Ministrul britanic al Comerțului vrea să renunțe la standardele UE în domeniul alimentelor, pentru a facilita un acord comercial cu SUA după Brexit

Ministrul britanic al Comerțului vrea să renunțe la standardele UE în domeniul alimentelor, pentru a facilita un acord comercial cu SUA după Brexit

Liam Fox

scris 20 sep 2018

Ministrul britanic al Comerțului, Liam Fox, intenționează să renunțe la standardele Uniunii Europene în domeniul alimentelor, pentru a facilita un acord comercial cu Statele Unite după Brexit, relatează Business Insider.

Guvernul premierul Theresa May a insistat că nu va dilua reglementările europene care interzic vânzarea de produse precum puii clorinați și carnea de vită injectată cu hormoni, scrfie News.ro.

Cu toate acestea, Fox și Crawford Falconer, negociatorul șef al Marii Britanii în probleme comerciale, au discutat în privat modificarea standardelor britanice în cadrul unei viitoare legi a comerțului, a declarat o sursă din Departamentul pentru Comerț Internațional.

Secretarul pentru Comerț intenționează să se folosească de ”instrumentele statutare” care permit guvernului să rescrie părți de legislație fără votul Parlamentului, pentru a modifica proiectul de lege votat de  parlamentari.

Cererea ridicată pentru vacanțele de tip city break a românilor îl determină pe cel mai mare operator de chartere din România să intre și pe acest segment CITEȘTE ȘI Cererea ridicată pentru vacanțele de tip city break a românilor îl determină pe cel mai mare operator de chartere din România să intre și pe acest segment

Planurile lui Fox au fost confirmate de o altă sursă guvernamentală, precum și de două surse care colaborează strâns cu departamentul acestuia.

”Nimic nu este exclus. Vom menține același nivel ridicat de standarde în domeniul sănătății și al siguranței, dar suntem pe cale să negociem cu Statele Unite un acord care va necesita un compromis”, a spus o sursă guvernamentală.

Standardele alimentare ale Marii Britanii sunt conforme cu cele ale Uniunii Europene. UE aplică reglementări stricte pentru alimente și mediu. Acestea interzic intrarea pe piața UE a produselor agricole controversate, cum sunt puii spălați cu clor și carnea de vită tratată cu hormoni.

Fox consideră că Marea Britanie va trebui să se îndepărteze de reglementările UE pentru a semna acorduri de liber schimb cu țări care au standarde mai scăzute.

Experții în domeniul comerțului au avertizat că orice acord  comercial între Marea Britanie și Statele Unite va necesita ca Londra să abandoneze standardele pentru alimente ale UE.

Sir Peter Westmacott, fost ambasador britanic în Statele Unite, a declarat pentru Business Insider că produsele agricole din Statele Unite vor fi produse la prețuri relativ scăzute și vor reprezenta un pericol pentru fermierii britanici.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a negat că legea comerțului va fi folosită pentru reducerea standardelor alimentare după Brexit.

Fox a apărat anterior posibila vânzare de pui clorinați în Marea Britanie.

”Nu există motive legate de sănătate pentru care nu putem mânca pui care au fost spălați în apă clorinată”, a declarat anul trecut secretarul pentru Comerț.

Cu toate acestea, Ministerul Mediului, condus de Michael Gove, se opune intenției lui Fox de reducere a standardelor alimentare, din cauza îngrijorării că ar intra în contradicție cu promisiunea lui Gove de a nu compromite standardele de mediu.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
brexit
ministrul comertului