Marian Alecu: Este haos cu granturile pentru HORECA. Dacă vor veni târziu, nu vor mai fi pentru sprijinul firmelor, ci pentru parastasul lor

Marian Alecu: Este haos cu granturile pentru HORECA. Dacă vor veni târziu, nu vor mai fi pentru sprijinul firmelor, ci pentru parastasul lor
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 18 nov 2020

Unul dintre cei mai influenți investitori din industria restaurantelor, Marian Alecu, cel care deține o treime din lanțul City Grill, afirmă că dacă banii promiși de Guvern pentru sprijinul HORECA vor veni prea târziu, jumătate dintre firmele din domeniu nu vor mai putea fi salvate.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News
LUMEA SE SCHIMBĂ - Educația financiară, în epoca digitalizării CITEȘTE ȘI LUMEA SE SCHIMBĂ - Educația financiară, în epoca digitalizării

"E un haos de nedescris cu granturile acestea și, în loc să fie bani de sprijin al firmelor, devin bani pentru parastasul firmelor. Când vor veni, nu vor mai găsi pe nimeni în viață. Acum, când încă au promis, când încă mai trăim, avem nevoie de acești bani, acum ar fi momentul", spune Alecu pentru Profit.ro.

El crede că majoritatea restaurantelor, pentru că au voie să funcționeze doar cu terasele, vor fi închise în perioada noiembrie-martie.

CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!

Potrivit lui Alecu, livrările la domiciliu pe care le pot face restaurantele sunt un paleativ și nu vor depăși 5% din cifra de afaceri pe care ar fi înregistrat-o dacă ar fi rămas deschise. Restaurantele, explică omul de afaceri, câștigă mai mult din alcool, din cafea, dar nu-și cumpără nimeni alcool și cafea prin livrări, ci de la supermarket.

CONFIRMARE După negocieri discrete, Guvernul va acoperi din pierderile proprietarilor de restaurante. Vor beneficia și agențiile de turism CITEȘTE ȘI CONFIRMARE După negocieri discrete, Guvernul va acoperi din pierderile proprietarilor de restaurante. Vor beneficia și agențiile de turism

"Mi se pare incorect că în loc beneficieze de ajutoare de la stat doar domenii afectate, gen HORECA, ei au dat la toți. Și supermarketurile care au mers foarte bine primesc capital de lucru. N-au pus niciun criteriu. Nu există încă o firmă care să fi primit banii. Suntem la jumătatea lui noiembrie și sunt restanțe mari la banii pe Kurzarbeit", a afirmat Alecu.

El crede că fără ajutor de la stat anul acesta, jumătate dintre firmele din HORECA vor dispărea.

"Alte țări sprijină enorm HORECA. În Franța, dacă ți-au închis restaurantul, îți dau 10.000 de euro pe lună, bani cu care o firmă trăiește, nu îi ia patronul acasă, pentru că în acest context nu se mai pune problema de bani acasă", a mai spus Marian Alecu.

viewscnt
Afla mai multe despre
restaurante
sprijin