Ucraina ar putea exporta doar 200.000 de tone de grâu în perioada martie-iunie

Ucraina ar putea exporta doar 200.000 de tone de grâu în perioada martie-iunie
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 mar 2022

Ucraina va exporta probabil doar 200.000 de tone de grâu în perioada martie-iunie, deoarece porturile sale la Marea Neagră sunt blocate în urma invaziei armatei rusești, a estimat luni firma de consultanță în agricultură APK-Inform, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ucraina este un mare producător și exportator mondial de cereale și uleiuri vegetale, însă oficialii și fermierii se așteaptă ca în 2022 recoltele și exporturile sale să scadă din cauza războiului, scrie Agerpres.

Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani

În perioada iulie 2021-iunie 2022, exporturile de grâu nu vor depăși 18,3 milioane de tone, iar stocurile finale vor ajunge la 5,9 milioane de tone, previzionează APK-Inform.

În perioada iulie 2021-martie 2022, Ucraina a exportat 18,1 milioane de tone de grâu.

Ucraina a suspendat deja exporturile de secară, ovăz, mei, hrișcă, sare, zahăr, carne și nutreț în contextul invaziei rusești și a introdus licențe la export pentru grâu, porumb și ulei de floarea soarelui.

Separat, Mykola Gorbachev, președintele Asociației producătorilor ucraineni de cereale, a declarat pentru Reuters că țara ar putea pierde venituri de șase miliarde de dolari dacă nu va reuși să vândă milioane de tone de grâu și porumb prevăzute să fie exportate până în iunie, din cauza blocadei porturilor sale de către forțele rusești.

Ucraina exportă 98% din cerealele sale prin porturi și doar o mică parte pe calea ferată, unde costurile sunt mai ridicate.

Ucraina și Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerțul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 20% în cazul porumbului și peste 50% la uleiul de floarea soarelui și semințe oleaginoase.

Dar navele rusești nu permit navelor de tip cargo să părăsească porturile ucrainene, unde se află blocate aproximativ 100 de vase sub pavilion străin.

"Estimăm potențiale pierderi de șase miliarde de dolari". Aproximativ 20 de milioane de tone de grâu și porumb din sezonul 2021/2022 încă așteaptă să fie exportate, a declarat Mykola Gorbachev.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
grau