Marea Britanie va elimina tarifele de import pentru o serie de bunuri și nu va introduce controale la granița cu Irlanda, în cazul unui Brexit fără acord

Marea Britanie va elimina tarifele de import pentru o serie de bunuri și nu va introduce controale la granița cu Irlanda, în cazul unui Brexit fără acord
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 mar 2019

Marea Britanie a anunțat miercuri că va elimina tarifele de import pentru o serie de bunuri și nu va efectua controale la granița dintre Irlanda și Irlanda de Nord, în eventualitatea unui Brexit fără acord, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Guvernul a anunțat aceste măsuri, temporare, înaintea unui vot care va avea loc miercuri în Parlament, prin care va decide dacă Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană fără un acord, perspectivă alarmantă mulți angajatori în condițiile în care termenul stabilit pentru Brexit, 29 martie, se apropie, scrie News.ro.

Premierul Theresa May a suferit marți o a doua înfrângere grea în Parlament, care lasă deschisă posibilitatea unui impact dur asupra economiei al ieșirii din UE fără un acord de tranziție.

Un ex-consilier al gigantului Yahoo, numit la eMAG CITEȘTE ȘI Un ex-consilier al gigantului Yahoo, numit la eMAG

Cu toate acestea, parlamentarii sunt așteptați să respingă un Brexit fără acord, iar joi să voteze în favoarea unei amânări a Brexitului.

Potrivit unui plan pentru Brexitul fără acord, care va fi valabil timp de 12 luni, 87% din importurile în Marea Britanie, în funcție de valoare, vor fi eligibile pentru accesul fără tarife, în creștere față de 87% în prezent.

Noul sistem ar însemna că 82% din importurile din UE vor avea loc fără tarife, față de 100% în prezent, în timp ce 92% din importurile din restul lumii nu vor plăti taxe vamale, în creștere de la 56% în prezent,

Unele măsuri de protejare a producătorilor britanici vor rămâne valabile, inclusiv pentru producătorii auto și cei de carne de vită, miel, porc, pui și de produse lactate.

Reducerea tarifelor pentru importurile de bunuri va atenua impactul asupra consumatorilor britanici provocat de amplificarea inflației în eventualitatea în care Brexitul fără acord ar provoca deprecierea lirei sterline și ar scumpi importurile.

În același timp, lipsa tarifelor va expune mulți producători la concurența ieftină din străinătate și, dar va fi menținută această politică, ar priva Marea Britanie de un instrument prin care ar obține concesii din partea altor țări în viitoarele negocieri comerciale.

La granița cu Irlanda, guvernul britanic a anunțat că nu va introduce controale noi sau controale asupra bunurilor care vin din Republica Irlanda în Irlanda de Nord, în eventualitatea Brexitului fără acord, subliniind că planul este temporar și unilateral.

”Măsurile anunțate astăzi recunosc circumstanțele unice ale Irlandei de Nord. Aceste aranjamente pot fi doar temporare, pe termen scurt”, a declarat Karen Bradley, secretar de stat pentru Orlanda de Nord.

Marea Britanie va discuta urgent cu Comisia Europeană și guvernul irlandez pentru a conveni măsuri pe termen lung prin care să fie evitată instituirea unei frontiere dure.

Tranzitul bunurilor din Irlanda în Irlanda de Nord nu va fi inclus în noul regim al tarifelor pentru importuri.

Marea Britanie, Irlanda și UE au anunțat că vor să evite controalele fizice la frontieră, unde existau puncte de control militarizate înainte de acordul de pace din 1998, care a pus capăt unor trei decenii de violențe în regiune. Cele trei părți nu au reușit să se pună de acord asupra unui mecanism de garanții, așa-numita plasă de siguranță, pentru a exclude aceste controale la frontieră.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
irlanda
brexit