul a fost adoptat de Parlament în urmă cu o lună, prin votul final al deputaților, care au întors astfel, printr-un vot unanim, decizia senatorilor, care respinseseră anul trecut proiectul de lege.

De ce este important: În prezent, vânzarea produselor din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani este sancționată în felul următor: cu amendă contravențională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității până la remedierea situației care a dus la suspendarea activității la a doua abatere; săvârșirea unei noi contravenții la această lege se sancționează cu amendă contravențională de 15.000 lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității.

Afaceri în creștere pentru Agroserv Măriuța, deținătoarea brandului Lăptăria cu Caimac. Compania vrea să instaleze în marile orașe aparate de tip RVM. „În 2021 am navigat printr-o incertitudine și un haos generalizat.\ CITEȘTE ȘI Afaceri în creștere pentru Agroserv Măriuța, deținătoarea brandului Lăptăria cu Caimac. Compania vrea să instaleze în marile orașe aparate de tip RVM. „În 2021 am navigat printr-o incertitudine și un haos generalizat."

De asemenea important: Servirea cu băuturi alcoolice, în localurile publice, a consumatorilor aflați în vădită stare de ebrietate, precum și a minorilor este sancționată cu amendă de la 100 lei la 500 lei, iar în cazul repetării contravenției se dispune, totodată, măsura suspendării activității localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile.

Legislația mai prevede în cazul consumului de băuturi alcoolice de către persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani în locuri publice (drumuri publice, parcuri, stadioane și terenuri sportive, instituții culturale, săli de spectacole, instituții sau unități economice, toate mijloacele de transport în comun, autogări, gări și aeroporturi, de stat și private) amendă de la 100 lei la 500 lei.

FOTO Peste 100 de mari magazine, luate la control CITEȘTE ȘI FOTO Peste 100 de mari magazine, luate la control

Anul trecut, când exista altă coaliție de guvernământ, comisia juridică a supus plenului Senatului un raport de respingere asupra proiectului, al cărui autor este deputatul liberal Florin Roman, arătând că înițiativa nu permite individualizarea judiciară sau administrativă a sancțiunii, fapt de natură să afecteze exercițiul unor drepturi fundamentale.

Mai mult, conform senatorilor, proiectul ar încălca dispozițiile constituționale și ale prevederilor legale în vigoare prin stabilirea amenzilor contravenționale în cuantum fix, fapt ce anulează principiul proportionalității în raport de gradul de pericol social al faptei, așa cum a impus în jurisprudența sa Curtea Constituțională.

Deputații au avut o cu totul altă părere, iar proiectul a fost adoptat atât în comisiile de specialitate, cât și în plenul Camerei Deputaților.

Coca-Cola, zahărul, bananele, făina și uleiul, cele mai căutate produse alimentare pe Monitorul Prețurilor CITEȘTE ȘI Coca-Cola, zahărul, bananele, făina și uleiul, cele mai căutate produse alimentare pe Monitorul Prețurilor

Autorul proiectului menționat, deputatul liberal Florin Roman, arată că deși există o legislație consacrată acestei problematici, în sensul interzicerii accesului în unitățile de alimentație publică în care se comercializează băuturi alcoolice sau produse din tutun minorilor neînsoțiți, precum și a comercializării, către copii, a produselor de tutun sau derivate/similare, există operatori economici care, ”poate din cauza unor pedepse mici”, nu respectă aceste interdicții, ”preferând obținerea unui câștig financiar facil, dar imoral, în detrimentul sănătății minorilor”.

Mai grav, potrivit inițiatorului, anumite cluburi sau restaurante - care, printre altele, nu respectă această legislație - reprezintă ”puncte sau focare de unde grupările de criminalitate organizată își recrutează viitorii infractori”.

”Adoptarea acestei inițiative legislative pe de o parte ar constrânge mai mult operatorii economici care comercializează produse de alcool și de tutun să respecte legislația care interzice vânzarea acestor produse către minori, iar, pe de altă parte, minorii nu vor mai fi tentați să intre în astfel de localuri. Chiar dacă unele afaceri nu vor mai fi la fel de rentabile, considerăm că sănătatea copiilor noștri este pe primul loc”, susține autorul proiectului.

Noua OUG anti-scumpiri la energie și gaze a fost publicată în Monitorul Oficial. Cât veți plăti CITEȘTE ȘI Noua OUG anti-scumpiri la energie și gaze a fost publicată în Monitorul Oficial. Cât veți plăti

Prin urmare, noua lege prevede ca vânzarea de tutun minorilor să fie sancționată, de la prima constatare, cu amendă contravențională de 10.000 lei plus sancțiunea complementară de suspendare a activității pe o perioadă de 30 de zile. 

De asemenea, vânzarea băuturilor alcoolice minorilor sau consumul de către aceștia a băuturilor respective în localurile și spațiile publice menționate în lege nu vor mai fi sancționate doar cu amendă de la 100 lei la 500 lei, ci de la prima abatere constatată se va dispune și măsura suspendării activității localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile.

viewscnt
Afla mai multe despre
alcool
tutun
minori
suspendare
activitate
amenda
vanzare
proiect
parlament